prima_casa_58513300

Ce bănci mai acordă credite Prima Casă în 2015

Programul Prima Casa, care a debutat în 2009 şi prin care statul a sprijinit achiziţia de locuinţe, garantând parţial creditele acordate, se apropie de final. Unele bănci au epuizat deja plafonul atribuit, altele sunt pe punctul de a-l epuiza. Ministerul de Finanţe nu a anunţat până la momentul de faţă suplimentarea fondurilor pentru 2015 sau continuarea programului Prima Casa în 2016.

“Este necesară o analizare a utilităţii măsurii programului Prima Casa, acordat în condiţiile actuale şi a contextului în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităţilor pe care le creeaza”, se arata în cel mai recent Raport al BNR pe 2015 cu privire la stabilitatea financiară. “Riscurile asociate creditelor acordate prin programul Prima Casa s-ar putea accentua, în eventualitatea creşterii dobânzilor”, se mai arată în raport.

Unele bănci au epuizat deja plafonul

O cercetare de piaţă efectuată de Economica.net a relevat faptul că mai multe bănci deja nu mai au fonduri. Printre acestea se numără BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank şi Piraeus Bank, iar alte bănci au anunţat că fondurile lor sunt în curs de epuizare: BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo si Credit Agricole.

Banca Românească şi Marfin pot acorda credite până la sfârşitul anului, în aceeaşi situatie fiind şi Raiffeisen Bank, Bancpost şi Alpha Bank.

Din partea In contextul cresterii solicitarilor pentru creditele ipotecare, altele decat Prima Casa, acestea avand dobanzi similare cu cele acordate in cadrul programului, se pune firesc intrebarea daca se mai justifica un spijin guvernamental pentru activitatea de creditare imobiliara. Raspunsul venit din partea BNR este ca nu, mai ales ca singurul avantaj al creditului Prima Casa azi, este avansul minim, de numai 5%.

“Este necesara o analizare a utilitatii masurii programului Prima Casa, acordat in conditiile actuale si a contextului in care acesta mai aduce o valoare adaugata superioara vulnerabilitatilor pe care le creeaza”, se arata in cel mai recent Raport al BNR pe 2015 cu privire la stabilitatea financiara.

“Riscurile asociate creditelor acordate prin programul Prima Casa s-ar putea accentua, in eventualitatea cresterii dobanzilor”, se mai arata in raport.

Unele banci au epuizat deja plafonul!

O cercetare de piata efectuata de Economica.net a relevat faptul ca mai multe banci deja nu mai au fonduri. Printre acestea, BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank si Piraeus Bank, iar alte banci au anuntat ca fondurile lor sunt in curs de epuizare: BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo si Credit Agricole.

Pe de alta parte, Banca Romaneasca si Marfin pot acorda credite pana la sfarsitul anului deoarece au fonduri suficiente. In aceeasi situatie sunt si Raiffeisen Bank, Bancpost si Alpha Bank.

Ce spun reprezentantii Fondului de Garantare?

“FNGCIMM va continua sa acorde garantii in cadrul programului Prima Casa pana la sfarsitul anului, insa sunt finantatori care, din cauza numarului foarte mare de solicitari, au terminat plafonul alocat pe anul 2015 sau sunt pe cale sa-l epuizeze. Cu toate acestea, doisprezece finantatori inca dispun de plafon pentru anul 2015, din cei saptesprezece finantatori participanti in program”, au declarat reprezentantii Fondului.

Din partea Ministerului de Finante nu au venit pana in prezent anunturi cu privire la suplimentarea fondurilor pentru 2015 sau continuarea programului Prima Casa si in 2016.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>