10393673_666663846755777_2643404751586693679_n

CAS-ul redus va majora taxele locale în Cluj-Napoca

Fostul premier Emil Boc spune că ”dă în scris” că din 2015 se va ajunge la majorări de taxe locale sau la diminuarea investiţiilor în cazul în care se va aplica reducerea CAS, apreciind că o asemenea măsură, deşi optimă, trebuia luată după câţiva ani de creştere economică de 3 – 4 la sută, scrie mediafax.ro. 

“Se menţine discuţia privind reducerea CAS cu 5 la sută. Între expertiza Guvernului şi a FMI, dau mai multă credibilitate FMI, care apreciază că măsura nu este sustenabilă pe termen lung. Este o măsură foarte bună, dar trebuie aplicată la momentul potrivit. Dau în scris, pe datele pe care le avem acum, că, dacă această măsură se aplică, din 2015, anul viitor, vom avea fie majorări de taxe locale, ca să asiguri venituri, fie o diminuare drastică a investiţiilor. Ceea ce înseamnă că măsura este foarte bună, dar nesustenabilă în România”,a spus Boc.

Potrivit acestuia, s-a încercat şi în guvernarea pe care a condus-o aplicarea reducerii CAS şi s-a discutat în acest sens cu FMI.

“Noi am încercat să o aplicăm, nu s-a născut odată cu USL, o discutasem cu FMI din 2011 dar, constant, specialiştii ne-au spus că poate fi aplicată fără riscuri de taxe suplimentare când ai o creştere economică 3-4 la sută câţiva ani la rând, care să garanteze într-un context extern echilibrat că nu ajungi să o opreşti sau să pui taxe noi. Mi-aş dori şi eu să impunem o asemenea măsură şi nu ne-am aruncat în valuri ca să o impunem câtă vreme terenul nu era pregătit”, a afirmat fostul premier.

Acesta a adăugat că “l-a admirat” pe premierul Ponta când “se lăuda că România a reuşit să ajungă de la un deficit bugetar de minus 9 la sută la 2,4 la sută ca şi când ar fi realizat această ajustare structurală, când, de fapt, a găsit-o pe tavă”.

“Munca grea, de curăţenie, au făcut-o guvernele anterioare. Putea să spună «mulţumesc» celor dinaninte, preşedintelui României şi guvernelor care au muncit ca stabilitatea să existe, să fim credibili în plan internaţional”, a mai spus Emil Boc.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>