studydenmark1

Facultăţi gratuite în Europa. Ce poţi studia şi cât te costă viaţa de zi cu zi

Peste 100 de universităţi, din peste 20 de ţări din întreaga lume, şi-au prezentat oferta educaţională la Cluj-Napoca, în cadrul Romanian International University Fair (RIUF).

Danemarca şi Suedia sunt singurele ţări care oferă studii gratuite de licenţă şi master, în limba engleză, pentru studenţii din Uniunea Europeană.

Învăţământul scandinav este printre cele mai bine cotate în topurile globale, remarcându-se prin calitatea şi dimensiunea aplicată a programelor de studiu, precum şi prin oportunităţile de angajare după absolvire.

Danemarca: 

Absolvenţii de liceu pot să aplice la două tipuri de educaţie superioară: universităţi de cercetare sau colegii şi academii profesionale. Universităţile au un sistem de predare mai conservator şi cu accent mai mare pe teorie. Numai aceste instituţii au posibilitatea de a oferi program post-universitare. Colegiile şi academiile se bazează foarte mult pe colaborarea cu companiile pentru a oferi studenţilor o educaţie cât mai practică, astfel încât ei să poată fi angajaţi imediat după terminarea primilor doi ani de studiu (n.red. o parte a cadrelor didactice ocupă poziţii de top-management în companii provenind din diverse domenii de activitate).

Pentru a aplica la un program de studiu superior, nivel licenţă, viitorii stundeţi au nevoie de foaie matricolă, diplomă de Bacalaureat şi un atestat de limbă engleză (n.red. TOEFL, IELTS, CAE). Acest prim nivel de educaţie universitară poate fi diferit în funcţie de tipul de învăţământ ales: universitate – echivalent cu cel din România şi se numeşte Bachelor cu durată de 3 ani sau 3 ani şi jumătate; colegiu/academie – de obicei există un nivel intermediar numit AP Degree de 2 ani, după care, pentru obţinerea unei diplome Bachelor, studentul mai trebuie să studieze încă 1 an şi jumătate (n.red. Top-up Degree sau Professionat Bachelor Degree).

După terminarea unui Bachelor, studenţii au acces la programele de master, cu durata de 1 până la 2 ani. De cele mai multe ori, absolvenţii de colegiu sau academie îşi încep cariera imediat după terminarea studiilor.

Arhitecutra, artă şi design, business, comunicare şi jurnalism, IT şi informatică, chimie, branding, management turistic sau multimedia sunt doar câteva dintre domeniile de studiu cuprinse în oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ din Danemarca: Business Academy Aarhus, Copenhagen Business Academy, Copenhagen School  of Design Technology, Lillebaelt Academy (Odense), TEKO Design + Business (Herning), UCN (Aalborg), ZIBAT (Koge, Naestved, Nykobing Falster, Roskilde şi Slagele), IBA (Kolding), DANIA (Randers şi Viborg), VIA (Herning, Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Aarhus).

Chiar dacă studiile sunt gratuite, viaţa în Danemarca este scumpă. Conform, Edmundo (n.red. serviciu de consiliere pentru studenţii care merg la studii în străinătate), cheltuielile lunare de chirie şi mâncare s-ar ridica la minim 800 de euro, plus bani de buzunar.

Cei ce au nevoie de surse de finanţare, pot aplica pentru un part-time job: maxim 20 de ore pe săptămână pentru un salariu minim de 13 euro/oră, adică 900 euro/lună. De asemenea, din 2014  studenţii din UE primesc o bursă din partea statului danez în valoare de 720 de euro, în cazul în care demonstrează că lucrează legal, în regim part-time, nu mai mult de 10-12 ore pe săptămână.

Suedia:

Şi în Suedia există două tipuri de educaţie superioară: universităţi şi colegii universitare (n.red. simple sau de artă).

Pentru a aplica la un program de studiu superior, nivel licenţă, viitorii stundeţi au nevoie de foaie matricolă, diplomă de Bacalaureat şi un atestat de limbă engleză (n.red. TOEFL, IELTS, CAE). Acest prim nivel de educaţie uniersitară oferă studenţilor posibilitatea dobândirii a două tipuri de diplome: universitară – 2 ani de studii şi de licenţă – după încă 1 an de studiu (n.red. 3 în total), aceasta fiind echivalentă cu Bachelor.

După terminarea primilor 3 ani de studii universitare, absolvenţii pot accesa programele de master în baza situaţiei academice, diploma de licenţă şi atestat de limba engleză. Masterul durează 1 an – acestea fiind considerate programe profesionale, de specializare în domeniul sudiat sau 2 ani – de cercetare şi pregătire pentru doctorat.

Jonkoping University şi Malmo University oferă programe de studii în domenii precum: artă şi design, business, comunicare şi jurnalism, economie, finanţe-bănci, IT şi informatică, marketing, psihologie, istorie, limbi străine sau ştiinţe politice şi relaţii internaţionale.

Costurile viţeii de zi cu zi sunt ceva mai piperate ca în Danemarca. Pentru chiria şi mâncarea lunară, studentul ar trebui să aloce minim 1.000 de euro. La această sumă se adaugă şi banii de buzunar. Şi în Suedia, studenţii pot lucra part-time, maxim 10 ore/săptămână sau full time pe perioada verii. Studenţii înscrişi la un program de licenţă sau master nu beneficiază de burse de studiu din partea statului suedez. Totuşi, cei ce ajung să fie doctoranzi şi activează ca angajaţi ai universităţilor pe toata perioada studiilor primesc un salariu net cuprins între 1.400 şi 1.600 euro/lună.

 

 

Tags: ,

Un raspuns la “Facultăţi gratuite în Europa. Ce poţi studia şi cât te costă viaţa de zi cu zi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>