topa_

Ce salarii primesc studenții la primul job

Pretențiile salariale ale studenților și absolvenților români diferă în funcție de orașul în care se află locul de muncă, experiența anterioară și profilul studiilor universitare absolvite.

Conform unui studiu realizat în luna mai 2014 de Hipo.ro – un târg virtual de locuri de muncă dedicat studenților și masteranzilor – pe un eșantion de 2.059 de candidati a reieșit că 39% dintre absolvenții promoțiilor anterioare au avut la primul job full-time un salariu net cuprins între 150 – 250 euro, 23% dintre ei între 250 – 350 euro, în timp ce 19% au avut salarii peste 350 euro, iar 16% salarii sub 150 euro.

Comparativ cu ofertele primite, așteptările salariale sunt mai mari și acestea cresc odată cu nivelul de experiență. Diferențe vizibile există atât între cei care finalizează o facultate cu profil economic versus cei care termină studii cu profil tehnic, dar și între cei care se angajează în București și cei care optează pentru alte orașe din țară.

Untitled

(n.red. click pe tabel pentru a mări imaginea)

* Conform Studiului „Cei mai doriți angajatori în 2013-2014” realizat de Brainspotting.

** Valorile sunt exprimate în RON

Un număr de 27 de companii multinaționale au scos la concurs peste 600 de job-uri în București și în alte 40 de orașe din țară, în cadrul  Târgul Virtual Hipo.ro pentru absolvenți, deschis până în data de 15 august 2014. În prima lună de la lansarea evenimentului, perioada 20 iunie – 20 iulie, au fost înregistrate 119.052 vizite, iar în ceea ce privește proveniența candidatilor, orașele din care aceștia au accesat evenimentul sunt: București, Iasi, Brașov, Timișoara și Cluj-Napoca.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>