foto cristian bucur

Cum poate mediul privat stopa exodul medicilor ortopezi români

Dr. Cristian Bucur, fondatorul companii medicale private Ronda Medical crede că nu doar motivația financiară este de natură să îi convingă pe tinerii rezidenți să rămână în țară.  “Îmi doresc să existe mai multă competență și responsabilitate în rândul celor care gândesc proiectele de reformă a sistemului medical și o reală conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă continuarea „brain-drain”-ului, a exodului masiv al specialiștilor români din toate domeniile!”

  Ronda Medical este deja cunoscută pentru implicarea sa în diverse acțiuni care au ca scop sprijinirea tinerilor din domeniul medical. Mai sunt motivați tinerii să rămână în țară și să practice aici medicina?

Ronda Medical se implică constant în acțiuni care duc, până la urmă, la îmbunătățirea continuă a peisajului medical, cel puțin în domeniul osteosintezei, medicinei sportive și endoprotezării, facilitând participarea medicilor din România la numeroase cursuri de perfecționare în țară și în străinătate. Organizăm stagii de perfecționare la clinici universitare din străinătate, aducând specialiști internaționali să împărtășească experiența lor în domeniul actului chirurgical al aparatului locomotor, și, nu în ultimul rând, implementăm standardele în domeniul osteosintezei, concretizate prin “Manualul AO de management al fracturilor”, considerat în lumea întreagă drept “Biblia ortopedului”.

Practic, prin aceste acțiuni îi ajutăm pe specialiștii în domeniu să își canalizeze eforturile şi “punem umărul” la diseminarea mai eficientă a informaţiilor de ultimă oră din acest sector. Cred că acesta este unul dintre factorii care, în timp, vor reuși să motiveze tinerii să practice medicina și în România: posibilitatea perfectionării și a specializării continue la cele mai înalte standarde. De altfel, toate eforturile noastre ca și companie medicală privată se canalizeză exact spre acest deziderat: performanță medicală.

Ce oportunități aduce această bursă Ronda Medical pentru tinerii rezidenți în domeniul ortopediei?

Am gândit bursa aceasta în primul rând ca o încurajare, un semnal pe care noi îl dăm tinerilor rezidenți, și nu numai, că suntem conștienți de potențialul lor și îi susținem. Ne pasă de munca lor și conștientizăm greutățile cu care se confruntă în sistemul medical românesc. Bursa Ronda Medical vine cu multiple beneficii pentru un medic ortoped rezident. În primul rând, îi oferă oportunitatea de a se familiariza cu utilizarea echipamentelor și a instrumentarului chirurgical pe care noi îl distribuim, într-unul din sediile companiei noastre din țară. În plus, rezidentul va beneficia de un curs gratuit AO Trauma, organizat într-una din țările Uniunii Europene, precum și de un stagiu de pregătire de două săptămâni la o clinică parteneră AO din UE. Este un proiect important pentru noi și sperăm să fie un prim pas în susținerea potențialului tinerilor rezidenți și convingerea lor să rămână să profeseze în țară.

 Ce credeți că îl va determina pe tânărul rezident, câștigător al bursei ca, după încheierea acestui program oferit de dvs., să rămână în România și să-și continue activitatea în sistemul medical românesc?

Nu cred că medicii pleacă din țară doar pentru stimulentele financiare care li se oferă în afară. “Cântăresc”, într-adevăr, greu în comparație cu salariile pe care le oferă țara noastră, dar partea care contează cel mai mult, cred eu, este modalitatea în care reușești să-ți faci meseria. Mediul competitiv în care ai șansa să lucrezi și să te dezvolți, instrumentarul pe care îl ai la dispoziție și tehnicile chirurgicale de ultima oră pe care le poți pune în practică, toate acestea îți permit să devii ceea ce visai de pe băncile facultății: un profesionist în domeniul tău de activitate! Dacă un medic rezident simte că are aceste lucruri, aceste oportunități și la noi în țară, va cântări mai îndelung decizia de a pleca din România.

Ar putea contribui (mai mult) companiile private din domeniul medical la stoparea migrației masive a medicilor?

