INVIDIAUOMO IULIUS MALL CLUJ 02

Cât te costă să-ţi deschizi magazin la mall

Stocul spaţiilor moderne de retail din România a depăşit 3 milioane mp, la finalul lunii iunie 2015, potrivit analizei realizată de DTZ Echinox Property. Din această valoare, 60% este reprezentat de centre comerciale, 25% de parcuri de retail şi 15% de galerii comerciale. Densitatea spaţiilor moderne de retail din România la mia de locuitori este de 151 mp.

Sub 4%, rata de neocupare în proiectele dominante

Rata de neocupare în proiectele dominante este sub 4%, în proiectele secundare între 10-15%, iar în cele terţiare între 20-25%.
Nivelul chiriilor prime a fost stabil în ultimii patru ani, iar în acest an nu va inregistra modificări semnificative. Începand cu T4 2015, este aşteptată o presiune ascendentă asupra nivelului prime de închiriere, ţinând cont de faptul că spaţiile comerciale de 100 mp situate la parterul centrelor comerciale dominante sunt din ce în ce mai limitate, numărul de intrări noi este în creştere, iar retailerii – în special brandurile de modă – raportează creşteri solide ale vânzărilor.

Cât este chiria pentru proiectele de retail performante

La sfârşitul S1 2015, pentru proiectele de retail performante din Bucureşti, chiriile prime continuă să se situeze între 60-70 euro/ mp/ lună, în timp ce în proiectele secundare chiria prime variază între 25-45 euro/ mp/ lună. În afara capitalei, chiria în centrele dominante variază între 20-25 euro/ mp/ lună. În oraşe precum Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi sau Constanţa chiriile prime sunt cu 20-30% mai ridicate. În oraşele terţiare, chiria prime este de 12-18 euro/ mp/ lună.

În trimestrele viitoare, la nivel naţional, spaţiile comerciale moderne programate pentru livrare totalizează peste 100.000 mp.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>