unnamed

Cultura se descurcă pe cont propriu. SoNoRo, încă un festival fără bani de la stat

A IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo are loc între 14-16 noiembrie 2014, la Cluj-Napoca. În acest an, tema festivalului este “Bridges” (n.red. poduri), două dintre concerte fiind inspirate şi purtând numele celebrelor poduri Hohe Bruckedin Viena şi Brooklyn Bridge din New York.

“Ediţia din acest an SoNoRo nu este doar un liant muzical între unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii, ci şi o punte virtuală către ediţia viitoare, atunci când festivalul va implini zece ani de existenţă”, a declarat Răzvan Popovici, directorul SoNoRo.

Trebuie punctat faptul că SoNoRo se desfăşoară pe tot parcursul anului, fiind compus dintr-o suită de evenimente: festivalurile de la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi; ediţii anuale în Italia şi Bulgaria, on-tour (n.red. în 2014 un concert la Konzerthaus în Viena), Conac (n.red. o serie de concerte susţinute în clădiri patrimoniu de pe tot cuprinsul României) şi programul de burse pentru tineri muzicieni – Interferenţe. În cifre: un buget de 300.000 de euro (n.red. 1.329.000 de lei).

În 2014, festivalul care aduce muzica de cameră în prim planul vieţii culturale româneşti şi include scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de renume, nu a fost inclus pe lista finanţărilor Ministerului Culturii.

“Ministerul Culturii nu a dat niciun ban pentru ediţia din acest an a festivalului. 90% din bugetul nostru este format din sponsorizări. Am încercat să vorbesc cu Daniel Barbu, Gigel Ştirbu a stat foarte puţin la conducere, cu Kelemen Hunor mi-a fost imposibil să mă întâlnesc. În situaţia asta simţi că în fiecare an trebuie să o iei de la zero. Trebuie să recunosc că ne-au sprijinit primăriile şi Institutul Cultural Român pentru evenimentele de peste graniţă. De asemenea, faptul că împlinim zece ani în 2015 şi că multe spectacole sunt sold-out, mă face să cred că putem merge înainte şi că facem treabă bună”, a precizat Popovici.

Violoncelistul Valentin Răduţiu şi scriitorul Marius Chivu, două dintre personalităţi care vor evolua pe scena SoNoRo de la Cluj-Napoca, au ţinut să puncteze faptul că “majoritatea artiştilor sunt plătiţi sub tariful lor de piaţă pentru acest eveniment, dar că ei participă pentru că au şansa să cânte la alt nivel şi să împartă scena cu colegi din toate colţurile lumii”.

În 2014, Primăria Cluj-Napoca a alocat suma de 1.197.700 lei pentru cultură, din care 15.000 lei au fost direcţionaţi festivalului SoNoRo.

Preţul biletelor la spectacolele din Cluj-Napoca este de 10, respectiv 20 de lei. În Capitală au variat între 20-50 de lei, dar bucureştenii au avut opţiunea de a achiziţiona abonmante pentru 5, respectiv 9 concerte pentru sume între 370-250 de lei (n.red. sau la jumătate de preţ pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Probleme şi pentru TIFF şi Temps D’Image 

Situaţia SoNoRo nu este una singulară. Nici festivalul Temps D’Images nu a primit bani de la Ministerul Culturii (n.red. Primăria Cluj-Napoca a alocat 30.000 de lei pentru acest eveniment cultural), iar Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a reuşit pe ultima sută de metri să facă rost de bani (n.red. 2 milioane de lei)  printr-o hotărâre de guvern. Aceasta după ce Tudor Giurgiu, directorul TIFF, a făcut publică situaţia bugetului în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu 10 zile înainte de startul festivalului. (n.red. bugetul TIFF pentru 2014 a fost de 1.3 milioane de euro, adică 5.800.000 de lei. De la bugetul local s-au alocat 550.000 de lei, cu 100.000 de lei mai mult ca în 2013, tot după ce organizatorii s-au plâns că primăria nu susţine consistent un festival consacrat din oraş, dar, în schimb, alocă mii de euro pentru o artistă care are doar două piese în repertoriu, Loreen, adusă să cânte de Zilele Clujului).

Revenind la festivalul SoNoRo, iată programul concertelor de la Cluj-Napoca:

14 NOIEMBRIE

ARC-EN-CIEL – SALON LITERAR 19:00

Banca Națională a României

15 NOIEMBRIE

MOZART & BEETHOVEN: A CONVERSATION 19:00

Muzeul de Artă

16 NOIEMBRIE

NEW YORK: BROOKLYN BRIDGE 11:00

Turnul CroitoriloR

16 NOIEMBRIE

VIENA: HOHE BRÜCKE 19:00
Universitatea Babeș-Bolyai

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>