10411860_582530668535712_5156405126501968436_n

Dezbaterea publică pe bugetul Clujului 2015, epic fail

Portalul online de sesizări domnuleprimar.ro abundă de problemele clujenilor legate de oraş. Pentru altele s-au creat pagini de Facebook sau petiţii. Unele au ani vechime şi nu par să fie aproape de rezolvare nici în 2015. Cum ar putea oare să fie găsite soluţii când, la dezbaterea publică pe marginea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul acesta, anunţată încă de vineri şi ţinută astăzi, au participat nici 20 de persoane…cu tot cu primar şi consilieri locali. Ba mai mult, discuţiile abia dacă au durat o oră, iar edilul s-a retras la jumătatea şedinţei lăsându-l la “cârmă” pe consilierul local UDMR, Csoma Botond, care nu le-a putut ţine piept celor trei, patru voci ce s-au încumetat să ridice câteva probleme, mai mult sau mai puţin legate de buget.

10629792_10152503710336330_3007713341935347301_n

Aşadar, edilul a început dezbaterea în forţă cu o scurtă prezentare a bugetului (n.red. 263 de milioane de euro, adică puţin peste un miliard de lei) şi a priorităţilor municipalităţii pe acest an şi anume, finalizarea proiectelor europene deja începute, susţinerea proiectelor realizate din alte fonduri, proiecte noi cu buget minimal.  VEZI LISTA AICI.

Sesiunea de “întrebări şi răspunsuri” s-a transformat rapid într-un ping-pong de replici acide.

Bani în plus pentru sport  

Primul care a luat cuvântul a fost consilierul local Ovidiu Chifor care a adus în discuţie problema finanțării pentru sport. El a spus că cele mai importante cluburi sportive din oraş nu au mai depus cerere pentru alocarea a 5.6 milioane de lei pentru că nu mai au încredere în autoritatea locală. (n.red. bugetul alocat sportului este de 4.2 milioane de lei). “Suntem la coada clasamentului orașelor la alocări pentru sport. Blajul alocă 2 milioane lei pentru o singură echipă de fotbal, Baia Mare alocă 8 milioane lei. Noi nu mai avem competiţii internaţionale. Mai este un an până la Olimpiada de la Rio şi noi nu avem cu cine să participăm. Capitala Europeană a Tineretului nu poate include şi sportul?”.

În replică, Boc a explicat că Sala Polivalentă şi Cluj Arena sunt tot bani investiţi în sport, iar cluburile despre care vorbeşte consilierul se află în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului şi nu a Consiliului Local, cum e cazul celor din oraşele date exemplu. Cât despre performanţa sportivă clujeană, edilul a preferat să se abţină de la comentarii.

Societatea civilă, un singur reprezentant 

Următorul la microfon a fost activistul de drepturi civile, Adrian Dohotaru, care a ridicat trei probleme: situaţia romilor care locuiesc ilegal pe strada Stephenson şi care riscă să fie avacuaţi, fiind în proces cu Primăria, spaţiile verzi din oraş şi bugetul participativ. A primit două răspunsuri scurte: “se vor construi două blocuri de locuinţe sociale pe străzile Sighişoarei şi Ghimbeşului, iar discuţiile bugetului participativ pentru Mănăştur şi Mărăşti vor fi reluate în a doua jumătate a anului şi în 2016, în prezent atenţia se concentrează asupra programului Cluj Capitală Europeană a Tineretului”.

Situaţia parcărilor, subiect tensionat între Boc şi Oniga 

Discuţiile s-au aprins când a luat cuvântul consilierul local PSD, Gabriel Oniga. Acesta a reluat problema parcărilor în municipiu, dar a criticat aspru şi investiţia semnificativă făcută de Primărie pentru reînoirea parcului auto CTP. “Doi ani la rând am avut alocaţi câte 500.000 de lei în buget pentru studii de fezabilitate referitoare la desfiinţarea garajelor de cartier. Nu s-a mai întâmplat nimic”.

Edilul nu a scos un cuvânt despre garajele de cartier, pe care promitea să le demoleze în perioada 2015-2018 (n.red. declaraţie făcută în 2014 pentru un ziar local), ci a vorbit despre alte soluţii de fluidizare a traficului precum centura de sud, un studiu de circulaţie, pasaj în zona centrală şi deja celebrul monorail, pentru al cărui studiu de fezabilitate vor fi alocaţi 1 milion de lei. “După ce România încheie acordul cu UE, vom şti ce bani avem şi ce proiecte putem finanţa”. Primarul a adus în discuţie şi construirea de noi parking-uri, în cartiere şi în zona centrală, dar momentan proiectele sunt doar pe hârtie. “Nu am oprit discuţiile pentru parking-urile din Cipariu sau Hasdeu. Avem însă nevoie de aprobarea sindicatului şi de acordul UBB-ului. Mai sunt cinci, şase locaţii în discuţie, dar trebuie să vedem cum facem să fie libere de sarcinic”. “Nu ar fi mai uşor să faceţi două, patru parking-uri pe structuri uşoare, în cartiere? Sunt convins că ar veni oamenii să dea o bucată de pământ pe care să fie construite acestea, în schimbul unui loc de parcare. Ar fi şi costurile mai mici”, a adăugat Oniga.

Consilierul a continuat cu subiectul reînoirii parcului auto CTP, punct la care a fost susţinut şi de colega de partid, Claudia Anastase. “Cu toţii suntem de acord că trebuie reînoit parcul auto, dar nu jumătate deodată. Astfel de investiţii trebuie făcute etapizat altfel, în patru ani iar avem jumătate de autobuze uzate”. “Cele 40 de autobuze achiziţionate nu înseamnă nici măcar un sfert din ce avem nevoie. E vorba despre 150 de autovehicule aflate în parcul CTP”, a replicat Boc, moment în care a anunţat că trebuie să părăsească şedinţa. Anastase a încercat să continuie discuţia cu consilierul Csoma Botond, desemnat să conducă mai departe dezbaterea. “RATUC s-a transformat în societate comercială tocmai ca să poată accesa fonduri europene. Atunci de ce finanţăm de la buget jumătate din investiţia necesară?”. (n.red. Banii pentru autobuze provin dintr-un credit contractat de primăria clujeană, pe o perioadă de 30 de ani, în anul 2011).

Fără primar, întrebările nu şi-au mai găsit răspuns. Pentru a nu mai prelungi situaţia devenită deja stânjenitoare, dezbaterea a fost declarată încheiată. Nu înainte ca Oniga să promită că nu va vota proiectul de hotărâre privind bugetul pe 2015 la şedinţa forului local de miercuri, 11 februarie 2015.

(Anca MURESAN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>