bancatransilvania-sm

Cât au câștigat cele mai profitabile companii ale Clujului

Banca Transilvania conduce detașat în topul companiilor clujene realizat pe criteriul profitului net înregistrat în anul 2012. Datele au fost obținute de catcostaclujul.ro de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Datele finale ale profitabilității pe anul trecut vor fi disponibile – centralizat – doar după 30 mai.

Conform sursei citate, Banca Transilvania (BT) este cea mai profitabilă companie din Cluj, în 2012 obținând un profit net de 340.759.377 lei. ”Istoria BT a început în Cluj-Napoca, în 1994, la inițiativa unor oameni de afaceri din Cluj. Ideea a fost aceea de a crea o bancă locală, un brand de Cluj. Spiritul antreprenorial al fondatorilor a determinat consolidarea poziției Băncii Transilvania, într-o primă etapă în Cluj și, ulterior, la nivel regional și național. Banca și-a orientat la început activitatea spre sectorul IMM și, datorită cererii pieței, în scurt timp aceasta a început să se dedice și domeniului retail. În anul 1997, Banca Transilvania a devenit prima instituție bancară din România care a fost cotată la Bursa de Valori București”, se arată în prezentarea băncii de pe site-ul official. În privința angajaților, conform datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM Cluj), Banca Transilvania se situa pe poziția a treia în topul angajatorilor privați din județ, cu 1.433 de salariați activi în Cluj.

Poziția secundă în topul profitabilității aparține producătorului de produse farmaceutice Terapia Ranbaxy. Conform datelor de la Registrul Comerțului, profitul net al Terapia a fost, în 2012, de 96.879.207 lei. Unul dintre cei mai mari producători de medicamente generice și cel mai mare exportator din din domeniu, Terapia este, din 2006, subsidiară a grupului Ranbaxy. ”Ne-am poziționat ca un jucător semnificativ pe piețele UE și CSI”, se arată în prezentarea companiei. În acord cu datele ITM Cluj, la finele lunii trecute, Terapia Ranbaxy avea 858 angajați și se situa pe poziția a opta în topul celor mai mari angajatori privați din Cluj.

MOL Romania Petroleum Products este compania cu sediul în Cluj care este pe poziția a treia în ceea ce privește profitul net realizat în 2012. Astfel, profitul net al companiei a fost de 76.118.480 lei. ”Rețeaua noastră include 147 de benzinării, care functioneaza pe baza plaformei operaționale CODO (company owned, dealer operated) si DODO (dealer owned, dealer operated). Am înregistrat performanțe pozitive și pe segmentele de vânzări destinate companiilor, prin intermediul cardurilor de carburanti și solutiilor en gros. MOL a semnat acorduri de concesiune cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul României, dintre care unul a fost ratificat de către toate autoritățile competente”, se arată în prezentarea companiei. Din datele ITM Cluj, în dreptul MOL Romania Petroleum Products figurau, la finele lunii martie, 207 angajați cu contracte de muncă active.

Pe poziția a patra în topul profitabilității companiilor din Cluj îi regășim pe cei de la EnergoBit, care au înregistrat, în 2012, conform Registrului Comerțului, un profit net de 54.076.918 lei. ” O idee frumoasă devenită un business de succes și inovator – aceasta este povestea EnergoBit, care azi oferă soluția completă în electricitate: audit energetic, consultanță în programe de eficiență energetică și energii regenerabile, proiectare și servicii de inginerie specializate, antreprenoriat pentru instalații electrice complexe, producție de echipamente de medie și joasă tensiune, aparate de iluminat, operare instalații energetice. Compania s-a înființat în anul 1990, dezvoltându-se în permanență și ajungând un grup de firme cu o cifră de afaceri de 100 milioane de euro și unul dintre liderii autohtoni în domeniul electro-energetic”, se prezintă compania. În ceea ce privește numărul de angajați, EnergoBit se situa, la finele lunii martie a acestui an, conform datelor de la ITM Cluj, pe poziția 51 în topul angajatorilor private din Cluj, cu 307 salariați.

Ultima poziție, a cincea, a topului de astăzi revine ocupantului Parcului Tehnologic Tetarom 2, Emerson. Americanii au obținut în 2012 un profit net de 40.237.979 lei, conform Registrului Comerțului. Potrivit unor informaţii furnizate de conducerea Emerson pentru Ziarul Financiar, valoarea totală a investiţiilor din parcul industrial Tetarom II va depăşi 125 milioane euro la final. ”Produsele şi serviciile furnizate de compania din Cluj sunt înglobate în proiecte dedicate în majoritate pieţei din Europa de Vest. Grupul american Emerson are afaceri globale  de peste 24 miliarde de dolari, potrivit Ziarului Financiar. În Cluj, Emerson ocupă poziția secundă în topul angajatorilor întocmit de catcostaclujul.ro pe baza datelor furnizate de ITM Cluj, cu 1.967 salariați activi la finele lunii martie.

(Titus CRĂCIUN)

(sursa foto: zf.ro)

Tags: ,

2 raspunsuri la “Cât au câștigat cele mai profitabile companii ale Clujului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>