cja mircea craciun

Cât ar costa Cluj Arena să scape de emoțiile unui meci gen Spania-Romania

Cât ar trebui investit în gazonul de pe Cluj Arena pentru ca în nicio perioadă a anului să nu se poată reproșa că un meci cu greutatea unui adversar precum Spania nu se poate desfășura în condiții opime? Ultima întrunire, de la începutul acestui an, a ESSMA, Asociația Stadioanelor Europene și a Managementului Siguranței, cea mai autorizată voce în managementului arenelor sportive, a pus această întrebare pe tapet la începutul anului, având în vedere că din punct de vedere al evenimentelor sportive, gazonul e ”inima”unei arene. O singură companie din România este membru ESSMA, este din Cluj și chiar se ocupă cu întreținerea suprafeței cu iarbă de pe Cluj Arena. Managerul general al Eco Graden Construct, Mircea Crăciun, ne oferă răspunsul relativ la costuri, la nivel european, dar până atunci, o mică paranteză: avea dreptate Anghel Iordănescu când a spus că nu e corespunzător gazonul de pe Cluj Arena pentru amicalul România – Spania?

cja feat

”Din punctul de vedere al suprafeței de joc, de care noi ne ocupăm, aceasta se prezintă în condiții de ieșire din iarnă: s-au făcut toate intervențiile necesare pentru grăbirea procesului de intrare în vegetație, s-a folosit o sămânță special tratată, cu germinare începând chiar de la trei grade Celsius, germinare ce are loc într-un interval de la cinci până la zece zile, s-au executat toate tratamentele privind fertilizarea, nisiparea, vertidrenarea. La solicitarea Federației Române de Fotbal, gazonul este monitorizat 24 de ore din 24, în vederea asigurării unei temperaturi optime pentru germinare. Sămânța folosită pentru gazon, de la Everris, este una omologată și folosită pe toate marile stadioane europene în momentul de față, eci și de către cluburile profesioniste de fotbal din Spania. În vizita în care am efectuat-o în cadrul ESSMA, în Bilbao,  la începutul acestui an  s-a discutat foarte aplicat despre amestecurile de semințe ce se folosesc pentru suprafețele înierbate, inclusiv în Spania. (Desigur, la ei, cu o rată de germinare mult mai rapidă, datorită climei de acolo, mult mai blândă. Dar se folosesște același producător pe care îl folosim și noi, iar aici vorbim despre top-ul mondial în materie de gazon). Vis-a-vis de declarația domnului Iordănescu, din colaborările precedente avute de noi cu alți antrenori, poate că nu de talia dânsului, consider că înainte de a emite o catalogare a unei suprafețe de joc, este pertinent să o vezi. Desigur, dânsul, cu experiența cumulată, dacă ar veni să o vadă și i s-ar explica ce s-a făcut pentru suprafața de joc în momentul de față, ar fi unul dintre primii care ar spune că, în mod cert, la momentul jocului, ar trebui să fie în condiții optime”, susține Mircea Crăciun.

cja 1 bun

Mai mult, împreună cu oficialii Federației Române de Fotbal, a fost convenit un calendar clar pentru lucrările necesare gazonului de pe Cluj Arena. ”Am fost invitați la o ședință împreună cu domnul Gabriel Bădescu din cadrul FRF, când a vizitat Cluj Arena, și atunci am stabilit de comun acord asupra intervențiilor care trebuie făcute, a perioadelor care trebuie respectate și asupra frecvenței intervențiilor asupra gazonului de la aici”, spune managerul Eco Garden Construct.

Una dintre marile probleme: nu se pornește sistemul de încălzire al gazonului pe timp de iarnă

