ccl iulie

Cum ar trebui curățat Clujul politic

După valul de arestări din Cluj din ultima vreme, civicii și oamenii politici au stat astăzi față în față în cadrul dezbaterii ”Responsabilitatea liderilor politici clujeni în promovarea candidaților pentru posturile eligibile din politică și administrație” inițiate de Consiliul Civic Local.  

Oameni politici, în majoritate tineri, dar și parlamentari de Cluj precum Steluța Cătăniciu (deputat PNL), Laszlo Attila (senator UDMR) și Marius Nicoară (senator PNL) au ascultat vocile sociatății civile. Îngrijorările au fost legate de modul de promovare de către partide a oamenilor pe diverse paliere ale administrației, de forma de plată pentru accede pe locuri eligibile, dar și de problemele de urbanism din Cluj, de nivelul scăzut din punct de vedere educational al unor aleși dar și de situația demografică ori de soarta pădurilor.

”Mă bucură faptul că foarte mulți lideri tineri din partidele clujene au fost la dezbatere, mai puțin seniorii și președinții de partide, cu puține excepții. Consider că merirau să fie aici să audă vocea cetățenilor. Pe de altă parte, aș spune că ideile care s-au degajat din dezbatere sunt utile și îndemnul societății civile a fost și rămâne ”luați ideiile bune și duceți-le mai departe”. Suntem conștienți că mergând cu perseverență și a cere responsabilizare în zona politică, șansele pentru noi, pentru România, pot crește. Voturile următoarelor perioade ar trebui să sensibilizeze mai mult și cetățenii și clasa politică”, a apreciat Iosif Pop, președintele Consiliului Civic Local Cluj-Napoca, sub egida căruia s-a desfășurat dezbaterea.

În opinia sa, unul dintre lucrurile ce trebuie modificate ar fi Legea finanțării partidelor. ”Frământările pe care le văd în interiorul clasei politice, seamănă cu frământările noastre, ceea ce îmi spune că nu le este indiferent și caută soluții. Faptul că se bazează pe o cotizație nu mi se pare relevant în selecție, dar faptul că se bazează pe un buget al partidului mi se se pare relevant. Dar aici foarte mulți politicieni și societatea civilă spune același lucru: legea care reglementează finanțarea partidelor politice ar trebui adusă pe tapet și îmbunătățită și pusă în mod transparent la dispoziția noastră, în așa natură încât să nu le mai dăm pretextul banului luat pe ascuns ci să le oferim pretextul banului luat la vedere.  Și atunci lucrurile ar putea, inclusiv din punct de vedere al selecției, să capete alte conotații, alte criterii și alte valori să ajungă în partid”, a declarat Iosif Pop.

În opinia sa, mulți oameni valoroși refuză să se înregimenteze politic exact din teama de compromitere, atât timp cât partidele nu trec la un proces de curățenie internă. ”Mi se pare iar interesant să spun că oameni din zona politică provoacă deschis pe acei oameni din societatea civilă cărora le e frică să intre în partide. Dar trebuie și să susțină aceste cereri, să vină cu mai multă curățenie în interior, ca să poată convinge pe acei cărora astăzi le e frică să nu se compromită, să nu se murdărească întrând într-un partid”, spune Pop.

Mai multe voci din societatea civilă au ridicat probleme de genul dacă actuala formulă de partide din România mai e funcțională. ”Astăzi, aici, s-a dezbătut și a devenit transparentă această idee, că României nu i se potrivește multipartidismul, ci poate i se potrivește dictatura sau poate regalitatea. Crezul meu este că în cei 24 de ani cu partidele politice, cu o libertate de exprimare printr-o democrație particulară, nu uzuală, au fost suficienți pentru a ne deștepta și ca și comunitate dar și ca și clasă politică. Dezbaterile, chiar dacă unii spun că sunt tardive, după mine sunt potrivite, sunt la momentul dinaintea unor alegeri locale și generale, sunt înaintea unui scrutin prezidențial. Important este ca mesajul să ajungă cât mai aproape de oameni, pentru că revolta din ei există. Soluțiile trebuie să vină mai ușor și mai transparent dinspre elitele societății, dinspre oameni implicați și dinspre voluntari capabili să le ofere. Eu am salutat ce s-a întâplat în Slovenia și Slovacia, în care partide politice inexistente acum șase luni, bazându-se pe un lider carismatic și curajos, au reușit să îndrepte țările înspre o altă direcție.  Vom vedea dacă este cea bună, dar semnul că societatea de acolo, votanții s-au săturat de o clasă politică pusă doar pe căpătuială l-am putea prelua cu toții. Soluția ar putea fi aceasta”, a conchis președintele Consiliului Civic Local Cluj-Napoca.

(redacția catcostaclujul.ro)

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>