CID_2014_Banner (2)

Costoiu: Proiectul Cluj Innovation City să nu fie jucat politic, altfel va muri

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior şi Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu, susţine că proiectul Cluj Innovation City, estimat la 300 de milioane de euro, nu trebuie să fie “jucat politic”, avertizând că altfel acesta “va muri înainte de a se naşte”.

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior şi Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu, a declarat, joi, la evenimentul Cluj Innovation Days, că pentru un asemenea proiect forţa de business şi forţa creatoare sunt determinante.

“Singura modalitate viabilă prin care economia românească poate face faţă provocărilor este creşterea competitivităţii. Cercetarea românească are nevoie de finanţarea cercetării aplicate şi de inovare şi sprijinirea inovării. Cluj-Napoca reprezintă un pol naţional care a demonstrat capacitatea de atragere şi utilizare a fondurilor de cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare. În numele Guvernului şi al premierului, vreau să transmit susţinerea proiectului Cluj Innovation City şi îmi fac datoria să spun că pentru un asemenea proiect forţa de business şi forţa creatoare sunt deteminante. Vreau să fac o sugestie, ca un proiect de asemenea dimensiuni să nu devină unul politic, să nu fie jucat politic, pentru că va muri înainte de a se naşte”, a spus Costoiu.

El a cerut rectorilor universităţilor clujene şi comunităţii de business “să folosească mintea cercetătorilor pentru a dezvolta acest proiect”.

La rândul său, primarul Emil Boc a dat asigurări că proiectul Cluj Innovation City “nu a avut, nu are şi nu va avea vreo conotaţie politică”, în condiţiile în care a început fără nicio conotaţie politică, iniţiatorii fiind Clusterul IT, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean şi Prefectura Cluj.

“Dacă va fi menţinut, acest proiect va fi o reuşită. La fel a pornit şi proiectul laserului de la Măgurele şi, la o altă scară, la fel poate deveni şi proiectul Cluj Innovation City, care are toate ingredientele să devină unul de succes. Faptul că Preşedinţia României îl susţine şi a ajuns pe masa preşedintelui CE este un mesaj important pentru România”, a spus Emil Boc.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro, al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu, prin care se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în oraş şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.

În 9 februarie, preşedintele preşedintele Băsescu spunea că va solicita acordarea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, pe care urma să îl prezinte preşedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso, şi care va constitui o prioritate a sa până la sfârşitul mandatului.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>