catafalcare_trifu

Cât se câștigă, oficial, din pompe funebre

Piața pompelor funebre din Cluj este disputată de 34 de societăți care au cel puțin un angajat înregistrat cel puțin un angajat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. În ultimii zece ani, conform datelor Direcției Județene de Statistică Cluj, media anuală a deceselor este de circa 8.000 de persoane, cu câteva sute mai multe în mediul urban decât în cel rural. Cheltuielile directe cu o înmormântare sunt, în medie, de circa 1.000 de euro, mai ridicate în mediul urban, de unde rezultă o piață de multe milioane de ero.

În această piață, cele mai mai afaceri din domeniul pompelor funebre din județ se ridică la câteva sute de mii de lei iar profiturile, luând anul de referință 2013 sunt de câteva zeci de mii, în condițiile în care companiile nu folosesc un număr mare de angajați. De remarcat că multe companii oferă deja servicii complete, începând de la anunțul în ziar până la masa de înmormântare ori transport internațional. În general, pompele funebre propun o medie de peste 20 de servicii și produse pentru înmormântări.

Cel mai mare business din domeniul pompelor funebre din Cluj este al companiei Trifu, amplasată lângă Cimitirul Central. Trifu a realizat, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, o cifră de afaceri de circa 591 de mii lei și un profit de aproximativ 52 de mii. La mijlocul acestui an, compania declara la ITM Cluj 9 salariați cu contracte de muncă active. Serviciile oferite sunt  complete, începând de la asigurarea medicului care să constate decesul, continuând cu transport, păstrare la rece a decedatului, îmbrăcare, îmbălsămare, sicrie, accesorii, întocmirea actelor pentru ajutorul de înmormântare etc, până la ultima noutate: închirierea de capac frigorific pentru sicriu.

Cu o cifră de afaceri ceva mai mică – o jumătate de milion de lei – compania Rotcons este cel mai mare angajator din domeniu, cu 18 salariați la mijlocul acestui an.  Anul trecut a fost însă încheiat cu o pierdere de mai bine de 6 mii de lei. Sediul este tot lângă cimitirul central iar oferta de servicii și produse este relativ similară. Ca ofertă specială, compania asigură transportul gratuit în Cluj-Napoca precum și o cruce de lemn. Rotcons are și propriul restaurant.

Muralex Junior, de pe strada Jiului, este a treia afacere ca mărime în domeniul pompelor funebre : 142 de mii de lei cifra de afaceri netă corespunzătoare anului 2013, când compania a obținut un profit de 81 de mii lei. La mijlocul acestui an, Muralex Junior avea cinci angajați.

Cu o cifră de afaceri de 141 de mii de lei din angust 2013 până la finele anului de referință, așa cum apare pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, Carpe Diem Funerare a înregistrat un profit de 44 de mii lei. L amijlocul anului în curs avea cinci angajați înregistrațu la ITM Cluj. Pe site-ul companiei se arată că plata serviciilor se face abia după ridicarea ajutorului de înmormântare, iar pensionarii au o reducere de 200 de lei din valoarea sicriului.

Încă o companie de pompe funebre din Cluj mai are cifră de afaceri mai mare de 100 de mii de lei: Requiem (105 mii lei în 2013). Conform Ministerului Finanțelor Publice, Requiem (cu cinci angajați la mijlocul anului) a terminat anul fiscal cu o pierdere de 122 mii lei. Ca noutate pe site-ul companiei, Requiem efectuează transposrt funerar cu mașină frigorifică din Franța, Spania, Germania, Italia, Anglia, Irlanda, Ungaria, Belgia și Olanda.

(Titus CRĂCIUN)

(sursa foto: trifu.ro)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>