10665247_1470464413219864_4092840988575917312_n

Clujul, rampă de lansare pentru afacerile de tip “sharing economy”: My lift

Vlad Bălan (omul cu idei creţe) şi Marcel Cioltan (călătorul profesionist) “au importat” la Cluj o afacere de tip “sharing economy” (n.red. consum în colaborare) pe segmentul auto, adică o platformă online de car-sharing (n.red. afacere cunoscută şi sub numele de carpooling, ride-sharing, lift-sharing sau varianta românească, partajare de maşină).

 “mylift.ro”, aşa cum se numeşte site-ul clujenilor, nu este un business pionier pentru piaţa autohtonă, dar are o componentă ce-l diferenţiază de celelalte site-uri din categoria “ia-mă nene pe net”. Vlad şi Marcel vor să pună bazele unei comunităţi on-line prin care utilizatorii să lege prietenii în viaţa reală, pentru ca în viitor să împartă maşina în vacanţă, concediu, excursie.

“Sunt multe situaţii în care un astfel de serviciu devine o necesitate: trebuie să schimbi prea multe mijloace de transport pentru a ajunge la o anumită destinaţie, nu vrei să stai ore în şir la autostop, vrei să eviţi rechinii, nu vrei să petreci jumătate de zi într-o maşină fără să scoţi un cuvânt şi evident, vrei să călătoreşti mai ieftin. Marcel a folosit acest tip de serviciu comun în Germania, la fel cum au făcut-o mulţi alţi români în străinătate, şi după o discuţie la schi am decis să pornim un proiect şi la Cluj. Da. Ştim că mai sunt site-uri care se ocupă cu acelaşi lucru în România, dar al nostru e închegat şi ţelul suprem nu este să facem bani. Vrem să punem în aceeaşi maşină necunoscuţi cu interese şi pasiuni comune – muzică, filme, profesie etc., ce ulterior pot deveni prieteni, iar astfel să ajungă să împartă maşina în concediu sau să meargă împreună la un festival”, povesteşte Vlad Bălan.

22

Lansarea în octombrie

Momentan, pe My Lift se pot înscrie curioşi-susţinători-viitori utilizatori via e-mail (n.red. vor fi selectate 60 de persoane ce vor avea ocazia să testeze site-ul timp de 2-3 săptămâni), iar lansarea oficială a versiunii beta va avea loc la începutul lunii noiembrie 2014. Site-ul va putea fi accesat şi de pe telefon sau tabletă, înscrierea va fi gratuită şi se va putea realiza fie introducând adresa de e-mail, fie cu logare directă prin reţelele de socializare.

Untitled

Atât şoferii, cât şi pasagerii vor trebui să completeze un profil vizibil pentru toţi utilizatorii (nume, oraş, fotografie, informaţii despre maşină, rutele efectuate şi cele viitoare – dacă e cazul şi recenzia călătoriilor efectuate). Odată făcută rezervarea, pasagerul primeşte într-un mesaj numărul de telefon şi adresa de e-mail a şoferului pentru a lua legătura şi a stabili toate detaliile legate de călătorie. Ba mai mult, site-ul va avea şi opţiunea unui “mesaj predefinit” pentru cei ce nu ştiu cum să spargă gheaţa.

Tariful pentru fiecare călătorie în parte va fi stabilit de către şoferi, însă Vlad şi Marcel s-au gândit şi la acest aspect şi le oferă conducătorilor auto calcule orientative.

“Avem un sistem prin care îi ajutăm pe şoferi să-şi stabilească preţul de călătorie per pasager. Evident se ia în calcul numărul de kilometri, preţul pe litru de benzină, consumul. Au la dispoziţie şi o hartă pentru a încerca diverse trasee. Chiar şi aşa, şoferul poate să ceară un alt preţ. Depinde de ce tip de maşină are, câţi oameni vrea să ia în maşină, câte bagaje etc. Pentru început plata se va face în maşină. Posibil ca în viitor să importăm şi noi plata cu cod SMS (n.red. metodă folosită spre exemplu în Franţa) sau de alt tip, prin care să reţinem un procentaj, însă ţelul nostru nu este să facem profit. Este de a crea un nou mediu online dedicat călătoriilor”, a explicat Vlad.

Dacă tot suntem la capitolul bani, cei doi tineri clujeni spun că cea mai mare investiţie atribuită acestui proiect este timpul personal. “Până să vorbim de cifre de afaceri…cât noi lucrăm, voi să vă faceţi bagajele”.

La începutul lunii august 2014, catcostaclujul.ro a publicat un articol despre o altă afacere de tip “sharing economy” care prinde teren la Cluj, de această dată axată pe segmentul imobiliar. Airbnb. Air Bed and Breakfast.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>