imigranti

Civicii clujeni: răspunsuri la imigrație, emigrație și terorism

Tema principală a ședinței de ieri a Consiliului Civic Local a fost una actuală, pusă tragic sub reflectoare de atentatele teroriste de la Paris. ”Migrația – o problemă a Europei și a României. Politicile publice ale României în domeniul migrației” a fost prezentată de sociologul Ana Ludușan, președintele Ligii Pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj.

”Terorismul este o problemă și nu migrația, deci trebuie să facem distincție între migrație și terorism. Toată spaima Europei este indusă de acest război de guerilla a teroriștilor, dar  care nu poate fi asimilat cu migrația”, a fost fraza prin care Ana Ludușan a stabilit cursul prezentării. ”Sociologii avertizează încă din 1970 că Europa se va confrunta cu un deficit de populație, iar dacă vrea dezvoltare, trebuie să ”importe” populație. Atacurile teroriste din ultima vreme vor pune presiune pe guvernele țărilor atacate, extrema dreaptă va exploata aceste atacuri. Dar vreau să precizez că au fost confirmări că toți cei ce au recurs la atacurile kamikaze au fost cetățeni ai Uniunii Europene, cetățeni francezi”, a susținut Ludușan.

Cum se raportează România la migrație

Sociologul Ana Ludușan: ”România importă și exportă migrație ca orice altă țară a UE și a lumii civilizate. Exportă migranți supercalificați mai ales către țările dezvoltate ale Europei, Sua, Japonia și exportă migranți slab calificați sau necalificați către țări dezvoltate ale Europei (Spania, Italia, Anglia, Germania, Franța, Olanda). România nu are politici publice consistente pentru încurajarea tinerilor dar și a cetățenilor cu capacitate de muncă pentru a rămâne în țară dar nici nu fructifică experiența dobândită în străinătate a celor care se întorc acasă și doresc să își dezvolte o afacere”.

Președintele LADO Cluj a afirmat că sunt două cauze principale pentru care România nu are încă probleme cu imigranții. ”România nu are robleme cu fluxurile de imigrație deoarece nu este încă o țară Schengen iar oamenii nu sunt tentați să vină pentru că nu pot merge mai departe spre țările mai dezvoltate ale Europei. Apoi, România nu are un standard de dezvoltare precum e în vestul Europei pentru a fi tentantă pentru emigranți să se stabilească definitiv în țara noastră. Dar România se pregătește și va deveni o țară Schengen și în viitor o țară dezvoltată, de aceea are deja un Program pentru azil, migrație și integrare care se derulează începând cu 2010. Este un program de care se ocupă structurile specializate ale Ministerului de Interne sub Direcția Schengen, cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite (ONU) și al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM)”, a susținut sociologul în plenul Consiliului Civic Local.

Există migrație în România, dar marea majoritate este o migrație controlată și avem două tipuri de imigranți: cei cu ședere legală și cei cu ședere ilegală, cum ar fi refugiații, relocații, azilanții. De problema migrației ilegale se ocupă instituțiile statului. România are migranți de pe cinci continente.   În Cluj vin în jur de 4.000 – 6.000 de imigranți anual, iar marea lor majoritate vin pentru educație și pentru muncă. Aceștia sunt preluați de instituțiile publice locale. La nivelul municipiului există 12 instituții cu responsabilități în domeniul migrației, începând de la evidența populației la cele din domeniul educației, sănătății, muncii, protecției sociale, serviciilor, sociale, și un ONG care acordă servicii și derulează proiecte în domeniul migrației – LADO, filiala Cluj. LADO Cluj lucrează din 2010 pe proiecte pe migrație, am lucrat pe șase proiecte de integrare a migranților și pe unul de cercetare în domeniul migrației. Avem rezultate foarte bune în sensul în care am reușit să formăm o rețea de lideri ai comunităților de migranți. Ea s-a integrat într-o astfel de rețea la nivel global”, a precizat Ludușan.

