lavanda raimonda

Cum se poate evada într-un câmp de lavandă: câteva lecții

După prima recoltă concluzionează că viața reală este foarte departe de internet.  Acum patru ani, Raimonda Boian visa să evadeze într-o cultură de lavandă, acum doi ani a înființat-o, anul trecut a avut prima recoltă iar acum, după ce palmele i s-au asprit de la prașilă, pricepe foarte bine ce vrea să facă în acest business meteodependent. Cel mai mult urăște buruienile, lucru de asemenea vizibil după palme.  Dar adoră libertatea și lavanda și milioanele de lucruri derivate lor. Ba chiar a făcut sorbet cu vodcă și lavandă.

Așa a apărut cultura de lavandă de la Luna de Jos a Raimondei Boian. Pe un hectar.”Am pornit în 2014, dar ideea a fost mai veche, din 2012 cochetam cu ea. Atunci am și înființat firma Casa Boian. Aveam nevoie de un back-up, de ceva care să fie al meu, să depind eu de mine, sau eventual de vreme. După patru ani îți pot spune cu siguranță că depind de vreme. E un business meteodependent de la început la sfârșit. De ce lavanda: pentru că e o plantă versatilă, mi s-a părut cel mai aproape de ce simt și de ce puteam să fac. O parte din teren l-am cumpărat, iar o parte l-am arendat. Lavanda este o plantă perenă, dacă în 20 de ani se întâmplă ceva între mine și proprietarul terenului, nu am cum să-mi iau lavanda și să o mut. De aceea am decis să cumpăr o parte de teren, pentru a avea de la început ceva stabil. Am început cultura pe un hectar, iar după prima iarnă am redus suprafața la 7.500 metri pătrați”, povește Raimonda, fostă, printre altele, purtătoare de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca.

lavanda camp

Apa multă omoară lavanda: prima lecție agricolă pe care a învățat-o. ”Apa e o crimă pentru rădăcina lavandei. Dacă solul este umed,planta  moare. Este un semiarbust cu rădăcina ce merge foarte adânc în pământ și își găsește apa de care are nevoie. Dacă este prea multă, moare. Am o mică porțiune de teren unde băltește apa: acolo e ”chel”, oricât am încercat să completez cu butași noi, nu au rezistat. Acum, după doi ani, tufele de lavandă sunt mature, sper să nu mai am pierderi, cu toate că iarna aceasta a fost una îngrozitoare pentru cultură, pentru că nu a înghețat pământul: a fost umed, dar nu a înghețat. În plus, dacă solul îngheață, se distrug și microbii și germenii ce pot afecta cultura”, spune Raimonda.

Îi plac mult plantele, poate cu ceva excepții. ” Cred că și anul acesta ne vom lupta cu buruienile. Au ajuns inamicul meu numărul unu. Nu am ierbicidat deloc, le-am stârpit doar cu sapa. Prașila e manuală. Nu am ierbicidat pentru am folosit lavanda și în gastronomie și acolo vreau doar ingrediente pure”,  afirmă fondatoarea Casei Boian.

lavanda recolta

După ce butașii i-a plantat în 2014, prima recoltă a obținut-o în două tranșe, anul trecut. La prima tranșă, a cules florile de lavandă o săptămână iar următoarele trei s-a uitat cum plouă. „La final de iunie a început să înflorească și am început recoltarea. Am recoltat o săptămână: nu eram încă obișnuită. Planta, în primul an de înflorire, se recoltează doar manual, cu foarfeca. Este destul de greu, pentru că sunt tufe mici, dar sunt și mari cu multe flori. Așa că recoltatul a durat mai mult decât m-am așteptat, iar apoi au venit ploile. Trei săptămâni nu am putut intra să recoltez, iar după ce au trecut ploile, florile pentru recoltat erau deja uscate, deci am lăsat foarte mult în câmp. În toamnă, la a doua înflorire – practic din august în noiembrie au tot înflorit – le-am folosit pentru aranjamente, pentru buchete, pentru design. Florile pe care le-am uscat acasă – deci tot ce nu am vândut la procesatorul Fares – le-am scuturat și le-am pus în borcane. În decembrie am avut o comandă și am făcut săculeți cu lavandă sub formă de welcome gifts pentru o companie”, povestește Raimonda Boian.

