1_3_187115_1561103509_03417_fav

Clujul are pubele stradale inteligente de colectare selectivă

Cluj-Napoca este primul oraș din România în care au fost implementate sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale. Proiect votat de clujeni în cadrul procesului de Bugetare participativă 2017.

“Începând de astăzi, în Cluj-Napoca, implemenăm, pentru prima dată în România, un sistem inteligent de colectare selectivă a deșeurilor. Ce înseamnă asta? Că vom trece la etapa nouă, prin care vom invita cetățenii să colecteze separat plasticul și hârtia din oraș, utilizând dispozitive inteligente, care au alimentare solară, au activare cu piciorul și compatare internă a plasticului și a hârtiei care se depune. Sistemul este dotat cu senzori, astfel că este informată firma de salubritate, iar noi la primărie avem o platformă digitală prin care putem urmări gradul de umplere a acestor containere”, a declarat edilul Emil Boc.

Locațiile în care pot fi găsite aceste pubele inteligente sunt pe stada Memorandumului (stația de autobuz), starda George Coșbuc (în zona Sălii Polivalente), în Piața Lucian Blaga (CCS), în Piața Unirii (trecere pietoni spre Bulevardul Eroilor), strada Regele Ferdinand (în sația de autobuz), pe Splaiul Independenței (în stația de tramvai), pe strada Observatorului, la Baza Sportivă din Gheorgheni.

“Dacă se va dovedi acest proiect un succes, vom cumpăra și alte sisteme de colectare inteligente de colectare a deșeurilor pentru că dorim să dăm un exemplu în România și la acest capitol, la grija față de mediu”, a mai spus edilul.

De la 1 iulie 2019 intră în vigoare și noua lege care obligă cetățenii să colecteze selectiv. “Dacă vei colecta selectiv, vei plăti mai puțin la facută și toate punctele gospodărești vor fi dotate cu containere separate pentru cele 4 fracții, iar mașinile firmelor de salubritate vor ridica separat gunoiul din fiecare pubelă”, a conchis Boc, care a subliniat că “acest proiect este dorința clujenilor, ales prin vot în cadrul programului de Bugetare participativă, un proiect pilot, este pentru prima dată în România și sper să îl generalizăm în cât mai multe părți ale orașului”.

Din 1 iulie 2019 colectarea deșeurilor se va face pe 4 fracții

Clujul ecologic, din Începând de la 1 iulie 2019, la Cluj-Napoca se va implementa colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții.

În cartierele de blocuri (la asociațiile de proprietari) colectarea selectivă a deșeurilor se va face în recipienți de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, amplasați la punctele de colectare. În ceea ce privește gospodăriile individuale (case), colectarea selectivă a deșeurilor se va face în saci de plastic colorați specific pentru fiecare fracție, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Culorile specifice pentru pubele, respectiv saci menajeri pentru fiecare fracție sunt:

– deșeuri reziduale: negru;
– plastic/metal: galben;
– hârtie/carton: albastru;
– sticlă: verde.

Plăteși cât arunci! Cu cât se scumpește factura la gunoi

Colectarea selectivă scumpește factura la gunoi. Creşterea tarifelor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici se datorează creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe patru fracții.

În prezent sunt în medie două containere de 1,1 mc destinate colectării fracției umede. Prin implementarea colectării pe patru fracții, punctele de colectare vor trebui să fie dotate cu patru containere, trei pentru reciclabil și unul pentru fracția umedă.

Amenzi usturătoare pentru clujenii care aruncă gunoiul la vecini

Clujenii care vor arunca gunoiul la alte puncte gospodărești decât cele unde sunt arondați vor fi aspru sancţionaţi. Potrivit proiectului de hotărâre provind modificarea regulamentului local de bună gospodărire a municipiului, lansat în dezbatere publică la Cluj, cuantumul sancțiunilor prevăzute pentru persoanele depistate că aruncă gunoiul în alte locuri decât cele unde sunt arondați vor fi de 1.000-2.500 de lei. De subliniat este că, într-o primă fază, municipalitatea va merge pe prevenție și informare, după care va trece la sancțiuni.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>