140298_22728300

Gabriel Oprea şi-a depus oficial demisia

Gabriel Oprea şi-a depus oficial demisia din funcţiile de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor. El a anunţat că şi-a delegat atribuţiile secretarului de stat Ilie Botos. Deşi, se pare, că demisia a fost înaintată încă de vineri, 6 noiembrie 2015, acesta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. Condiţie obligatorie pentru a intra în vigoare, conform legislaţiei.

Demisia lui Oprea a fost cerută, în ultima săptămână, de zeci de mii de protestatari ce au ieşit în stradă în marile oraşe ale României. Miercurea trecută, tot la presiunea străzii, şi-au dat demisiile şi premierul Victor Ponta şi primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone. Premier interimar a fost numit Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

În ultimele luni, Oprea a fost protagonistul a două scandaluri uriaşe: moartea poliţistului Bogdan Gigină, aflat în coloana sa oficială, şi cel de plagiat în lucrarea sa de doctorat şi ale unor doctoranzi de-ai sai.

Protestele de stradă au loc în urma tragediei petrecute în 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean Colectiv. Un incendiu a izbucnit în timpul unui concert rock, în urma căruia 46 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 150 au fost rănite. Protestatarii cer schimbarea clasei politice, bani pentru Sănătate şi un cadru legislativ riguros pentru deţinătorii de cluburi, baruri şi restaurante.

Pentru desemnarea unui nou premier, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă rundă de consultări cu partidele politice, dar şi cu prezentanţi ai societăţii civile. Aseară, preşedintele a mers în Universităţii, în mijlocul protestatarilor.

Strada cere ca viitorul premier şi membrii Cabinetului său să fie desemnaţi pe criterii de integritate şi competenţă, iar un demers similar să fie iniţiat şi în cadrul Administraţiei Prezidenţiale până la sfârşitul anului.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, o scrisoare preşedinţilor partidelor politice parlamentare, pe care îi invită la o nouă rundă de consultări pentru desemnarea premierului, PSD şi PNL fiind chemate luni seară, iar marţi – UDMR, ALDE, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>