masini_trafic (2)

Clujul nu mai are oaze de liniște. Nici ziua, nici noaptea. Cele mai zgomtoase străzi

Traficul rutier este principala sursă de poluare fonică în Cluj-Napoca, identificată în Planul de Acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot în oraș, studiu prezentat recebt de municipalitate.

Nivelul de zgomot ridicat din traficul rutier se datorează în primul rând numărului mare de vehicule. Zonele în care se evidenţiază depăşiri ale nivelului de zgomot admis (> 75 decibeli) se numără:

Bulevardul 1 Decembrie 1918
Bulevardul 21 Decembrie 1989
Strada Alexandru Bohatel
Strada Alexandru Vaida Voevod
Strada Alexandru Vlahuta
Strada Aurel Vlaicu
Piata Avram Iancu
Strada Avram Iancu
Calea Baciului
Strada Barbu Delavrancea
Strada Becas
Strada Branului
Strada Bucuresti
Strada Buna Ziua
Strada Caii Ferate
Strada Campina
Strada Campului
Piata Cipariu
Strada Clinicilor
Strada Constantin Brancusi
Strada Corneliu Coposu
Strada Cuza Voda
Strada Dacia
Strada Daniil Barceanu
Strada Donat
Calea Dorobantilor
Strada Dragalina
Strada Emil Isac
Bulevardul Eroilor
Strada Fabricii
Strada Fagului
Calea Floresti
Piata Garii
Strada George Baritiu
Strada Giordano Bruno
Strada Horea
Piata Ion Agarbiceanu
Piata Karl Liebknecht
Strada Locomotivei
Piata Lucian Blaga
Strada Macelaru
Calea Manastur
Strada Maresal Ion Antonescu
Strada Memorandumului
Piata Mihai Viteazul
Strada Miraslau
Calea Motilor
Strada Napoca
Bulevardul Nicolae Titulescu
Strada Oasului
Strada Octavian Goga
Strada Petru Maior
Strada Paris
Strada Plevnei
Strada Regele Ferdinand
Strada Republicii
Piata Stefan cel Mare
Strada Teodor Mihali
Calea Traian Vuia
Calea Turzii
Piata Unirii
Zone liniștite

Planul de acțiune pentru combaterea zgomotului a identificat și zonele care ar putea fi declarate ca fiind liniștite, cu suprafață de peste 4,5 hectare și unde nivelul admis nu depășește 50 de decibeli. Acestea sunt: Parcul Micro II – Detunata, Parcul Cetăţuia, Parcul Iuliu Haţieganu, Parcul Feroviarilor, Cimitirul Central, Cimitirul Israelit, Pădurea Făget, Grădina Botanică .

“Totuși, din pricina accesului mașinilor în proximitate, chiar și aceste zone nu pot fi declarate ca zone liniştite în integralitatea lor fără implementarea unor măsuri suplimentare care să conducă la reducerea traficului rutier pe arterele limitrofe. Totuşi, în interiorul parcurilor pot fi stabilite nişte areale care îndeplinesc condiţiile pentru a putea fi declarate ca zone liniştite”, se arată în studiul citat.

Strategii pe termen lung

Planul de acţiune pentru următorii 5 ani trebuie completat cu o strategie pe termen mai lung care să ilustreze viziunea pe termen lung de reducere a zgomotului. Astfel, proiectele şi măsurile prevăzute a se realiza până în anul 2030, cu impact asupra reducerii nivelurilor de zgomot din aglomerarea urbană Cluj Napoca sunt:

Domeniul 1 – Imbunătăţirea transportului public
Domeniul 2 – Promovarea deplasărilor nemotorizate
Domeniul 3 – Siguranță rutieră – În majoritatea cartierelor oraşului se impune realizarea treptată a unor străzi şi areale cu prioritate pentru pietoni şi pentru deplasările nemotorizate în general, în centralităţi locale. Prin reducerea vitezelor de circulaţie se obţine şi o reducere a nivelurilor de zgomot cauzat de traficul rutier.
Domeniul 4 – Transport rutier și staționare – Managementul parcărilor reprezintă o politică esențială ce trebuie implementată, mai ales în cazul centrului orasului, dar și în zonele rezidențiale
Domeniul 5 – Managementul mobilității și ITS – Sistemul de tarifare integrat și distribuirea de informații pentru pasageri fac întreaga rețea de transport mai eficientă și mai atractivă.
Domeniul 6 – Reforma instituțională și întărirea capacității administrative – Acest set de politici se concentrează pe operarea și calitatea instituțiilor și organizațiilor care administrează în mod direct și proiectează transporturile și aspectele legate de transporturi.
Domeniul 7 – Integrarea mobilității cu planificarea urbană – S-a demonstrat că densitatea și combinările tipurilor de zone scad nevoia de deplasări cu autoturismul personal deoarece nevoile zilnice ale locuitorilor sunt accesibile pe o distanță scurtă

Planul de acţiune pentru prevenirea şi reducerea zgomotului ambiant in municipiul Cluj-Napoca poate fi consultat AICI!

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>