Foto: Organic Art Ranch Cluj

Cum să vezi lumea pe gratis, în schimbul unor ore de muncă…la ţară

Oamenii caută să cutreiere lumea-n lung şi lat cheltuind cât mai puţin sau chiar gratis. Aşa au luat naştere afacerile de tip “sharing economy”, ce în doar câţiva ani au cunoscut un real succes pe tot mapamondul. Simplificat, acest model de business se traduce prin închirierea pe termen scurt a unui bun pe care proprietarul nu îl foloseşte: casă, maşină, bicicletă etc. Clujul, oraş studenţesc şi multicultural, nu este străin de astfel de demersuri.

Catcostaclujul.ro a scris deja despre cazarea neconveţională prin Airbnb şi despre platforma on-line de car-sharing, Mylift.ro (n.red proiect pornit în toamna lui 2014 la Cluj-Napoca).

Ce aţi spune dacă v-am povesti că este posibil să călătoriţi pin lume, ani la rând, având la dispoziţie casă şi masă gratis, în schimbul câtorva ore de muncă…la ţară? Aceasta este ideea din spatele site-ului Helpx.net (n.red. Help Exchange Travel).

Site-ul a fost lansat, în aprilie 2011, de britanicul Rob Prince şi se bazează pe propria-i experienţă de călătorie prin Australia şi Noua Zeelandă. Astfel, în schimbul cazării şi uneori chiar şi pentru mâncare, tânărul se oferea să muncească la fermele sau la hostel-urile pe care le întâlnea pe drum. Uneori, astfel de anunţuri erau postate la avizierele hostel-urilor. Având experienţă în IT, odată întors acasă, britanicul a pus la punct platforma on-line care să reunească gazdele şi călătorii, dar care să creeze şi un sistem de termene şi condiţii pentru o astfel de afacere. În prezent, în călătoriile sale, Rob vizitează gazdele care-i utilizează site-ul pentru a le da sfaturi, dar şi pentru a le auzi poveştile, având astfel o idee cât mai exactă despre cum poate fi îmbunătăţit Helpx.ro.

“Până la urmă este vorba despre un exchange cultural pentru persoanele care-şi iau vacanţă de la viaţa lor obişnuită şi care în călătoriile lor doresc să locuiască la localnici şi să încerce diverse munci. În mod obişnuit, călătorii voluntari lucrează patru ore pe zi pentru gazdele lor în schimbul cazării şi mâncării, fie că e vorba de ferme, cabane, B&Bs şi chiar ambarcaţiuni. Unele gazde oferă şi beneficii suplimentare precum lecţii de engleză, călărie, yoga sau chiar tururi ghidate în zonă”, se arată în descrierea site-ului, disponibil pe toate continentele.

Cum funcţionează Helpx.ro

Atât călătorii, cât şi gazdele trebuie să îşi facă un profil. Există o opţiune gratuită şi una plătită (n.red. 20 de euro pe 2 ani), cea din urmă oferind câteva beneficii extra în utilizarea site-ului. Călătorii sunt încurajaţi să treacă în descrierea profilului experienţa profesională şi diverse abilităţi sau pasiuni precum: grădinăritul, tâmplăria sau îngrijitul animalelor. Ei pot să-şi caute, dacă doresc, chiar şi companioni de aventură. La rândul lor, gazdele vor descrie locaţia pe ca o pun la dispoziţie, în ce constă munca de care au nevoie şi durata pe care se desfăşoară aceasta, dar şi câte persoane pot primi. Toţi utilizatorii au parte de referinţe la finalul şederii.

54 de oferte în România, 6 în judeţul Cluj

Aşadar, voluntarii care doresc să viziteze România au 54 de oferte la dispoziţie, în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Timiş, Bihor, Mureş, etc. În judeţul Cluj figurează 6 astfel de locaţii.

Un exemplu este Organic Art Ranch din localitatea Răchiţele. Voluntarii sunt primiţi pe tot parcursul anului şi trebuie să muncească 30 de ore pe săptămână în grădinărit (n.red. 2 zile pe săptămână sunt libere şi sunt dedicate activităţilor recreative.). “Ducem o viaţă simplă, cultivăm legume şi fructe şi ne gătim singuri mesele. Cea mai apropiată piaţă este la circa 30 km şi evităm pe cât posibil produsele de supermarket. Pregătim în special mâncare vegetariană, cu lapte şi brânză de casă. În funcţie de numărul de voluntari şi de preferinţele acestora, oferim cazare în camere, în şura cu fân sau la cort”.

rachitele

Un tânăr de 29 de ani, scria în 2013, că are nevoie de ajutor pentru a recondiţiona casa bunicilor din satul Mănăstireni. “Casa se află în pădure, aşa că experienţa ar fi asemănătoare unei tabere la munte, cu cazare la cort, mâncare la foc (n.red. pusă la dispooziţie de clujean), apă din fântână, etc. Dacă cineva ştie să cânte la vreun instrument sau are idei de activităţi de relaxare pentru serile de după muncă, ar fi ideal”.

casa3

Un cuplu are un teren la munte şi doreşte să construiască o cabană din lemn şi cob.

“Şi noi lucrăm la diverse ferme şi suntem extrem de încântaţi. Pentru moment, cazarea va fi la cort. Noi locuim în Cluj-Napoca, iar când avem câteva zilele libere putem merge să vizităm oraşul”. Voluntarii pot să vină de primăvara, până toamna. Vor fi răsfăţaţi cu mâncare ardelenească, pe site fiind postat un link către un blog de bucate.

teren

O altă ofertă se referă la o locaţie aflată la 5 km de Cluj-Napoca, iar gazdele au nevoie de ajutor în grădină, să zugrăvească casa sau să sape o nouă fântână. Se oferă cazare, dar mesele nu vor fi asigurate zilnic. Unul din propietari este pasionat de grădinărit şi olărit.

O familie doreşte să recondiţioneze o casă, situată într-un sat la 35 km de Cluj-Napoca. Oferă cazare şi o parte din mâncarea necesară. Voluntarii vor locui singuri.

Un anunţ care datează din 2009 este postat de Douglas şi Sara, care deţin o mică proprietate în Huedin, pe terenul căreia aveau intenţia să cultive legume bio. Sunt vegetarieni. Aveau nevoie de minim 4 voluntari, care să stea în locaţie cel puţin 2 săptămâni. Vezi povestea lor AICI. (Foto: adevarul.ro).

646x404

 

(Anca MURESAN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>