1

Cinema Arta, cel mai vechi cinematograf din țară, se pregăteşte să-şi redeschidă porţile pentru clujeni

Cel mai vechi cinematograf din țară, Cinema Arta din Cluj-Napoca, se va redeschide ca un spațiu independent pentru comunitate, film și cultură. 

Până la finalizarea lucrărilor, proprietarii cinematografului organizează o o serie de evenimente găzduite de parteneri și prieteni. Lista debutează cu proiecția filmului „Din grozăviile lumii”, primul film științific produs în 1920 la Cluj, în unul dintre primele studiouri cinematografice din Europa.

“Din grozăviile lumii este un film mut, o „docu-drama” regizată de Janovics Jenő, care pentru această proiecție specială are parte de acompaniamentul live al lui Danaga”, transmit organizatorii. Proiecţia va avea loc în data de 14 septembrie 2018, de la ora 20.30, la Colectiva Gazette. Bilet de intrare: 10 Ron

Poza noua 07.09.2018

Amintim că Cinematograful Arta a fost închis în 2011 după plecarea operatorului RADEF RomâniaFilm. A mai funcţionat doar pe perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi a găzduit câteva conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii. De menţionat este faptul că, după ce clădirea a fost retrocedată, noii proprietari – Andrei și Monica Sebestyen – au declarat că își doresc să mențină statutul sălii de cinema.

În anii ce au urmat, Monica Sebestyen a participat la numeroase cursuri internaționale pe tema gestiunii sălilor destinate filmului, descoperind că majoritatea cinematografelor de artă din Europa se confruntă cu aceleași probeleme ca și Cinema Arta. După finalizarea cursurilor, ea a înființat Asociația „Arta în dialog”, prin intermediul căreia a început să strângă fonduri pentru salvarea şi redeschiderea spaţiului de cultură din Cluj.

La începutul lui 2016 s-a înscris cu proiectul “Reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca” – ce își propune transformarea cinematografului într-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, funcționând nu doar ca loc de proiecție a filmelor de artă, ci ca spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraș, în care filmele și activitățile culturale devin evenimente sociale în sine – la “Urbaniada”, concurs naţional ce premiază soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții în spațiul urban. Proiectul clujencei s-a numărat printre câştigătorii competiţiei.

Poza noua 07.09.2018

 

Cinema Arta din Cluj-Napoca, cel mai vechi cinematograf din România 

Clădirea în care se află fostul Cinema Arta – Palatul Sebestyen – a fost construită în 1913 de către David Sebestyen, un important antreprenor al oraşului. Inaugurarea cinematografului, în toamna aceluiaşi an, sub numele de Select, a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko” (Murgul șarg), o peliculă care s-a bucurat un succes internațional răsunător.

Până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost condus de Jenő şi Korda Sandor (cunoscut drept Sir Alexander Korda, personalitate marcantă pentru începuturile cinematografiei britanice). Chiar şi după naţionalizarea de către regimul comunist după 1948, cinematograful a continuat să functioneze neîntrerupt până în urmă cu cinci ani.

După un îndelung proces, Palatul Sebestyen a fost parțial retrocedat, în 12 martie 2010, urmașilor lui David Sebestyen, eveniment care a declanșat în mod inconștient evenimentele care au dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinema Arta. Aceștia au putut intra în posesia imobilelor abia după un an de zile.

Cinematografele de tradiţie ale Clujului, redate rând pe rând comunităţii

În ultimii ani, alte două cinematografe de tradiţie din Cluj-Napoca au fost redate comunităţii. Este vorba despre Cinema Mărăşti şi Cinema Dacia din cartierul Mănăştur. Acestea se află în proprietatea municipalităţii şi au fost reabilitate în urma unor investiţii ce se ridică la suma totală de 5 milioane de lei, bani de la bugetul local. Primăria Cluj-Napoca a încercat să cumpere şi fostul cinema Favorit, găzduit de Palatul Urania, amplasat pe strada Horea, însă nu a ajuns la niciun acord cu proprietarii în privinţa preţului tranzacţiei.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>