IMG_0554

Cât costă viaţa pe “Piezişă”

Mai sunt doar câteva zile până la începutul noului an universitar, cazările în complexul studenţesc “Hasdeu” sunt pe final, e “toamnă nebun de frumoasă la Cluj” (n.red. vers celebru din poezia “De juventute”, de Horea Bădescu), iar “strada care nu doarme niciodată” freamătă… de tineri dezorientaţi. Un grup de patru boboci, două fete şi doi băieţi, îşi fac curaj să intre la o terasă. Se opresc pe trotuar, ezită, ochii le sclipesc. Una dintre fete sparge tăcearea: “Hai, voi primii! Sunteţi băieţi”. La câţiva metri distanţă, două tinere sunt ghid turistic pentru mamele lor: “Asta e strada. E plin de localuri. Se şi mănâncă”. În capăt de stradă, un tânăr caută un punct de reper pentru a-şi da întâlnire cu nişte prieteni. Sau cel puţin aşa se înţelege din conversaţia telofonică: “Eu sunt… ăăăă…Mai bine.. unde sunteţi voi?”.

În ultimele zile, “S-au întors studenţii!” a devenit un salut printre clujeni. De acest lucru sunt conştienţi şi proprietarii teraselor şi barurilor, ce şi-au tapetat geamurile cu oferte la mâncare şi băutură.

În speranţa că îi ajută să-şi drămuiască banii de buzunar, reporterii catcostaclujul.ro au dat o raită pe “Piezişă” şi au alcătuit o listă cu preţuri pentru băutură şi mâncare.

Cafeaua de dinainte de cursuri

Nicio zi de “facultă” nu începe fără cofeină. Cea mai bună ofertă este la barul cu tersă “Niko” şi nu este de mirare, locaul fiind printre pionierii străzii. Aşadar, o cafea + un pahar de suc = 4.50 lei; iar un cappuccino sau o ciocolată caldă + un pahar de suc = 4.30 lei. La “Piezişă no.6”, cafeaua se serveşte fie cu Cola – 4 lei, fie cu apă – 5 lei, fie cu fresh – 7 lei. Şi “Sudio 26” are tot oferte combo: cafea cu apă – 5.5 lei, cafea cu Cola – 6.5 lei sau cu fresh – 7.9 lei. La Pizzeria “Dolce Vita” sau la “Solas” preţurile variază între 4 şi 6.5 lei, în funcţie de specialitatea aleasă.

IMG_0530

 

IMG_0551

Berea de după curs

Prieteniile se leagă mai uşor la bere, mai ales după 2-4 -6 ore de cursuri. La “Dolce Vita” berea costă între 5 şi 10 lei, în timp ce la “Solas” cea mai ieftină bere este 4 lei (Skol) şi cea mai scumpă 12 lei (Corona). “Niko” vine cu o promoţie combo: bere + un shot tequila = 5 lei, iar la “Piezişă no.6” este oferă la Tuborg: 5 la 20 de lei.

IMG_0552

Shot-uri şi long drinks

Se face repede noapte, iar afară frig. Distracţia se mută-n bar, iar meniul trece la utmătoarea pagină: tăriile. Shot-urile casei între 6-12 lei, tequila şi jägermeister la metru – 35 de lei, carafă de Cuba Libre sau Jager Apple la 1 L – 25 de lei: ofertele sunt puse la bătaie de cei de la “Piezişă no.6”. “Studio 26” are un meniu dedicate pentru această categorie: 12.9 lei pentru cocktail-uri, 14 lei pentru “Strong Ice Teas”. Între 6 -18 lei vrute şi nevrute la “Solas” şi shot-uri începând de la 4 lei, cu ofertă specială “la metru” pentru tequila şi jager – 35 de lei.

Vinuri pentru domnişoare. 6 lei paharul, “Grasă de Cotnari” la 30 de lei sticla şi multe alte soiuri ceva mai rafinate, la preţuri de până la 60 de lei butelia.

IMG_0547

Cină fast-food

Se spune că nu e sănătos să dormi cu stomacul gol şi mai ales după o seară de băută. La ore târzii, cei cei au rămas fără pachet de acasă sau două opţiuni: sandwich-urile de la alimentară ( 4 – 6 lei, în funcţie de ingrediente) sau shaorma de la cele două fast-food-uri: 10.9 lei la pachet, 9.9 lei la lipie mare, 7.9 la lipie mică, 7.9 la chiflă. Hot-dog-ul costă doar 2.5 lei, la fel ca şi plăcintele. Există şi un sandwich al studentului, la 3 lei şi conţine: chiflă, margarină, salam şi caş.

IMG_0543

Meniul zilei

Se găseşte la toate localurile ce servesc mâncare. La “Dolce Vita” costă 15 lei, iar oferta de luni – 29 septembrie 2014 – include supă cremă de legume cu crutoane şi costiţe de purcel la cuptor cu cartofi. Tot aici există şi “pizza student” de 350 grame, la preţuri între 10-12 lei. Separat, supele costă 10-17 lei, pastele 17-26 lei, preparatele din pui şi porc 17-27 lei, iar garniturile 7-8 lei. Restaurantul cu specific indian “Indigo” are un meniu student la 12 lei: kebab Indian cu pui + bere/limonadă. La un alt restaurant, situat în apropierea Discotecii Ring, se poate cumpăra meniul zilei la preţul de 10 lei, fără supă, dar cu desert din partea casei: piept de pui la grătar cu cartofi prăjiţi şi salată de varză, pangasius pane cu pilaf şi salată asortată sau 3 mici cu cartofi părjiţi şi salată de varză.

IMG_0550

Cantina studenţească, paradisul hranei ieftine

Cantina din Hadeu este renumită pentru mâncarea bună şi ieftină. Restaurantul studenţesc este deschis de luni până vineri, între 12-19 şi sâmbătă, între 12-16. Aici, salatele costă între 1-5 lei, la fel şi garniturile. Gamă variată la preparate: sarmale cu carne – 4 lei, escalop de port – 4.6 lei, cotlet de porc la grătar – 5.4 lei, piept de pui la tavă – 5 lei, cârnaţi păjiţi – 3.7 lei, caş pane – 3.5 lei, aripioare pane – 3.7 lei, chiftele marinate – 4.5 lei, pizza 5.4 – 7.2 lei, prăjituri 1.5 – 2.6 lei.

IMG_0559

La banii de buzunar se adaugă banii de chirie şi banii de studii. VEZI mai jos la ce sume se ridică studenţia, în 2014, la Cluj.  

Bursa locuri de cazare în cămine vs. harta chiriilor

Facultate la stat vs. facultate privată

Tags: ,

2 raspunsuri la “Cât costă viaţa pe “Piezişă””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>