Poate că da, poate că nu. Până la urmă, e o alegere personală, aceea de a pleca sau de a rămâne. Dar cred și simt că acțiunile noastre în această direcție fac diferența. Și probabil că fiecare pas mic pe care îl face Ronda Medical și care contribuie la dezvoltarea sistemului medical, în general, se propagă, se rostogolește, asemenea unui bulgăre… devine tot mai mare, ajunge la cei care se gândesc să rămână aici, să lucreze în domeniul osteosintezei de exemplu. Și chiar cred că asemenea pași mici, din partea fiecăruia dintre noi, pot genera schimbări majore…în timp.  Dar trebuie să fim mai mulți cei care fac acei pași mici!

 

 Care e părerea dvs. despre modul în care statul se implică în stimularea rezidenților?

Statul trebuie să conștientizeze faptul că este direct responsabil de plecarea, respectiv întoarcerea medicilor în țară. Chiar dacă motivația profesională ar trebui să primeze, și primează de cele mai multe ori, să nu uităm că orice om trebuie să își asigure anumite nevoi primare, pentru a se putea apoi concentra doar pe nevoile ce țin de motivația intrinsecă. Iar, în acest moment, din păcate, acele nevoi de bază sunt departe de a putea fi satisfăcute prin intermediul salarizării actuale din România.  Soluțiile sunt destul de clare, din punctul meu de vedere: alocarea unor fonduri consistente pentru sectorul sanitar, reducerea birocratizării excesive și măsuri concrete de sprijin pentru rezidenți, nu doar la nivel de proiecte. Îmi doresc să existe mai multă competență și responsabilitate în rândul celor care gândesc proiectele de reformă a sistemului medical și o reală conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă continuarea „brain-drain”-ului, a exodului masiv al specialiștilor români din toate domeniile!

Ce v-ar încuraja/determina pe dvs. să rămâneți să practicați profesia în România, dacă astăzi ați fi rezident?

Risc să mă repet, însă, ca rezident, cred că lucrul care ar trebui să conteze în primul rând este posibilitatea de a învăța de la cei mai buni, de a lucra cu echipamente și tehnici revoluționare. Și cred că în România, cel puțin în centrele universitare mari, nu ducem lipsă de profesioniști de renume, chiar mondial, și încet, încet începem să recuperăm și în ceea ce privește dotarea cu aparatură de ultimă generație. Este adevărat, șansa de a lucra într-o clinică renumită din afară vine cu beneficii mai mari din punct de vedere financiar. Dar, personal nu aș irosi nici șansa de a învăța medicina de la profesioniștii pe care țara noastră (încă) îi are și de a contribui, prin eforturile mele, prin plus valoarea pe care o pot aduce, la reformarea sistemului medical românesc. Este acel pas mic de care vorbeam mai devreme…

Și să nu uităm că, oriunde în lume am merge, oricât de realizați financiar sau profesional am fi, noi, ca români, mereu gândim cu sufletul și ne e dor de casă. Consider că locul oricărui roman este în România și satisfacțiile pe care le avem sau le-am avea aici merită orice efort. Compania mea este aici pentru a-i ajuta, în măsura în care se poate, pe toți colegii mei să obțină toate aceste satisfacții.

 

La împlinirea a 10 ani de la înființare, Ronda Medical inițiază un nou proiect, denumit Bursa Ronda Medical, dedicat susţinerii medicilor rezidenți din cadrul secțiilor de Ortopedie din toată ţara. Bursa Ronda Medical va fi acordată unui singur rezident și constă în oportunitatea de a deprinde utilizarea echipamentelor și instrumentarului chirurgical distribuite de Ronda Medical, la sediul companiei. De asemenea, până la finalul anului curent, rezidentul va beneficia de un curs gratuit AO Trauma, organizat într-una din țările Uniunii Europene, precum și de un stagiu de pregătire de două săptămâni la o clinică parteneră AO din UE. Perioada de înscriere este 20 iunie – 20 august 2015, iar perioada de jurizare a dosarelor înscrise este 20 august31 august 2015. Câștigătorul va fi anunțat oficial pe 1 septembrie 2015.

Citește aici cum s-a născut și a crescut compania clujeană.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>