florestistiri.ro_1-672x372

Floreştiul şi Cluj-Napoca, în Top 15 la capitolul livrări de locuințe noi în 2014

Patru comune din România, între care una din judeţul Cluj (Florești) şi trei orașe din județul Ilfov sunt în Top 15 la capitolul livrări de locuințe noi în 2014, depășind orașe mari, precum Iași, Ploiești, Galați sau Sibiu, potrivit unui studiu al DTZ Research.

“Practic, în Popești Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuințe ca în București, livrările din Șelimbăr le-au depășit pe cele din Sibiu, în timp ce activitatea rezidențială din Miroslava (județul Iași) a fost mai susținută ca în Iași. Totodată, comunele Florești și Giroc, din apropierea orașelor Cluj-Napoca și Timișoara, se dezvoltă puternic, devenind sateliți importanți ai celor două localități. Prețurile mai mici ale terenurilor și dorința multor locuitori din orașe de a se muta de la bloc la casă sunt principalele motive pentru care piața rezidențială din aceste localități mici este foarte activă. Un alt factor important fără de care aceste localități nu s-ar putea dezvolta este infrastructura care permite un acces ușor către orașele mari din apropiere”, se arată în studiu.

Sectorul rezidențial a intrat de anul trecut pe o nouă curbă de creștere, ca urmare a stabilizării prețurilor și a îmbunătățirii situației economice, dar această tendință se manifestă cu precădere în orașele mari, precum București, Cluj, Timișoara sau Iași, și în jurul lor, în timp ce un sfert din țară aproape că nu există pe piața locuințelor noi.

Astfel, în 12 dintre cele mai sărace județe din România (Tulcea, Teleorman, Caraș-Severin, Covasna, Mehedinți, Harghita, Sălaj, Hunedoara, Călărași, Gorj, Olt și Vaslui) au fost finalizate anul trecut doar 3.417 locuințe noi, comparativ cu 3.269 de unități locative date în folosință doar în Popești Leordeni.

Topul localităţilor în funcţie de numărul de locuinţe finalizate în 2014

12272762_10153646965477279_1607829692_n

Floreştiul şi cartierele centrale din oraş, în topul cumpărătorilor clujeni

Localitatea clujeană Floreşti este cea mai mare comună din România, având circa 30.000 de locuitori. Conform agenţilor imobiliari locali, în ultimul an, Floreştiul a înregistrat o creştere de 14,53% la preţul apartamentelor de vânzare, în octombrie 2015 preţul pe metru pătrat fiind de 607 euro. De altfel, preţurile apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca au înregistrat, în luna octombrie 2015, cea mai ridicată valoare de la începutul anului – 1.116 euro/mp. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în rândul apartamentelor cu două camere, care au câştigat faţă de octombrie 2014 în medie 15,82%, în special datorită interesului crescut pentru acest tip de locuinţă din partea clienţilor solicitanţi de credite Prima Casă şi alte credite ipotecare.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>