foto eximtur

Cei mai ”grei” jucători din turismul clujean

Piața clujeană a companiilor care raelizează, conform codului CAEN, ”activități ale agențiilor turistice și ale tur-operatorilor” este dominată de un jucător care s-a extins în toată țara. Peste 100 de companii clujene cu cel puțin un salariat își desfășoară activitatea în acest domeniu.

EXIMTUR este de departe cel mai mare jucător clujean din domeniu, dealtfel singurul sin afara Bucureștiului în top 5 național după cifra de afaceri. Conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice, EXIMTUR a realizat, în 2013, o cifră de afaceri de circa 160 milioane de lei, și un profit net de 1,4 milioane lei. Compania EXIMTUR conduce și în topul angajatorilor clujeni din domeniu, cu  148 salariați cu contracte de muncă active la mijlocul acestui an, conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj. La 21 ani de la înființare, rețeaua EXIMTUR este formată din 26 de agenții de călătorie, 15 agenții proprii și 11 agenții francizate în orașele: București, Cluj- Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Arad, Baia- Mare, Suceava, Constanța, Iași, Mediaș, Alba Iulia, Bistrița, Târgu Mureș, Galați, Brașov, Pitești și Brăila.

Poziția secundă în topul agențiilor în funcție de cifra de afaceri este ocupată de Wens Tour. În anul fiscal încheiat, Wens Tour a realizat o cifră de afaceri de 28,4 milioane lei și un profit de aproape 240 de mii de lei. La mijlocul anului 2014 avea 23 de angajați.

Cu o cifră de afaceri netă de 13,5 milioane lei realizată în 2013, Air Express ocupă cea de-a treaptă a clasamentului. Compania a avut un profit de circa 73 de mii de lei în anul de referință 2013 iar la mijlocul acestui an avea 10 angajați.

Kartago Tours este a patra companie din domeniu, cu o cifră de afaceri de 13,3 milioane lei în 2013. Anul nu s-a dovedit foarte prolific pentru Kartago, compania terminând cu o pierdere de circa 1,4 milioane lei. La mijlocul acesui an, Kartago avea 11 salariați cu contracte de muncă active.

Poziția a cincea în clasament este a celor de al Z Tour, care au avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 11,3 milioane lei. Compania a terminat anul fiscal 2013 cu un profit de aproximativ 276 de mii lei. Z Tour avea 8 angajați la mijlocul acestui an.

Compania Sfara 1999 ocupă a șasea poziție, cu o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei, conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice.  Sfara a avut un profit de circa 17 mii de lei și 9 angajați la mijlocul acestui an.

Poziția a șaptea aparține companiei Inntour, care a realizat o cifră de afaceri de aproape 3 milioane de lei și un profit de 44 de mii de lei. Inntour avea, la mijlocul acestui an, 4 angajați.

Natura Travel îi urmează, cu o cifră de afaceri netă de 2,9 milioane lei. Compania a terminat anul trecut cu o pierdere de circa 32 de mii de lei. La 30 iunie 2014 Natura Travel avea 3 angajați.

Poziția a noua este a celor de la Madison, care au avut o cifră de afaceri netă de 2,3 milioane lei și un profit ”la limită”, de 810 lei. La Madison lucrau 9 salariați la mijlocul acestui an.

Top 10 în funcție de amploarea afacerii între agențiile de turism și tur operatorii din Cluj este închis de Investco Management, în dreptul căreia figurează o cifră de afaceri de circa 2 milioane lei.  Compania, care avea cinci angajați la mijlocul acestui an, a terminat anul fiscal 2013 cu un profit de aproximativ 12 mii lei.

(Titus CRĂCIUN)

(sursa foto: eximtur.ro)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>