molromania

Cele mai mari afaceri ale Clujului

În top cinci cele mai mari afaceri ale Clujului e regăsesc și patru companii clujene prezente în top cinci cele mai profitabile firme ale Clujului. Ierarhia cuprinde companiile în funcție de cifra de afaceri, iar business-urile diferite din top ne arată că nu există o relație de proporționalitate între cifra de afaceri, profit și numărul de angajați.

Astfel, conform datelor obținute de catcostaclujul.ro de la Oficiul Național al Registrului Comerțului aferente anului 2012 – companiile mai au timp să depună până la finele lunii datele corespunzătoare anului 2013 – societatea cu cea mai mare cifră de afaceri din Cluj a fost MOL Romania Petroleum Products, care s-a apropiat de um miliard de euro (4.147.768.969 lei). În schimb, compania petrolieră este doar a treia în ceea ce privește profitul net aferent anului de referință, iar ca număr de angajați nu intră între primii 100 angajatori privați din Cluj.

Banca Transilvania ocupă poziția secundă în funcție de cifra de afaceri, cu aproape două miliarde de lei (1.903.519.531 lei), însă, cu toate că cifra de afaceri este jumătate din cea a primului clasat, instituția financiară domină detașat în topul profitabilității. Banca Transilvania se situează și pe poziția a treia în clasamentul angajatorilor privați ai Clujului, conform datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj la finele lunii martie 2014.

După cifra de afaceri aferentă anului 2012, Terapia Ranbaxy, producătorul de produse farmaceutice, ocupă cea de a treia pozție în top, cu aproape 500 de milioane de lei (471.499.015 lei). Terapia Ranbaxy a fost a doua cea mai profitabilă companie clujeană în 2012. Conform datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj,  la finele lunii martie producătorul de medicamente se situa pe poziția a opta în clasamentul angajatorilor privați din județ.

Deși nu apare în primul cinci după valoarea profitului, FrieslandCampina s-a situat pe poziția a patra la indicatorul cifră de afaceri, cu peste 400 de milioane de lei (407.116.059 lei). Ca număr de angajați la finele lunii martie a acestui an, FrieslandCampina se situa pe locul 22 în topul angajatorilor clujeni.

Poziția a cincea după cifra de afaceri realizată în 2012 este ocupată de Energobit, cu aproape 400 de milioane de lei (339.831.278 lei. În schimb, Energobit se situa pe poziția a patra în topul profitabilității companiilor clujene aferent anului 2012 și pe locul 51 în clasamentul angajatorilor raportat la finele lunii martie a acestui an.

Despre clasamentul profitului net puteți citi aici.

(Titus CRĂCIUN)

(sursa foto: dailybusiness.ro)

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>