Nuremberg-christmas-market-europe-blog

Cele mai frumoase Târguri de Crăciun din lume FOTO

Stortorget julmarknad – Stockholm, Suedia

Stortorget julmarknad, pe numele lui inteligibil (Stortorget julmarknad) – Târgul de Crăciun din Stockholm are loc fix în inima Centrului Vechi și nici că-și putea dori un loc mai propice. Văzând lumina zilei în 1837 pentru prima oară, cel mai vechi târg de Crăciun din Suedia, împreună cu toate cele 40 de standuri mici, roșii, se așază ca o mănușă în acest context istoric.

Încălzește-ți mădularele în jurul unei căni fierbinți de vin roșu asezonat cu condimente aromate (îl vei identifica, fie după miros, fie după denumirea de „glögg”) și n-ai de ce să-ți pui frână dacă vrei să omori câteva ore bune luând la mână toate tricotajele și alte handmade-uri puse la vânzare.

Poate-i inutil să mai spunem, dar nici că am vrea să ne scape: să nu carecumva să nu dai iama în niște bunătăți suedeze tradiționale de Crăciun: prăjiturele cu ghimbir („pepparkakor”), saffransbullar (cornuri în formă de mucenici) și, pentru că nu-i niciun motiv pentru a te da înapoi – carne de elan, de ren și cârnați afumați.

Stockholm-holiday-best-christmas-markets-Europe

Piața Mare – Sibiu, Romania

 

Dacă n-ai accepta să petreci Crăciunul în afara spațiului carpato-danubiano-pontic nici picat cu ceară, fă-ți o favoare și du-te în Sibiu. Piața Mare de acolo, cum o știi, cuibărită între falnice lanțuri muntoare, se oferă în fiecare an gazdă Târgului de Crăciun. Ia-o la pas printre cele 70 de căsuțe de lemn ce abundă în ceramică, blănuri și jucării din lemn și, indiferent de problemele pe care le-ai avea cu șalele, nu trece cu vederea patinoarul sau parcul pentru copii.

Multe guri spun căSibiul  ar fi cel mai cel loc din Transilvania, iar dacă pentru străini este obligatorie vizitarea lui măcar o dată în viață, pentru noi, această obligație se transformă în „o dată pe an”.Toate șansele să ningă ca-n povești, iar un spectacol de colinde și lumini nu-i ceva căruia să-i întorci spatele.

Și știm că nu-ți face griji c-ai flămânzi, dar mai facem o recenzie a bunătăților tradiționale: vinul fiert, turta duce și castanele prăjite… la aperitiv. Cozonacul și kurtoșul unguresc… pentru umplerea oricărui centimetru liber de stomac.

roma

Christkindelsmärik – Strasbourg, Franța

Unul din veteranii piețelor de Crăciun europene este Christkindelsmärik din Strasbourg, cunoscut și ca (și asta ar putea să-ți sune mai familiar) Marché de l’Enfant Jésus, este unul dintre cele mai vechi din Europa. Închipuie-ți că, de la prima ediție din 1570, au tot avut la timp localnicii să-l facă și să-l desfacă, până au adus evenimentul la desăvârșire.

300 de cabane de lemn, răspândite pe întinsul a 11 de zone tematice din centrul orașului (piața principală coincide cu Place de la Cathédral), își întind produsele de artizanat, decorațiile și bunătățurile de sezon. Bunătăți de sezon, am spus? Păi nelipsitul vin fiert (vin chaud), biscuiți (bredele) și altele învelite în arome de alune, portocală, scorțișoară sau praline. Nu, nu te-am convins? Atunci mai adaugă niște tocană asortată la varză murată și bon appétit!

Strasbourg-christkindelsmärik-best-christmas-markets

Târgul de Crăciun din Toronto – Toronto, ON, Canada

Adevărul e că Europa-i rege când vine vorba de târgurile de Crăciun, dar trebuie să recunoaștem… cantitățile industriale de vin fiert au rolul lor. De ce să spui nu-ți umezești puțin buzele și cu delicatese canadiene și să vezi cum stă treaba cu tradițiile în cartierul Distillery din Toronto.

Străzile pietruite și fațadele industriale din cărămidă pun umăr de la umăr pentru întruchipa un decor istoric de un șarm absolut, în vreme ce luminile scânteinde, standurile de lemn și casele de turtă dulce în mărime naturale infuzează spiritul de iarnă pe care îl cauți.

Ajungi aici înaintea mulțimilor efervescente și asigură-te că ești primul la cozile din fața standurilor de mâncare. Asta-i musai! Și vei găsi aici tot ce-ți poftește inima, de la cârnăciori germani la gofre belgiene, dar să ai mereu în minte că loc în stomac trebuie să păstrezi pentru poutine, cea mai fină plăcere păcătoare a canadienilor: un mix delicios de cartofi pai cu sos și brânză de vacă. Apoi, înainte să te năpustești asupra siropului de arțar, dă de lucru sângelui urcându-te în Marea Roată sau în orice carusel îți face ochi dulci.

Măcar așa… cât să mai treacă timpul, iar foamea să-și reintre în drepturi.

La standurile de cumpărături te așteaptă cadouri care mai de care, pentru cunoscuții de acasă: lumânări tradiționale, jucării de lemn, șosete de bacon (nu întreba…!), iar spre finele zilei, nu te abține de la niște vinuri, șprițuri sau bere. Până la urmă, te afli în districtul Distilley, ce Dumnezeu?!

toronto-distillery-district-best-christmas-markets

 

Dresdner Striezelmarkt – Dresda, Germania

Asemenea unui arbore de sequoia, târgul din Dresda merge pe 600 de ani, iar meșteșugarii din împrejurimi dau năvală, ridicând 250 de standuri, gata să te servească cu orice vrei tu (ornamente din lemn, spărgătoare de nuci și tradiționale lumânări în formă de piramidă).

Și pentru că suntem siguri că ai încercat deja să-i pronunți numele ca să vezi dacă iese, îți mai spune că își trage originile de la Strüzel or Stroczel, o prăjitură cu fructe în greutate de 3 tone (cam greutatea ta percepută după ce se termină cu Crăciunul).

Printre celelalte dulcețuri și sărățele se numără deja obișnuitul Glühwein (vin fiert) și Pulsnitzer Pfefferkuchen (ha, să te vedem cum îl ceri la raft) – turtă dulce cu gem și acoperită în ciocolată, Rahmklecks – pâine coaptă umplută cu brânză și, specialitățile nemțești Bratwurst (cârnăciori) luați de mână cu niște pretzel (covrigi). Nutrim convingerea că nu vei hămesi.

Strasbourg-christkindelsmärik-best-christmas-markets

TOPUL INTEGRAL AICI! 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>