Fotografie 1

Ce job-uri vor tinerii și ce li se oferă

Clujul se situează pe locul doi, după București, în topul ofertelor cu cele mai multe joburi pe plan național, relevă un studiu realizat de analiștii în recrutate din cadrul platformei SmartDreamers.com.

Se caută mai ales specialiști tineri în IT, Relații Clienți și Vânzări. La rândul lor, tinerii caută și locuri de muncă în Marketing și Administrație.

“Bucureștiul oferă cele mai multe joburi la nivel național, 48% din totalul ofertei. Clujul este, cu 28%, județul care urmează capitala în topul job-urilor. Iașiul este județul care completează podiumul, cu 13% din ofertă, dar la mică distanță de Timiș, cu un procent de 11%”, transmit realizatorii studiului.

IT-ul domină piața

În toată țara e nevoie de specialiști în informatică, în special pe poziții de programator, Java sau PhP developer. Astfel, în ceea ce privește domeniul IT, Bucureștiul vine cu 44% din totalul joburilor existente pe piața locală, în timp ce în Timiș  procentul este de 33.3%, la Iași 33,3%, Cluj 30,5% și Sibiu 28%. Joburile în Vânzări sunt, de asemenea, la mare căutare la nivel național. În județele Iași (12,2%) și Cluj (12%) aceste poziții ocupă locul secund într-un top al job-urilor puse la bătaie de companii.

Tinerii vor job-uri permanente

Interesant este și comportamentul candidaților la joburile puse la bătaie.

“Numărul aplicărilor pe domenii de activitate denotă care sunt direcțiile pe care tinerii profesioniști din România le urmează în privința unei cariere. Cifrele arată că tinerii visează la joburi în Vânzări (29,5% din totalul aplicărilor), IT (18,65%), Marketing (16,15%) și în Administrație (11,54%)”, spun specialiștii în recrutare.

Candidații preferă în special ofertele de joburi permanente, aplicările la acest tip de contracte fiind de 15 ori mai mare decât în cazul joburilor cu înțelegere determinată sau, altfel spus, temporare. Internship-urile rămân o unealtă eficientă pentru tinerii aflați în căutarea primei experiențe de lucru. Aproximativ una din cinci aplicări pe SmartDreamers se face pentru unul din programele de Internship existente pe platformă, mai precis 19% din totalul aplicărilor, spre deosebire de aplicările la joburi temporare  -5% din total.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>