!hajduszoboszlo

Cât ne costă concediul: Hajduszoboszlo (I)

Ungaria a venit la Târgul de Turism Touristica 2014, de la Polus Center, cu cel mai mare stand al unei ţări şi cu un slogan – “Ungaria, o cunoştinţă necunoscută” – mai relaxat decât dramaticul “The East of the West” cu care se prezintă Clujul pentru Capitala Europeană a Tineretului de anul viitor).

“Ungaria nu se poate mândri cu mări sau cu munţi înalţi, dar are peisaje extreme de variate, spectaculoase pe alocuri. Unii turiştii se simt bine în mijlocul Câmpiei Maghiare, unde găsesc binemeritata linişte, dar şi o floră şi faună bogate. (…) Cei care iubesc soarele, apa şi sporturile nautice au, de asemenea, nenumărate oportunităţi. (…) Cultura băilor are o istorie lungă de 2000 de ani pe teritoriul Ungariei unde, până astăzi, arheologii au găsit urmele a peste 20 de băi din timpul romanilor. Băile construite de turci în secolul al XVI-lea funcționează și astăzi în Budapesta și Eger. În prezent, sunt ținute în evidență aproape 1.300 de fântâni cu apă termală, dintre care 270 servesc ca băi”, se arată în prezentarea Oficiului de Turism al Ungariei cu care a venit la Touristica.

Una dintre cele mai populare stațiuni balneare din Ungaria, Hajduszobolszlo, a avut propriul stand la târg. Situată la circa 220 de km de Cluj și la 20 de km de Debrecen, stațiunea este considerată ”Mecca bolnavilor de reumatism”. Conform administrației locale, ”băile termale Hungarospa sunt cel mai mare complex de băi termale din Europa”. În incinta băilor se află un lac de agrement cu bărci, un aqua park, piscină cu valuri artificiale, teren de volei și un bazin cu o lungime de 50 de metri. Llungimea totală a toboganelor din aqua park depășește un kilometru, iar ”senzația” ștrandului o reprezintă ”litoralul” mediteranean cu vaporul de pirați, far și palmieri. Bazinele cu apă termală funcționeză tot timpul anului.
Oportunități de cazare:

În jurul băilor sunt diverse opțiuni de cazare, de la campinguri, pensiuni până la hoteluri de 4* plus. Astfel, în cele două campinguri, Hajdu și Termal există posibilitatea e cazare în cort, rulotă, casuțe de lemn și într-un motel. Oferta este variată și pentru cazarea în apartamente. De exempu, în Vila Toscana, cu patru apartamene, prețurile sunt de 15 euro de persoană pe când la Tuba Tanya, aflată la 5 km de centru orașului, în apartamente în case cu acoperiș de stuf, prețurile sunt de 5 euro de persoană. În apartamentul Aida, costurile de cazare sunt de 9 euro, iar la Pensiunea Castel, aflată la 150 de meri de intrarea în băi, care are 8 apartamente, patinoar artificial și wellness, prețurile sunt de 25 e euro plus taxa locală pentru două persoane, cu mic dejun inclus. La pensiunea Julia, pentru două persoane se plătesc 45 de euro plus taxa locală.

Pentru cei e optează penru cazare în mediul rural, conacul Silver Major poate fi o variantă. În han se servesc mâncăruri specific maghiare și conacul dispune de piscină cu apă termală, bazin de înot și bazin pentru copii. Prețurile încep de la 43 de euro de persoană, cu mic dejun inclus.
Variantele sunt multiple și pentru cei ce preferă hotelurile. Park Hotel Ambrozia 3*are prețurile începând de la 29 de euro de persoană pe noapte, în varianta de demipensiune și minim trei nopți de cazare. În hotelul Rudolf 3*, cu piscină și centru spa, prețurile încep de la 40 de euro de persoană, cu mic dejun inclus.

La hotelul de 3* plus Matyas Kyraly varianta de demipensiune începe de la 33 de euro, pe când la Hungarospa Thermal, de asemenea 3* plus, prețul pentru camera cu două paturi încep de la 74 de euro plus taxa locală. Acest hotel se află pe teritoriul băilor temale, iar oaspeții săi au acces gratuit la băile termale.

La hotelurile de 4*, o persoană va scoate din buzunar de la 46 de euro pe noapte, la hotelul Beke, cu demipensiune, iar la Aqua-Sol, de la 53 de euro plus taxe. Pentru cei mai pretențioși există și variante de 4* plus: la Atlantis prețurile încep de la 46 de euro de persoană, iar la Silver, de la 98 de euro pentru camera dublă.

Festivaluri culinare:

Pe parcursul anului, în Hajduszoboszlo au loc și patru festivaluri culinare: între 7-9 martie , Festivalul porcului, între 16-18 mai, Festivalul și al grătarului (ediția a X-a), între 12 – 14 septembrie, Festivalul vinului și al alimentelor bio, iar între 7-9 noiembrie – Festivalul gâștei de Sf. Martin.

(Titus CRĂCIUN)

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>