poza constructii bun

Cele mai vânate locuri de construit din Cluj

Din cele 1.448 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale eliberate pe parcursul anului 2014 în județ, ”grosul” a fost împărțit între municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești, conform bazei de date statistice a Institutului Național de Statistică. În cele șase comune limitrofe ale municipiului reședință au fost eliberate cu 35% mai multe autorizații decât în Cluj-Napoca.

poza autorizatii

Mediul urban

Municipiu / oraș Nr. autorizații construire clădiri rezidențiale (fără cele colective) în 2014
Cluj-Napoca 482
Turda 41
Dej 19
Câmpia Turzii 17
Gherla 16
Huedin 9

 

În municipiul Cluj-Napoca au fost eliberate, conform sursei citate, 482 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale (exclusiv cele pentru colectivități). Municipalitatea din Turda, situată pe cea de a doua poziție, a eliberat 41 de autorizații, Dejul – 19, Câmpia Turzii – 17, Gherla – 16 și Huedinul – 9.

În ceea ce privește clădirile rezidențiale pentru colectivătăți, în județ au fost eliberate anul trecut 49 de astfel de autorizații: 48 în municipiul reședință de județ și una în Câmpia Turzii.

Mediul rural

Concentrația cea mai mare se găsește, în mediul rural, în comunele din jurul municipiului reședință de județ, unde au fost eliberate cu circa 35% mai multe autorizații decât în Cluj-Napoca.

Comună Nr. autorizații construire clădiri rezidențiale (fără cele colective) în 2014
Florești 390
Apahida 113
Feleacu 55
Baciu 53
Gilău 39
Chinteni 37
Jucu 29
Mărișel 14
Mihai Viteazu 14
Mintiu Gherlii 11

 

Comuna Florești conduce în topul autorizațiilor emise în 2014 pentru clădiri rezidențiale (exclusiv cele pentru colectivități). În dreptul comunei, în baza de date a Institutului Național de Statistică se regăsesc 390 de astfel de autorizații. Poziția secundă este a comunei Apahida, cu 113 autorizații, Feleacu – 55, Baciu – 53, Gilău – 39, Chinteni – 37, Jucu – 29 și Mărișel și Mihai Viteazu cu câte 14. Poziția a zecea este a comunei Mintiu Gherlii, cu 11 autorizații emise.  În cele șase comune limitrofe ale municpiului (Apahida, Baciu, Ciurila, Chinteni, Feleacu și Florești) au fost emise anul trecut 654 de autorizații pentru clădiri rezidențiale (exclusiv cele pentru colectivități). Așadar, municipiul și cele șase comune limitrofe au aproape 80% din numărul total de autorizații emise în județ în acest sector rezidențial.

De ce sunt mai multe autorizații în afara municipiului? Dezvoltatorul Florin Mariș, deținătorul Hexagon Structures vede două cauze. ”Prima ar ține de legalitate, la primăriile mai mici e mai facil să obții autorizații față de Primăria Cluj-Napoca, unde este urmărită foarte strict orice documentație. Și a doua ține de costurile de construire, care sunt mai mici în mediul rural”, consideră Florin Mariș.

Ianuarie 2015, mai solicitată decât ianuarie 2014

Județul Cluj Nr. autorizații construire clădiri rezidențiale (fără cele colective) Nr. autorizații construire clădiri rezidențiale pentru colectivități
Ianuarie 2015 96 (57 urban, 39 rural) 8 (doar urban)
Ianuarie 2014 67 (21 urban, 46 rural) 2 (doar urban)

 

Luna ianuarie a anului 2015 aduce o creștere a numărului de autorizații de construire atât pentru clădirile rezidențiale familiale cât și colective. Astfel, în prima lună a acestui an, în județul Cluj, au fost emise 96 de autorizații de construire (57 în mediul urban și 39 în cel rural) pentru clădiri rezidențiale (exclusiv cele pentru colectivități), în suprafață totală de peste 25.000 de metri pătrați. În ceea ce privește clădirile rezidențiale pentru colectivități, în luna ianuarie a acestui an au fost eliberate opt autorizații, toate în mediul rural.

Prin comparație, în ianuarie 2014 au fost eliberate 67 de autorizații (21 în mediul urban, 46 în rural) pentru clădiri rezidențiale (exclusiv cele pentru colectivități) și două pentru clădiri rezidențiale pentru colectivități, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

(Titus CRĂCIUN)

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>