cumparaturi-supermarket_600x400

Ce coș de cumpărături își pot permite românii cu salariul minim pe economie

La începutul fiecărui an, în majoritatea țărilor este actualizată valoarea salariului minim pe economie pentru servici. Însă, conceptul salariului minim pe economie, nu este prezent în toate țările: nu vom găsi granița de jos în țările scandinave, în Italia, Elveția sau Singapore. România face parte din țările care au ratificat convenția ONZ cu privire la salariul minim pe economie.

Însă, este salariul minim pe economie suficient pentru a acoperi nevoile alimentare de bază de zi cu zi? Departamentul de analiză Picodi a decis să ia sub lupă prețurile a opt grupe de articole alimentare de bază, universale, în 52 de țări ale lumii, și să le confrunte cu salariul minim pe economie din acele țări.

Rezultatele studiului au arătat că, în unele țări, valoarea salariului minim pe economie abia ajunge pentru un mic coș de cumpărături. Dar cum stă România la acest capitol, în comparație cu celelalte țări?

Prețurile articolelor alimentare de bază

Pentru țelurile acestui raport, am creat un coș de cumpărături care conține opt categorii universale de produse alimentare: pâine, lapte, ouă, orez, cașcaval, carne, fructe și legume. Chiar dacă această listă este scurtă și economică, aceste produse asigură acoperirea nevoilor organismului unei persoane adulte cu carbohidrați, proteine, fibre și mineralele necesare, iar prețurile la acestea sunt monitorizate zilnic în toată lumea.

În România, un astfel de coș de cumpărături, ce conține lista alimentelor de bază, va costa, în medie, 299 lei și 70 de bani.

Compoziția coșului de cumpărături împreună cu prețurile medii:

  • Lapte (10 litrii) – 40,42 lei
  • Pâine (10 bucăți a câte 500 g) – 23,50 lei
  • Orez (1,5 kg) – 6,74 lei
  • Ouă (20 de bucăți) – 15,58 lei
  • Cașcaval (1 kg) – 21,80 lei
  • Carne de pui și vită (6 kg) – 140,70 lei
  • Fructe (6 kg) – 26,52 lei
  • Legume (8 kg) – 22,46 lei

Prețurile articolelor alimentare de bază

Raportul dintre prețurile alimentelor și salariul minim

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie în România este de 1900 lei brut (1162 lei net). Luând în considerare prețurile medii ale alimentelor în România, cheltuielile pe alimentele de bază reprezintă 25,8% din salariul minim pe economie, ceea ce plasează România pe locul 29, printre țările luate în considerare în studiu.

Cele mai bune condiții cu privire la salariul minim pe economie, conform clasamentului, le putem găsi în Mare Britanie, Australia și Irlanda, unde prin luarea în considerare a prețurilor produselor de bază, un lucrător obișnuit cu salariul minim pe economie, va cheltui doar 7% din salariul său pe acest mic coș de cumpărături.

Mai sus de România, s-au plasat, conform clasamentului, țări precum: Ungaria (locul 26), Grecia (locul 18), Slovacia (locul 22) iar ma jos: Ucraina (locul 46) și Bulgaria (locul 33).

Cel mai rău în schimb, se situează filipinezii și nigerienii. Acolo, salariul minim pe economie este atât de mic, că nu ajunge nici pentru un coș de cumpărături cu alimentele cele mai de bază.

Raportul dintre prețurile alimentelor și salariul minim

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>