00073342_large

EXCLUSIV: Emerson relochează o parte din producţia de la Cluj la Oradea

Compania americană Emerson intenționează să relocheze părți din producție şi serviciile de suport din platforma de business Automatizări Industriale din Cluj într-o nouă fabrică construită la Oradea. Totodată, spaţiul rămas vacant la Cluj va fi utilizat pentru dezvoltarea altor linii de business.

Planurile de extindere a operaţiunilor Emerson în România au fost communicate, în cursul zilei de ieri, celor peste 2.000 de angajaţi din Cluj. Circa 100 de salariaţi urmează să fie transferaţi la noua fabrică.

“Aproximativ 100 de poziții vor fi relocate la Oradea. Compania va oferi tuturor angajaților vizaţi de această schimbare oportunitatea de a continua cu același loc de muncă în Oradea. De asemenea, se vor oferi pachete de relocare. Se preconizează că transferul locurilor de muncă să se desfăşoare în etape, în următorii doi ani, începând cu a doua jumătate a anului 2015”, au declarat reprezentanţii Emerson pentru catcostaclujul.ro.

În acest context, în decembrie 2014, presa orădeană relata că Emerson, implantată în Parcul Industrial Eurobusiness de pe Șoseaua Borșului, a decis să își continue afacerile din municipiu cel puțin până în anul 2022.

“Firma a cumpărat 254.533 mp de teren din Parc, pentru care a plătit 10.436.000 lei. Potrivit Biroului de Presă al Municipalității, suma a fost virată deja la bugetul local. Investiția totală în centrul de producție și servicii de suport se va realiza etapizat până peste 8 ani și va ajunge la o valoare de 80 de milioane de euro. Inițial, Emerson se angajase să își finalizeze investiția de la Oradea până pe 31 decembrie 2018. Consiliul Local a aprobat în ședința extraordinară din 12 decembrie 2014 noii tremeni ai contractului între cele două părți. Primăria menționează că Emerson este în prezent în curs de finalizare a construcţiei primei hale de producţie din parcul industrial Eurobusiness Oradea”, scrie bihorstiri.ro

Investiţia va crea 1.500 de locuri de muncă şi va avea două componente: o hală de producţie şi o clădire de birouri.

Proiectul de la Oradea merge în paralel cu dezvoltarea bazei de la Cluj.

În iulie 2014, compania americană a investit 16 milioane de dolari într-o nouă costrucţie în Parcul Tehnologic Tetarom 2 din Cluj-Napoca.

“Noua construcție va găzdui Centru Regional de Proiecte și Centrul European de Sisteme de Integrare pentru PlantWeb Solution Group. Conform oficialilor Emerson Process Management, sectorul de business al companiei, spațiul va fi suficient pentru 600 de angajați, care vor asigura servicii de inginerie și asistență pentru sisteme europene de control și proiecte de automatizări și pentru alți 100 de angajați necesari pentru asamblarea sistemelor de comandă ale proiectelor din toată Europa. În plus, extinderea include și o o clădire de 18.800 mp destinată fabricării instrumentelor de măsurare a debitului. După inaugurarea noii extinderi, campusul Emerson din Cluj-Napoca este acum unul dintre cele mai mari puncte de lucru din Europa ale companiei mamă, având aproximativ 2.000 de angajați”, scria catcostaclujul.ro la inaugurarea noii hale de producţie şi proiectare.

Surse din cadrul companiei susţin că principalele motive pentru care s-a ales ca o parte din producţia de la Cluj să fie relocată la Oradea ţin de logistică. Componentele produse în noua fabrică sunt destinate pieţei din Vest, iar Oradea este amplasată pe graniţă, aproape de autostradă.

În urmă cu o săptămână, Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, împreună cu Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Creţu, au vizitat şantierul autostrăzii Sebeş- Turda pe lotul 4. Rus a declarat că lucrările la autostrada Transilvania, “din Braşov si până în Borş”, ar putea fi realizate în următorii ani, în perioada 2017-2018.  Asta chir dacă, în prezent, pe traseul “clasic” al autostrazii Transilvania se lucrează doar pe câteva loturi, în timp ce tronsonul Tg Mureş – Braşov nici măcar nu apare în Master Plan sau în lista de priorităţi. În acelaşi timp, Rus se aşteaptă la o demarare rapida a lucrărilor şi în cazul autostrăzilor Sibiu – Pitesti şi Comarnic – Braşov.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări şi a fost reziliat în mai 2013.

Conform datelor financiarea ale companiei disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cifra de afaceri netă a Emerson Cluj a fost în 2013 de 451,5 milioane lei iar profitul net, de 41,8 milioane lei.

Emerson este lider global în combinarea tehnologiei și ingineriei pentru furnizarea de soluții inovative în domeniul industrial, comercial și pentru piețele de consum. Conform site-ul oficial al companiei mamă, în 2013 vânzările Emerson pe plan global au fost de 24,7 miliade de dolari. În 1 ianuarie 2015, compania număra la Cluj-Napoca 2.358 angajaţi cu contracte de muncă active, cu 220 de salariaţi în plus faţă de mijlocul anului precedent, conform datelor statistice ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj.

 Citeşte şi Boss-ul global al Emerson la Cluj 

 (Anca MUREŞAN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>