bani

Finanţarea de la buget a partidelor a crescut de patru ori faţă de acum 10 ani

Subvenţia totală alocată partidelor în 2008, chiar înaintea crizei financiare şi economice, era de 8 milioane de lei, reprezentând 0,01% din veniturile bugetului de stat, anul acesta a ajuns la suma de 32 milioane lei, adică aproape 0,03% din veniturile bugetare şi peste dublul sumei distribuite anul trecut, conform unei analize Profit.ro

Conform legislaţiei actuale, partidele politice primesc anual o subvenţie de la bugetul de stat, dar suma totală alocată anual acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Subvenţia de la bugetul de stat este acordată în funcţie de următoarele criterii:  a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat; b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Conform datelor analizate, în ultimii 10 ani, cota procentuală a sumei anuale alocată partidelor politice, raportată la veniturile prevăzute în bugetul de stat, s-a situat sub 0,01% doar pe perioada crizei.

Astfel, în 2008, când criza internaţională a luat amploare, partidele politice au primit o subvenţie de 8 milioane lei, adică 0,012% din veniturile prognozate ale bugetului de stat, pentru ca în următorii 7 ani, această sumă să scadă chiar sub 6 milioane lei şi să rămână constant sub 0,01% din veniturile bugetare estimate.

Anul 2016 a înregistrat însă un reviriment semnificativ în finanţarea partidelor politice, astfel că au fost alocate fonduri de 14,5 milioane lei, adică 0,13% din veniturile bugetare, dublu faţă de subvenţia acordată în 2015.

Dublarea subvenţiei de la buget pentru partidele politice a fost menţinută şi chiar depăşită anul acesta, când, prin Legea bugetului de stat, fondurile destinate partidelor politice aprobate în bugetul Autorităţii Electorale Permanente au fost urcate la 32 milioane lei, aproximativ 0,03% din veniturile bugetului de stat, prognozate la 117 miliarde lei.

Mai multe detalii se regăsesc pe Profit.ro.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>