Valul de migrație spre Europa

 

Președintele LADO a explicat cum se procedează la nivel global în cazul masivului val de emigranți din Siria. ”Turcia s-a trezis cu milioane de migranți din Siria și din țări cu teatre de război și deși este sprijinită de ONU  cu fonduri mari, nu poate să gestioneze o populație atât de mare de refugiați, motiv pentru care toate statele lumii, prin înțelegeri interguvernamentale, preiau din povara Turciei. Fondurile pentru refugiați sunt alocate în cea mai mare parte a lor de către ONU.  Iar orice stat poate gestiona și în folosul țării sale problema refugiaților, pe care-i pot încadra în muncă, în sistemul educațional. Suedia are o experiență foarte bună în acest sens, unde majoritatea muncilor necalificate sunt făcute de străini.

Răspunsurile civicilor

Pascal Fesneau, consulul onorific al Franței la Cluj nu a putut partcicipa la întrunirea Consiliului Civic Local, însă a remis o scrisoare în nume personal, fără a implica vreo instituție a statului francez ori vreo organizație din care face parte. ”Probabil că o foarte mică parte au infiltrat aceste grupuri de migranți cu elemente teroriste. Imensa majoritate a musulmanilor sunt oameni pașnici, imensa majoritate a imigranților nu vin să ne invadeze sau să ne omoare. Problema este că de aceste fenomene de migrație pot profita teroriși sau rețele mafiote de transport peste frontiere. Închiderea frontierelor nu va face altceva decât să creeze rețele de tip mafiot de trecere a frontierelor”, a afirmat Fesneau.

El a susținut teza conform căreia imigranția e benefică în contextul demografic european, în scădere.  ”Imigranții sunt necesari pentru nevoile noastre sociale și economice. Avem o demografie în scădere, în special în România. Problema este că vin toți deodată prin aceleași puncte de frontieră, vor toți să meargă în aceleași orașe mari din Anglia, Germania. Cultura lor, valorile lor sunt uneori în contradicție cu ale noastre. (…) Dar valurile de emigranți s-au integrat, de-a lungul vremii, destul de bine în societățile noastre europene, au reușit să creeze entități economice noi, copii s-au integrat bine în sistemele educaționale”, a subliniat Fesneau.

Demografia

Președintele Consiliului Civic LocaI, Iosif Pop afost mai rezervat în ceea ce privește transformarea imigranților în forță de muncă, rememorând o experiență personală de acum patru luni dintr-o capitală europeană, în care probabila forță de muncă era pe stradă  tot timpul zilei. Modelul suedez de integrare a imigranților a fost dezvoltat de Iosif Pop.  ”Declinul demografic pe care îl invocați nu exista acum 70 de ani pe un simplu motiv:  familia din Măguri Răcătău a avut 12 copii și pe toți i-a crescut și le-au dat educație. Statele și guvernele nu au știut să păstreze ce se întâmpla în familii acum 70 de ani. Vorbeați de suedezi: ei bine, ei au știut foarte bine să facă acest lucru. Acolo părinții sunt plătiți de statul suedez să facă copii. De aceea nu au timp de lucru până fac copii și-și refac sporul natural  și angajează din afară. Dar guvernul suedez are o țintă foarte bine stabilită în ceea ce privește natalitatea. Sigur, foarte multe țări europene au crescut în bunăstare dar au sărăcit în natalitate, de aceea e o necesitate de majoră a guvernelor să stabilească politici și să aloce resurse în ceea ce privește demografia. Chiar și China și-a revizuit restrictivele politicile demografice după ce au constat că au dus la o creștere a homosexualității”, a afirmat Iosif Pop.

Fostul judecător Gabriela Purja a fost conchis că tratatele internaționale sunt favorabile primirii de emigranți dar ceva mai restrictive în privința expulzării în masă. Pentru expulzarea pe motive penale există reglementări clare. ”Una e migrația și altceva e ce se întâmplă acum, un exod dinspre  Orient spre Europa. În niciun document european sau internațional nu vom găsi nicio acoperire pentru ce se întâmplă acum. Libertatea de mișcare, libertatea de gândire de a exercita politici pe teritoriul altor state pot fi îngrădite în măsura în care există o justificare fie de natură socială, economică ori politică. Este prevăzută în Carta Drepturilor Omului. Tot acolo se stipulează că expulzarea în masă este interzisă, adică după ce au ajuns undeva nu-i poți da afară. Și îmi pare rău pentru doamna Merkel, dar nu cred că acestea suntt viitoarele brațe de muncă pe care și le dorește dânsa. Ei vor fi o povară teribilă pentru sistemul social”, a conchis fostul magistrat.

(Titus CRĂCIUN)

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>