nova-4-interior-1

Ce apartamente cumpără românii

Piaţa rezidenţială autohtonă pare să-şi fi încheiat declinul declanşat de recesiunea economică globală, fapt vizibil din punct de vedere al evoluţiei preţurilor, cât şi din perspectiva cererii de locuinţe, relevă o analiză realizată de cea mai mare agenţie imobiliară din România.

“La finele lunii octombrie 2015, suma medie cerută pentru apartamentele disponibile spre vânzare pe plan național (noi și vechi) era de 980 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu o diferență de 52,4% față de punctul de apogeu al pieței (luna martie a anului 2008, când pretențiile proprietarilor se ridicau, în medie, la 2.058 de euro pe metru pătrat). Pragul minim al prețurilor a fost atins în luna decembrie a anului trecut: 891 euro pe metru pătrat, cu 10% mai mică decât cea consemnată în prezent”, arată analiştii imobiliare.ro.

Jumătate dintre românii cu o nevoie imobiliară vor să cumpere

Conform studiului amintit, aproape 36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe ale țării (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Iași) are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni.

“Mai mult de jumătate dintre respondenți, respectiv o pondere de 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze sau să vândă”, precizează analiştii imobiliari.

Principalul criteriu de achiziție a unei locuințe rămâne prețul (pentru 75% dintre potențialii cumpărători), urmat de zonă (în proporție de 57%) și confort (pentru 37%). Pe de altă parte, vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24% dintre respondenți. 45% dintre cei chestionați au în vedere o perioadă mai mare de șase luni pentru a încheia tranzacția vizată, iar 43% sunt dispuși să plătească un comision către un agent imobiliar.

Ce categorii de apartamente sunt pe placul românilor

Distribuția cererii pe categorii de apartamente variază semnificativ în funcție de perioada de construcție. Pe segmentul blocurilor finalizate înainte de 1977, spre exemplu, cele mai căutate sunt unitățile cu două camere (46%), urmate de cele cu trei camere (36%), în timp ce garsonierele și locuințele cu patru camere și mai mult dețin câte o cotă de 9% din total.

Preferințele românilor pentru apartamentele construite între 1978 și 2000 arată diferit. Cele mai căutate sunt unitățile locative cu trei camere (în proporție de 40%), urmate de cele bicamerale (32%); locuințele cu patru camere sau mai mult sunt atractive pentru 15% dintre clienți, în vreme ce garsonierele atrag atenția a 13% dintre aceștia.

În ceea ce privește blocurile ridicate după anul 2000, 43% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de apartamente cu două camere, 35% și-ar dori o locuință cu trei camere, 13% ar prefera o garsonieră și doar 9% ar opta pentru o unitate locativă cu patru camere sau mai mult.

Preţ de Cluj

În septembrie 2015, Clujul imobiliar s-a clasat, pentru a doua lună consecutiv, peste Capitală: cele mai mari creşteri s-au înregistrat în rândul locuinţelor cu un grad redus de confort, de 1-2 camere, perfecte pentru studenţi şi pentru familii tinere, accesibile creditării prin Prima Casa.

Topul cartierelor Clujului este dominat de cartierele vechi

1. Centru 1.265 euro/mp
2. Zorilor 1.173 euro/mp
3. Gheorgheni 1.161 euro/mp
4. Grigorescu 1.125 euro/mp
5. Marasti 1.123 euro/mp

De asemenea, Floreştiul a depăşit pragul de 600 euro/mp, iar Mănăşturul pe cel de 1.000 euro/mp.

Tags: , , ,

Un raspuns la “Ce apartamente cumpără românii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>