cja photo

Una dintre cele mai mari dificutăți este scoaterea ”forțată” a ierbii din starea de repaos vegetativ, deoarece sistemul de încălzire de sub gazon nu se folosește. ” Gazonul de pe Cluj Arena este conceput ca pe perioada iernii să mențină o temperatură constantă situată peste valoarea de cinci grade Celsius. În permanență. Sistemul de încălzire a fost special construit pentru acest lucru, dar din rațiuni economice, bugetare, financiare, nu este folosit în cea mai mare parte a timpului. Nu știu dacă sistemul de încălzire de sub gazon a funcționat, per total, de când s-a inaugurat Cluj Arena, mai mult de două luni, cumulat. Motiv pentru care sigur că gazonul nu ”lucrează” la parametri la care ar trebui să ”lucreze” pe perioada iernii. Acum încercăm să îl scoatem din iarnă, un pic forțat. Dar revin la ceea ce spuneam în anii precedenți: Consiliul Județean, în calitate de proprietar al Cluj Arena, ar trebui să-și bugeteze în așa fel societatea care îl administrează, încât să își permită să întrețină gazonul pe întreaga perioadă a anului. Pentru că se întâmplă să ai evenimente de acest gen, solicitate de Federația Română de Fotbal, ori de cea de Rugby, iar dacă ai bugeta constant întreținerea, așa cum reiese din construcție și exploatare, când se întâmplă să ai asemenea evenimente, nu ai avea emoții. Nu ar trebui să alergi pe ultima sută de metri, nu am mai avea parte de tot felul de declarații care să creeze suspiciune din partea nimănui, pentru că nu ar mai avea niciun fel de motiv. Trebuie să ne obișnuim, la Cluj, că dacă vrem să atragem evenimente importante, de nivel național, trebuie să ne prezentăm cu servicii și calitate cel puțin de nivel național, eu aș spune chiar internațional”, afirmă Mircea Crăciun.

Concluziile Asociației Europene. Cât costă

Cluj Arena nu este membru ESSMA, însă este societatea care se ocupă de mentența gazonului de pe stadion. ”Nu, Cluj Arena nu este membru ESSMA, dar le recomand cu căldură să încerce să devină, pentru că ar avea acces la o serie de informații – în ceea ce privește management-ul unei arene sportive, în subsidiar și al gazonului – în mod gratuit și la o tehnologie de top din punct de vedere al producătorilor membri. În Europa discutăm despre o industrie a fotbalului, o industrie a mamagementului stadioanelor, despre o industrie a gestionării profitului și a ratei rentabilității unui stadion, și cred că este momentul ca și Cluj Arena să intre în acest club”, segerează managerul Eco Garden Construct.

cja 01.03.2016 057 (2)

Așadar, costurile la nivel eurpean și ce se poate face la Cluj. ” Ca și concluzii generale ale reuniunii ESSMA relativ la suprafețele gazonate, dacă vrem să ne comparăm cu cluburile mari din Europa, acolo se investește între 800.000 și 1.000.000 de euro anual doar în aceste suprafețe. Probabil că nu e cazul la Cluj să ne ”aruncăm” chiar spre astfel de sume, cel puțin în momentul de față, cu atât mai mult cu cât nu avem o echipă constantă care să joace și să obțină și un profit din care ulterior să se poată asigura o parte a mentenanței. Dar, așa cum am mai spus, undeva la 1,5 – 1,7 euro pe metru pătrat pe lună pentru mentenanța suprafeței gazonate, ar trebui ca deliberativul județean să înceapă să se gândească să aloce. Iar aceasta nu include partea de încălzire și de consum de energie electrică pentru iluminitatul cu lămpi ultraviolete. În momentul în care va eveni rentabil – iar noi am consiliat deja Cluj Arena să se gândească la acest aspect – ar fi benefică achiziția unui sistem de lumini artifiale SGL, cu ultraviolete, cu care toate stadioanele de top din Europa sunt dotate, inclusiv Național Arena, pentru că mărește rata densității gazonului cu minim 30-35% minim și poate merge până pe la 60-65%. Contează enorm așa ceva: practic, în loc ca iarba să beneficeze de radiații ultraviolete 8 sau 10 ore, le are 24 de ore. Gazonul acela devine un covor. Desigur, sunt costuri cu curentul electric, dar asta însemană un gazon de top și nu am avea niciun fel de emoții”, spune Mircea Crăciun.

cja Bilbao 033

Și totuși, acum se va putea juca România –Spania? ”În condițiile în care Universitatea Cluj nu mai joacă niciun meci pe Cluj Arena până la partida cu Lituania, cu siguranță că totul va fi ok. Gazonul pe care l-am pus noi acum și care acum germinează, este încă firav. După meciul cu Lituania, el va suferi degenerări, însă nu majore. Încă nu are un sistem radicular bine înrădăcinat, însă două meciuri, la o diferență de câteva zile, le ”duce” fără probleme”, conchide managerul Eco Garden Construct.

(Titus CRĂCIUN)

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>