energie

Cât din bugetul unei familii merge pe energie

Suma alocată de o familie din România pentru plata facturii de energie are o pondere, în medie, de 30% din bugetul total, în timp ce, în unele țări, este considerat vulnerabil consumatorul care alocă peste 10% din buget pentru același tip de factură, a declarat, joi, directorul general al Departamentului de Eficiență Energetică din Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie /ANRE/, Corneliu Rădulescu, citat de Agerpres.

“România se confruntă cu o problemă mare din punct de vedere al consumului de energie, care a scăzut dramatic în ultimii 5 ani. În România, industria a ajuns să fie în urma consumului populației. Dacă acum 15 ani, industria avea o pondere de 38-40% în consumul național, acum ponderea este de 28-29%, iar în cazul populației de 32-33%. În România, 42% din populație trăiește în sărăcie, iar sărăcia energetică ajunge chiar și la 50%. În bugetul unei familii, factura energetică este în jur de 28-30%, în medie. În unele țări se consideră că aceia care depășesc bugetul de 10% la factura energetică sunt vulnerabili. Sărăcia energetică este o mare problemă a României, atât din punct de vedere social, cât și al modului în care consumatorii vulnerabili pot fi sprijiniți. Pe 2 noiembrie, va avea loc lansarea unui studiu privind sărăcia energetică și eficiența energetică, realizat de Academia Română, la comanda ANRE’, a spus Rădulescu, într-o conferință de specialitate.

Potrivit reprezentantului ANRE, în România, mai sunt multe lucruri de rezolvat în domeniul energetic, în special în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor, sistemele de încălzire centralizată sau comunitățile locale.

“Tot timpul suntem acuzați că România are o intensitate energetică de două ori și ceva mai mare decât media Uniunii Europene. Vorbim, însă, de cifre absolute, iar comparația unei țări nu se poate face în cifre absolute, pentru că fiecare țară are anumite caracteristici: structură economică, putere de cumpărare etc. Cine crede că, după 25 de ani, România continuă să fie o țară atât de intensivă în urma destructurării și restructurării economice, dă dovadă de naivitate. Este adevărat că mai sunt foarte multe lucruri de făcut în România, în sectoare unde există un potențial mare, cum este cel al eficienței clădirilor, sistemele de încălzire centralizată, comunitățile locale etc. Industria poate a făcut cel mai mult din punct de vedere al măsurilor privind eficiența energetică. Nu trebuie să ne ferim că și din cauza crizei consumurile au scăzut foarte mult. La ora actuală, consumul de energie primară al României este în jur de 30 de milioane tep’, a afirmat Corneliu Rădulescu.

(sursa foto: stirileprotv.ro)

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>