piata gros 1

Cât vă costă zacusca în aceast an. Plus altele ale toamnei

Dacă nu v-ați apucat încă de zacuscă, vă dăm o veste bună: vă costă mai puțin ca anul trecut. Iar cele trebuincioase toamnei s-au și copt anul acesta mai repede decât anul trecut.

Piața de gros AgroTransilvania de la Dezmir nu e tocmai plină de vânzători, dar marfă este. Fără doar și poate, anul acesta a fost al vinetelor, care s-au făcut mari, frumoase și multe. În consecință, prețul e la jumătate față de anul trecut. Acum, cele mai mari, apetisante și proaspete vinete nu trec de un leu – desigur, dacă luați peste cinci kilograme. Anul trecut, la cantități mari abia puteai coborâ la doi lei per kilogram. Deci merită efortul și să le puneți la congelat, evident, după coacere și curățare. În piață sunt și grămezi de vinete care au început să prindă ceva riduri: acestea se vând cu 50 de ani.

piata gros 2

Pentru că zacusca începe atunci când se termină de copt gogoșarii, puteți să mergeți deja să-i luați la preț bun: dacă toamna trecută prețul era patru lei fix per kilogram la toți producătorii / vânzătorii, astăzi, cei buni de folosit în zacusă ori de întărit pe iarnă în oțet cu hrean sunt 2- 2,5 lei, maxim 3 lei, în funcție, în principal, de mărime și forma de ambalare. Cei la sac se vând mai ieftin. Sunt și de aceia enormi, care se vând cu 3,5 lei per kilogram, buni de pus în expoziție.

piata gros 3

Aceleași prețuri și la ardeii capia roșii.

Roșiile mari, de grădină, bine coapte sunt 2,5 – 3 lei, față de patru cât erau anul trecut. Cele foarte coapte, numai bune pentru a fi tocate, fierte și trase în sticle sunt chiar și 1 – 1,5 lei. Gogonele – 2 lei.

Cotația cepei la bursa de la Dezmir a rămas cam aceeași ca anul trecut: de la 1,2 lei la sacul de 10 kilograme, iar pe alese – 1,5 lei per kilogram. Aici ne referim la ceapa galbenă, căci mai există o variantă, a celor ce știu a ignora ce spun nutriționiștii când vorbesc despre slănină ori jumeri. Este ceapa de apă, mare, suculentă, ce știe să înece slănina ori o pâine cu unsoare. Nu cred că este medic să nu recomande această ceapă – poate mai puțin cele ale porcului – drept pentru care costă patru lei per kilogram.

Varza a rămas ca toamna trecută – un leu, iar castraveții de salată sunt un leu per kilogram la sac și ajung la 2,5 lei cei mici, cornișonii, ce se pun la murat. Carofii sunt un leu la sac, cu variații în sus pentru mărime și frumusețe. Usturoiul a coborât în acest an până la opt lei pe kilogram.

Spor la treabă și cămară plină!

(Titus CRĂCIUN)

AICI puteți citi despre prețurile toamnei trecute.

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>