1_0_0_1559901342_02699

Cum s-a transofrmat Clujul imobiliar în ultimul deceniu. FOTO comparative

Scumpirea Clujului imobiliar a debutat în urmă cu 10 ani, odată cu dezvoltarea puternică și rapidă a industriei IT. Cererea mai mare decât oferta și procentul mare de achiziții făcute cu banii jos a dus la explozia imobiliară în mai multe cartiere ale orașului, cât și în zonele limitrofe.

Toate cartierele Clujului au suferit o puternică dezvoltare, însă în unele zone investițiile imobiliare au explodat. Vorbim despre Borhanci, Bună Ziua, Dâmbul Rotund, Gheorgheni, dar mai ales de comuna Florești, devenită cea mai mare comună din țară. Transformările foarte mari suferite de cartiere în ultimii 10 ani pot fi foarte bine remarcate datorită pozelor din Google Maps. În consecință, Blitz Imobiliare face o analiză a transformării orașului în ultimul deceniu.

ANALIZA PE CARTIERE, CU FOTO COMPARATIVE, AICI!

Clujul a devenit în ultimii 10 ani cel mai scump oraș când vine vorba de achiziționarea unei locuințe

Cluj-Napoca a deținut în ultimii ani prima poziție în ceea ce privește prețurile pentru apartamente sau case. “Această creștere a debutat în 2010. La această dezvoltare imobiliară spectaculoasă și la creșterea prețurilor a contribuit dezvoltarea puternică și rapidă a industriei IT. Clujul este sediu pentru 1.350 de companii de IT și pentru 20.000 de ingineri și dezvoltatori de software, în creștere de la 12.000 câți erau în 2014. Cererea este mai mare decât oferta, astfel că prețurile apartamentelor și caselor au continuat să crească. Clujul este un oraș universitar, iar 100.000 de studenți anual vor să rămână să locuiască în continuare aici, studenți care au nevoie de o locuință. Un alt factor care a determinat această creștere este că peste 70% dintre locuințe sunt achiziționate cu banii jos, ceea ce dovedește un real interes pentru a investi în locuințe ce ulterior vor deveni chiriile proaspeților studenți.

Scumpirile au determinat dezvoltarea accelerată a zonelor limitrofe: Florești, Baciu sau Apahida.
Nu doar municipiul Cluj-Napoca a suferit o dezvoltare imobiliară spectaculoasă în ultimii 10 ani, ci și comunele din zona metropolitană, Florești, Baciu, Apahida. Chiar dacă în Florești, supranumit dormitorul Clujului, această dezvoltare a fost mult mai vizibilă, ea s-a extins și în Baciu și Apahida. Prețurile foarte mari au determinat că doar categoriile de persoane cu venituri mari să își mai permită să achiziționeze sau să închirieze o locuință în Cluj-Napoca. Astfel că, în special familiile tinere cu copii ce au nevoie de spațiu mai mare s-au orientat spre comunele limitrofe”, arată analiza Blitz Imobiliare.

Ce cartiere urmează să se dezvolte în 2019

Primarul Emil Boc a anunțat că dezvoltarea imobiliară a Clujului reprezintă o prioritate pentru 2019. “Astfel, va fi finalizat un concurs de soluții pentru construcția noului cartier Sopor. Cartierul Sopor se va întinde pe circa 240 de hectare. Un alt punct de interes este reprezentat de Zona Lomb, acolo se va finaliza drumul de acces și se va alcătui un masterplan care să pregătească proiectul cunoscut sub numele de Cluj Innovation City, care va avea şi o componentă de locuire, dar şi un Silicon Valley de Cluj. De asemenea, o altă zona ce urmează să se dezvolte odată cu proiectul centurii metropolitane Valea Gârbăului. Acolo urmează să fie construite 23.000 de apartamente în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale”, mai arată analiza citată.

În perioada 2013-2017 valoarea tranzacțiilor imobiliare a crescut de la 200 de milioane de euro la 595 milioane de euro.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>