airbnb-disaster-response

Cazare neconvenţională în vacanţă sau sursă de venit

În ultimii ani, afacerile de tip “sharing economy” (n.red. consumul în colaborare, termen lansat în 2007 de Ray Algar într-un raport asupra noilor tendinţe de consum,  defineşte o nouă filozofie a consumului, care se realizează astfel încât majoritatea oamenilor să ajungă la un echilibru între propriul interes şi binele comun, al comunităţii din care fac parte) au cunoscut un real succes pe tot mapamondul.

Simplificat, acest model de afacere se traduce prin închirierea pe termen scurt a unui bun pe care proprietarul nu îl foloseşte: casă, maşină, bicicletă etc.

Cazare prin Airbnb 

Pionierul acestui model a fost segmentul imobiliar, iar una din cele mai populare afaceri la nivel mondial se intitulează “Airbnb” (n.red. Air Bed and Breakfast).

airbnb-hero-banner

În octombrie 2007, Brian Chesky and Joe Gebbia s-au mutat în San Francisco şi pentru că nu îţi puteau plăti chiria, cei doi şi-au închiriat sufrageria turiştilor ce nu îşi permiteau o cameră de hotel. Ba mai mult, le ofereau acestora şi mic dejun. În 2008, li s-a alăturat o a treia persoană și au pornit împreună site-ul Airbedandbreakfast.com care s-a transformat ulterior în Airbnb.com. În prezent, baza de date include proprietăţi din 192 de ţări, adică 34.000 de oraşe, între care şi Cluj-Napoca.

70 de oferte în Cluj-Napoca

Momentan, în Cluj-Napoca sunt înregistrate circa 70 de oferte, fie că este vorba de un întreg apartament, o cameră privată sau o cameră în care pot fi găzduite mai multe persoane. Majoritatea ofertelor din Cluj-Napoca sunt situate în zona centrală, dar şi în cartierele Grigorescu, Mărăşti, Zorilor, Mănăştur sau Între Lacuri.

2

Preţurile de cazare pleacă de la 11 dolari pe noapte şi pot ajunge chiar şi până la suma de 200 de dolari noaptea de cazare. Pe lângă “chirie” se percepe şi o garanţie, sume diferite în funcţie de apartament, care se blochează înainte de cazare şi care se restituie la plecare. Unii proprietari pot percepe şi taxă de curăţenie. De asemenea, banii de cazare ajung la proprietar abia la o zi după plecare astfel, dacă sunt probleme pot fi contactaţi cei de la Airbnb pentru a rezolva situaţia.

În cazul anulării rezervării, există mai multe opţiuni. Dacă se face din timp, banii se returnează în totalitate. În caz contrar, pot fi reţinuţi banii pentru o noapte de cazare sau chiar 50% din suma totală.

Cum funcţionează 

Site-ul funcţionează ca o reţea socială. Fiecare proprietar are un cont unde îşi descrie oferta: preţul pe noapte, numărul de locuri disponibile, facilităţi, poze cu locaţia, regulile casei etc. În plus, pe profil există şi o poziţionare pe hartă a imobilului şi un calendar cu datele disponibile pentru închiriere. De asemenea, există o secţiune unde proprietarul poate să scrie câteva cuvinte despre el. Verificarea se face prin documente de identitate scanate, număr de telefon verificat prin cod, email etc. La rândul lor, după plecare, chiriaşii lasă un comentariu pe profilul proprietarului în care descriu experienţa de care au avut parte în locaţia respectivă şi pot acorda note de la 1 la 5 pentru curăţenie, comunicare,  zona în care se află imobilul etc.

Exemple de cazare în Cluj-Napoca 

Mai jos vă vom prezenta trei exemple de oferte înregistrate în Cluj-Napoca.

22

Penthouse în Piaţa Unirii:

Nicole pune la dispoziţia turiştilor interesaţi un apartament format din două dormitoare, sufragerie, bucătărie, două băi şi grădină. O noapte de cazare costă 150 de dolari. Perioada minimă de închiriere este de 2 nopţi. Se percepe o taxă de curăţenie de 50 de dolari, cât şi garanţie.

Cea mai veche “recenzie” de pe profil a fost înregistrată în ianuarie 2012. “Apartamentul este frumos şi confortabil. A fost foarte util că am putut să gătim în bucătăria locuinţei. De asemenea, este o ofertă foarte bună pentru turişti pentru că imobilul este situat chiar în centrul oraşului”, spune Dorin. Ultimul comentariu a fost postat de Elena în iulie 2014: “Am stat o săptămână în acest apartament şi m-am simţit ca acasă”.

Cameră privată în Grigorescu

Un cuplu pune la dispoziţia turiştilor o cameră în apartamentul lor situat pe malul Someşului. Spun despre ei că le place să cunoască oameni noi şi să petreacă timp la munte. O noapte de cazare costă 29 de dolari.

Alina a lăsat pe profilul lor un comentariu în iunie 2014: “Vizita noastră în Cluj a fost minunată şi ne-am simţit mai bine ca acasă. Camera este foarte chic, decorată cu gust. Am luat micul dejun cu gazdele în fiecare zi sunt nişte bucătari foarte pricepuţi. Vom repeta experienţa dacă şi ei mai sunt dispuşi să ne primească”.

Studio în Mănăştur

Un tânăr dă în chirie un apartament tip studio situat în Mănăştur. Spune că este la 15 minute de mers de centrul oraşului, iar în faţa blocului se află staţii de autobuz şi de taxi. Chiriaşii pot folosi bucătăria, pot să spele haine şi oferă chiar şi o saltea gonflabilă dacă mai este nevoie de un loc de dormit pentru un musafir în plus. Spune despre el că este obişnuit să călătorească şi că are experienţă cu couchsurfing-ul (n.red. un site prin care turiştii se pot caza la localnici fără să plătească).

Reporterii catcostaclujul.ro au stat de vorbă cu două tinere care au beneficiat de serviciile airbnb.com.

Danielle este o tânără din Canada şi momentan călătoreşte prin Europa. Ea spune că Airbnb a fost următorul lucru bun după “craigslist”. În călătoriile sale s-a cazat şi prin intermediul couchsurfing, dar acum preferă serviciile airbnb. “Poţi să găseşti o cazare interesantă mai ieftină ca la hotel. Se pretează mai ales dacă călătoreşti cu un grup de prieteni. Nu depinzi de proprietar ca şi în cazul couchsurfing şi nu trebuie să îţi faci griji că îl deranjezi de la programul lui obişnuit. Mai ales dacă ajungi acasă noaptea târziu”.

Angela este româncă, dar locuieşte în Berlin. Pentru că a venit în ţară pentru aproape o lună, a decis să-şi închirieze apartamentul de două camere. Primeşte cereri de cazare în fiecare zi şi spune că banii câştigaţi o vor ajuta să-şi plătească chiria pe luna viitoare.

Airbnb mai are un avantaj. Utilizatorii care-şi conving prietenii să-şi creeze profiluri pe site şi care ulterior decid să-şi închirieze locuinţa primesc o sumă de bani în cont, disponibilă timp de un an, pe care o pot utiliza la următoarea închiriere.

Alături de alte 35 de companii, Airbnb a fost desemnat un pionier în tehnologie pentru că prezintă potențialul de a transforma un domeniu de business şi societatea în care activează, așa cum declară pe site-ul lor cei de la World Economic Forum.

Tags: ,

2 raspunsuri la “Cazare neconvenţională în vacanţă sau sursă de venit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>