accesare-fonduri-nerambursabile1

Câte femei de afaceri are Clujul. În ce domenii investesc

Aproape 40% dintre afacerile din România sunt conduse de femei, din poziţia de patron sau acţionar majoritar, relevă un studiu efectuat de agenţia de business information şi credit risk management KeysFin. Cele mai multe “business woman” fac afaceri în comerţ şi consultanţă.

Potrivit datelor statistice, disponibile în baza de date KeysFin, femeile reprezintă 160.109 din totalul de 444.748 acţionari majoritari la cele 434.239 de societăţi comerciale luate în calcul.

“Dacă ar fi să facem portretul robot al femeii care face afaceri în calitate de acţionar majoritar, care decide, şi nu de angajat, aceasta are vârsta medie de 35-50 ani, locuieşte la oraş, are studii superioare şi este focusată pe comerţ”, spun analiştii.

Clujul, locul doi naţional  

Studiul realizat de KeysFin arată că cele mai multe femei implicate în business sunt în Capitală (26.255), Cluj (7.284), Constanţa (6.870), Timiş (6.099) şi Bihor (5.316).

Grafic1

 

Afacerile derulate de femeile de afaceri românce s-au ridicat, în 2013, la nivelul de 71,4 miliarde de ei, o sumă ce reprezintă peste 22% din totalul afacerilor celor peste 400.000 de firme luate în calcul de Keysfin.

 

Statistica arată că cele mai multe femei implicate în business din poziţia de acţionar majoritar sunt românce, în total 143.365. Tot în ţara noastră fac afaceri, printre altele, 144 de chinezoaice, peste 200 de nemţoaice şi italience, 72 de femei din Republica Moldova, 39 de austriece, 38 de turcoaice,  34 de franţuzoaice, 27 de unguroaice şi 24 de femei din SUA.

În ce investesc femeile din România

Grafic2

 

În privinţa domeniilor de activitate, cele mai multe femei preferă să facă afaceri în comerţ. Peste 23.000 de firme care sunt conduse sau au acţionari majoritari persoane de sex feminin activeaza in acest domeniu, atât în sectorul alimentar cât şi în alte activităţi ce ţin de retail, inclusiv comerţul cu îmbrăcăminte.

 

De interes pentru femeile din România sunt şi afacerile din sectorul consultanţei pentru afaceri şi management, unde activează aproape 5.000 de firme.

 

De remarcat si faptul că femeile reprezintă o prezenţă activă şi într-un sector rezervat, de obicei bărbaţilor. Sunt peste 4.300 de firme care derulează afaceri de transport marfă şi persoane.

 

Un alt domeniu în care femeile sunt o prezenţă activă este cel al contabilităţii, audit financiar şi consultanţă în domeniul fiscal, dovadă cele 3.894 de firme înregistrate în acest sector şi care au acţionari majoritari persoane de sex feminin.

 

 

În top 10 cele mai interesante domenii pentru femeile de afaceri din România mai apar lucrările de construcţii (3.231 firme), baruri şi activităţi de servire a băuturilor (2.895 companii) şi farmacii (2.237 firme).

 

Statistica mai arată, totodată, că majoritatea firmelor în care sunt implicate femei în calitate de acţionar majoritar au, în medie, trei salariaţi şi o cifră de afaceri de până în 500.000 lei.

 

 

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>