cetatuie

Cine vrea să “deseneze”‘ Teatru de vară de pe Cetăţuie Cluj? Premii de 88.500 euro

Consilierii locali vor aproba în şedinţa din 31 ianuarie 2017 cuantumul premiilor acordate în cadrul concursului de soluţii pentru amenajarea Teatrului de vară de pe Dealul Cetăţuie din Cluj-Napoca.  Mai exact: premiul I – contractul de proiectare – 367.600 lei, premiul II – 20.000 lei şi premiul III – 10.000 lei.

Concursul este organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania şi va fi lansat în curând. Pentru evaluarea candidaturilor şi stabilirea câştigătorilor a fost constituit un juriu, membrii acestuia fiind numiţi prin dispoziţia primarului Emil Boc – Ligia Subţirică (arhitect-şef al municipiului) şi arhitecţii Adriana Matei, Ioana Agachi, Virgil Pop, Sorin Scripcariu şi Adrian Iancu.

“Prin concurs se urmăreşte găsirea celor mai bune soluţii pentru amenajarea din ansamblu urban “Cetăţuia” din Cluj-Napoca – şansul cetăţii pe latura nord-vestică în vederea încredinţării contractului de proiectare. Soluţiile de amenajare trebuie să individualizeze şi să îi redea importanţa pe care acesta o are atât în cadrul ansamblului urban din care face parte cât şi la nivel municipal. Se doreşte crearea unei amenajări contemporane, care să respecte şi să se integreze în contextul ansambului monument istoric. Funcţiunea principală va fi cea de spaţiu destinat evenimentelor şi pentru petrecerea timpului liber (de tip teatru de vară). Se va urmări asigurarea tuturor spaţiilor conexe funcţiunii principale ca loc de evenimente, dar şi ca spaţiu public, de agrement, între aceste evenimente. Concurenţii au libertatea de a propune şi alte funcţiuni”, se arată în proiectul HCL. Teatrul de vară va fi dotat cu mobilier urban şi va avea instalaţie de nocturnă.

Pentru amenajarea Teatrului vară municipalitatea a achiziţionat un teren în suprafaţă de 10.000 mp, pentru care a plătit către proprietar, societatea Unita Turism Holding, suma de 100.000 de euro. Tot pentru realizarea acestui proiect a mai fost achiziţionată şi o clădire monument istoric, Pavilion G, în valoare de 20.000 de euro + TVA.

Ideea construirii unui Teatru de vară pe Cetăţuie a fost lansată încă din 2012, de către primarul interimar Radu Moisin, dar ea nu a putut fi pusă în practică din cauza unei ipoteci pe terenul în cauză.

Cetăţuia Clujului a fost ridicată pentru garnizoana austriacă a orașului, după intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, în secolul XVIII. Poziţia a fost aleasă strategic, deoarece aici se află cel mai bun punct de observaţie asupra centrului istoric al Clujului. Aici existau clădiri administrative, o garnizoană şi un depozit de armament. În anii 70 în zonă a fost ridicat Hotelul „Belvedere”. În 1995, pe deal a fost montată de către primărie o cruce monumentală, în amintirea celor ucişi în 1848-1849.

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>