pata-ratâ

Dreptate după 13 ani! Despăgubiri de peste 23.000 de euro într-un caz din Pata Rât

CEDO a stabilit că poliția a folosit “forță excesivă și nejustificată într-o intervenție în Pata Rât” şi condamnă România la plata a 26.500 de euro către doi cetăţeni de etnie romă. A durat 13 ani pentru ca acest caz să fie soluționat. 

Totul a început în 5 noiembrie 2005. În urma a numeroase plângeri privind fapte de furt, poliţia a descins la Pata Rât şi a arestat doi suspecţi. Au fost recuperat şi câteva obiecte furate. În baza unor noi dovezi, cum că în comunitate s-ar afla şi alţi suspecţi, în 8 noiembrie 2005 a fost efectuată o a doua acţiune a poliţiei. Potrivit comunicatului CEDO, reclamanţii au refuzat să iasă din case şi au fost scoşi afară cu forţa, iar la finalul operaţiunii poliţia a dat foc taberei.

În 21 decembrie 2005, reclamaţii Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuş şi Minerva Covaci au formulat o plângere penală împotriva poliţiştilor şi jandarmilor care au participat la cele două operaţiuni, acuzându-i de “comportament abuziv prin violenţă verbală, atac, ameninţare şi distrugere prin incendiere”. După ce curțile de judecată din România au respins cazul (Cluj, Oradea, ÎCCJ. n.red.) reclamanţii s-au adresat CEDO în 18 decembrie 2014.

În hotărârea definitivă, CEDO notează că “Lingurar a fost trântit la pământ de către un ofiţer de poliţie, conform materialului video inclus la dosar, iar Lăcătuş a fost lovit cu un baston deşi nu opunea rezistenţă şi era imobilizat de doi ofiţeri de poliţie”. Aceste acte au fost menite să “înjosească, să umilească şi inspire teamă”, fiind “excesive şi nejustificate de circumstanţe”. De asemenea, deşi nu a admis că acţiunea poliţiei a avut o motivaţie rasistă, CEDO a considerat totuşi că investigarea de către autorităţile române a acuzaţiei de rasism formulate de reclamanţi nu a fost aprofundată suficient. Cel de-al treilea reclamant nu a mai depus acte doveditoare la dosar.

Nu în ultimul rând, CEDO consideră că România a încălcat în acest caz articolele 3 (privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante) şi 8 (privind respectarea vieţii private şi de familie) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar în privinţa articolului 14 (privind interzicerea discriminării) răspunsul autorităţilor române a fost considerat de CEDO insuficient.

Decizia CEDO prevede că statul român trebuie să plătească reclamanţilor Lingurar Lăcătuş câte 11.700 de euro pentru fiecare, plus cheltuieli administrative de 3.100 de euro

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>