Ce a făcut cu prima recoltă

După prima recoltă a început să priceapă ce va face cu lavanda. ”O parte am comercializat-o celor care procesează plante medicinale,pentru că se regăsește în pliculețe de ceai, uleiuri esențiale șamd. Am început colaborări cu persoane care fac produse cosmetice hand made. Mi-ar plăcea nespus să cresc împreună cu un astfel de producător. Am în față modelul L`Occitane, care are colaborări de zeci de ani cu fermierul care cultivă lavandă ori cu cel ce cultivă imortele. Ei își iau plantele de la fermieri deja certificați. Asta ar fi ideal să pot să cresc împreună cu un producător cu care să colaborăm, iar inginerii lui să îmi spună când au nevoie de plantă, pentru că momentul recoltării este esențial pentru calitatea uleiului de lavandă”, spune antreprenoarea.

lavanda pod

Al doilea palier pe care a mers a fost unul creativ. ”O altă colaborare a fost pe zona de amenajări cu lavandă pentru un bar. Am mai dat lavandă pentru nunți, pentru un organizator care mi-a solicitat o cantitate mai mare și am făcut și eu unele experimente pentru că îmi place să gândesc și să realizez un produs final. Acesta a fost anul meu grozav în care m-am dat în spectacol cu aranjamente, cu păpuși, cu gemuri, am făcut sorbet de lavandă cu vodcă, jeleu de afine de pădure cu lavandă, de rubarbă cu lavandă, caise cu lavandă. E foarte greu să spui care-i cel mai bun, pentru că fiecare rețetă, pe măsură ce o realizam, devenea preferata mea. Am făcut caffe latte cu lavandă, e minunată. De aceea nu am ierbicidat deloc, pentru a aveam materia primă curată în domeniul gastronomiei”, afirmă Raimonda.lavanda rubarbarlavanda afine

Cât teren trebuie pentru o cultură de lavandă și dezavantajul lipsei unei asociații

Ce se face cu lavanda: fie o uști și o dai en-gros unui procesator, fie o folosești în aranjamente florale ori în  efecte ce-i valorifică aspectul, mirosul, aroma ori alte proprietăți, fie o procesezi verde pentru a obține uleiul esențial. ”Un hectar nu e nici așa, nici așa, pentru că în România, neexistând o asociație a cultivatorilor, prețul e dictat de procesatorul care îți cumpără producția. Normal ar fi ca noi să dictăm prețul, de aceea ar trebui să există o formă asociativă care să te susțină. Sunt mulți cultivatori de lavandă în România și cred că s-ar putea încerca un demers asociativ.  Dar revin la cultura pe un hectar și de ce spuneam că nu e nici așa nici așa: dacă vrei să folosești lavanda doar pentru aranjamente florale, amenajări ori design ori welcome gifts șamd, un hectar e mult: între 2.000 și 5.000 de metri pătrați maxim e absolut suficient. Dacă vrei să te concentrezi pentru vânzarea en-gros către procesatori, un hectar e puțin. Anul trecut a fost prima recoltă, teoria spune că după câțiva ani se poate ajunge și la două tone de plantă uscată la hectar. Vom vedea. Iar dacă vrei să faci ulei, atunci îți trebuie o suprafață mare. În România se comercializează acum ulei esențial adus din import în cantități mari, pus apoi în sticluțe mici și vândute sub un brand personal. Ce se produce în România iese la un preț foarte mare. Dacă fac ulei cu producția de e un hectar nu am cui să-l vând la ce preț îmi iese și rămân cu el. Dacă voi avea resurse să investesc într-o instalație proprie pentru ulei mă voi gândi dacă să mă orientez și pe acest palier, dar deocamdată, nu. Merg în continuare pe aceste două direcții: vânzarea en-gros și domeniul aranjamentelor și amenajărilor”, conchide Raimonda Boian.

