Clujul din avion

CLUJ FACTS. Calitatea vieţii, superioară Bucureştiului, Budapestei sau Sofiei

Cluj-Napoca se află pe locul 53 într-un clasament care măsoară calitatea vieţii în 97 de oraşe ale lumii, la mijlocul lui 2015. În acest top, capitala Transilvaniei a obţinut 142 de puncte, cu 42 peste New York, punctul de referinţă al studiului “Cost of Living 2015” realizat de Centrul Independent Numbeo. Bucureştiul se află 21 de poziţii mai jos în clasament, cu doar 83 de puncte. De asemenea, calitatea vieţii în Cluj este superioară celei din capitalele vecine Budapesta şi Sofia. 

Indexul Progresului Social a fost calculat în funcţie de calitatea sistemului medical și sănătatea populației, piața imobiliară, nivelul infracțiunilor, puterea de cumpărare locală sau poluarea mediului înconjurător.

Quality of Life Index Purchasing Powe Index Safety Index Health Care Index Consummer Price Index Property Price to Income Ratio Traffic Comuute Time Index Pollution

Index

Cluj-Napoca 142.34

 

66.64 77.95 55.44 36.65 11.47

 

28.11 31.16

 

Aşadar, conform tabelului, Clujul are o rată mică a criminalităţii şi stă bine la puterea de cumpărare a locuitorilor. La polul opus, ambuteiajele în trafic sunt o adevărată problemă, la fel ca şi piaţa imobiliară comparativ cu venitul mediu lunar.

În mod normal aceste probleme ar trebui să tragă Clujul mai jos în clasament, însă realizatorii studiului spun că din punct de vedere al calităţii vieţii este mai important ca locuitorii unui oraş să se simtă în siguranţă şi să trăiască într-un mediu curat decât să fie bogaţi. 

În topul clasamentului se află oraşele Zurich (Elveţia), Canberra (Australia) şi Ottawa (Canda). 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>