1_3_187131_1561110902_00421_fav

Cine face prima stradă “smart” din România / Va fi la Cluj-Napoca

Orașul Cluj-Napoca va avea prima stradă smart din România. Este vorba despre Molnar Piuariu, aflată în proximitatea căminelor studențești din cartierul Mărăști.

Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a fost atribuit, în 20 iunie 2019, către firma Diferit pentru 4,3 milioane lei. După perioada de contestații, Primăria Cluj-Napoca urmează să semneze contractul și să demareze lucrările.

Două firme s-au înscris la această licitație: Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL CLUJ (cu Planwerk ca terț și 9 subcontractanți) și Diferit SRL (cu 6 subcontractanți). De-alungul anilor, cele două companii au câștigat mai multe proiecte cu administrația locală, iar în prezent concurează și pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie. De exemplu, ARL Cluj (societatea aparţine grupului Strabag Austria) a executat modernizarea aleilor din Parcul Central sau a pieței Unirii, iar între contractele Diferit se numără podurile Traian, Porțelanului, Nodul N și, recent, a fost declarată câștigătoare a licitației pentru modernizarea străzii Regele Ferdinand, dar și a arterelor Tipografiei, Emile Zola și Sextil Pușcariu.

Strada Molnar Piuariu va deveni prima “stradă smart” din România, cu toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unui astfel de proiect – iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi, sisteme automate de irigații pentru arbori ș.a. De asemenea, strada va fi reabilitată pe baza conceputului de „shared space”, accentul fiind pus pe creșterea calității spațiului pietonal – extinderea și îmbunătățirea acestuia, introducerea pistelor de biciclete și extinderea spațiilor verzi. Proiectul prevede instalarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice și 30 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice. Valoarea totală a investiției este de 1,3 milioane euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.

Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor și mai recent cele de modernizare a zonei din preajma Pieței Lucian Blaga, respective a Bulevardului 21 Decembrie.

Strada Molnar Piariu se întinde între Dâmboviței și Fabricii de Zahăr și este intersectată de strada Teleorman. Este arteră cu sens unic, în prezent.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>