lanavda saci

Demontarea miturilor de pe internet

  1. Că nu ar fi mult de muncă

”E mult de muncă și sunt foarte multe lucruri la care nu te aștepți și chiar dacă ți le spune cineva poate nu le crezi. De exemplu: fiind foarte ușoară, lavanda ocupă mult spațiu. După recoltare, planta trebuie uscată la întuneric, într-un loc fără umezeală, pentru că altfel ai pierdut-o. Am uscat-o într-un pod dar nu îmi închipuiam că ocupă atât spațiu. Dealtfel, acesta, gradul  de uscare a fost primul lucru pe care l-a verificat reprezentantul Fares când a venit să îmi ia lavanda: și-a băgat mâna până la fundul fiecărui sac și a scos de acolo lavanda să vadă dacă nu are miros de mucegai.”

  1. Ce spune cartea și vânzătorul butașilor nu se potrivește cu ecartamentul tractoarelor

”Dacă inițial mi-am spus că pentru întreținere nu e chiar atât de multă muncă, în practică am constatat că nu e chiar așa, mai ales că am decis să nu ierbicidez și deci a trebuit să sap manual pentru îndepărtarea buruienilor.  Am și greșit puțin când am instituit cultura, pentru că am folosit doar informațiile din cărți și de la vânzătorul de butași și nu m-am gândit în perspectivă ce înseamnă să ai un hectar de lavandă. Când am cultivat, am lăsat un metru între rândurile de lavandă. Iar în zonă nu am niciun tractor care să poată intra în cultură cu ajutorul căruia să o pot întreține mecanizat. Acum caut tot felul de soluții să mă ”mecanizez” fără tractor. Am încercat cu motosapa dar nu merge, pentru că e pantă și terenul este este tare, pentru că nu e unul pe care rotești culturile și îl ari și îl discuiești și e reavăm. Așa că, înainte de a începe o cultură de lavandă, trebuie să te gândești cu ce o lucrezi și cu cine o lucrezi. În acel moment te consulți cu cine o lucrezi și vezi ce utilaj are și așa îți stabilești distanța dintre rânduri. În funcție de ecartamentul tractorului cu care vei lucra cultura.”

  1. Profiturile promise pe internet bat filmul. Viața, însă…

”Până acum m-am convins că teoria nu are nicio legătură cu practica. Profiturile de zeci de mii de euro sunt pe internet. Acolo, în viața reală, am investit 6.200 de euro în cultură, încă vreo câteva mii de atunci și  acum știu că dacă îmi vine cineva să îmi spună de profituri de 20.000 de euro îmi vinde gogoși. La un hectar de lavandă să faci 20.000 de euro ar însemna să fii probabil în al zecea an de viață al plantelor, să ai foarte multe flori și și așa, suma aceasta ar putea fi cifra de afaceri, dar nu profitul. Pentru că îna l zecelea an ai nevoie deja de mulți oameni, de tractor, recoltator mecanizat, hambar pentru uscare, iar acestea atrag costuri. Așa, pe internet, e foarte ușor și frumos.”

Învățămintele primului an

lavanda papusi

Întâi bucuria. Apoi că se poate. ”Sunt elemente ale business-ului pe care nu le știam, dar pe care acum le-am identificat. Înainte de a mă apuca, am citit cum toți fermierii care cultivă lavandă în Australia ori Noua Zeelandă ori America sfătuiau ca înainte de a te apuca să înființezi o cultură, trebuie să îți răspunzi clar la întrebarea ”Ce vrei să faci cu lavanda?”. Eu am pornit cu gândul că îmi place lavanda, că știu că e o plantă versatilă și că poate fi folosită în diverse domenii, dar ce voi face eu cu ea nu știam. Am plecat în orb. Acum m-am maturizat și mi-am stabilit componentele pe care să merg, astfel încât la final să pot să încep să amortizez investiția și să ajung pe plus și să devină ceea ce mi-am dorit de la început: un back-up al activității zilnice”, spune Raimonda.

(Titus CRĂCIUN)

 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>