timisoara1

Cum vor arăta decalajele regionale în trei ani

Cel mai mare câștig salarial mediu net al anului 2018, în afara București-Ilfov, va fi în Regiunea Vest, arată datele Comisiei Naționale de Prognoză. În aceast studiu prospectiv, Regiune-a Nord-Vest, din care face parte și Clujul, va fi abia ante-penultima în ceea ce privește câștigul mediu sararial în 2018.

Conform metodologei Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) salariul mediu net în fiecare regiune este raportat la Regiunea Vest, a doua ca dezvoltare economică în țară (dat fiind specificul ei, Regiunea-București –Ilfov nu poate fi luată ca referință, consideră CNP).

Regiune Componență Câștigul mediu salarial 2018 în procente față de regiunea Vest
Vest Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș 100%
Sud (Muntenia) Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleor-man 98,3%
Sud-Vest (Oltenia) Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea 94,2%
Centru Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu 93,1%
Nord-Vest Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj 92,7%
Sud-Est Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea 90,8%
Nord-Est Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui 87,7%
București-Ilfov Municipiul București, județul Ilfov 149,7%

 

Așadar, Muntenia va fi cea mai aproape de liderul regional, Vestul. Regiunea din care face parte Clujul va avea, arată prognoza, un salariu mediu net cu peste 7 procente mai mic decât în Regiunea din care face Timișul. Cele mai mici salarii nete vor fi în Nordul Moldovei, cu aproape 13 procente inferioare celor din Vest.

Dacă, per ansamblu, nu se poate vorbi, din punct de vedere al salariului mediu de discrepanțe regionale majore în provincie, în București-Ilfov câștigul mediu net este prognozat a fi cu aproape 50% superior liderului provinciei, Regiunea Vest, și cu circa 57% mai mare decât în regiunea Clujului.

(Titus CRĂCIUN)

(sursa foto: timisoara2021.ro)

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>