buna ziua

Buldozerele au intrat pe Bună Ziua

A demarat șantierul la supralărgirea și modernizarea străzii Bună Ziua, în prezența edilului Clujului, Emil Boc. Municipalitatea promite că lucrările vor dura un an de zile.

“Astăzi avem toate documentele legale pentru a demara lucrările la modernizarea străzii Bună Ziua: autorizație, licitație, cadastrare, exproprieri. Este un proiect pilot pentru tot ce se va mai întâmpla în Cluj-Napoca pe alte străzi. Exproprierile au costat 1.3 milioane de lei, adică 280.000 de euro, au fost 64 de proprietari expropriați, cu suprafețe între 1 și 256 mp. După cum știți, strada va avea 3 benzi de circulație și una de biciclete. Valoarea investiției este de 20 de milioane de lei. Astăzi încep efectiv lucrările, termenul este 1 iulie 2020 de finalizare. Nu am motive să cred că Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca nu își va onora termenul pe care l-a fixat în baza contractului pe care l-a încheiat cu Primăria”, a declarat primarul Emil Boc.

64 de parcele de teren private

Un număr de 64 de parcele de teren private, în suprafaţă de 2.381 mp, au fost expropriate pentru lărgirea străzii Bună Ziua, evaluate individual de către societatea Neoconsult Valution la suma totală de 1,3 milioane de lei. Terenurile au suprafeţe cuprinse între 1 şi 215 mp. La acestea se adaugă 10 proprietăţi, în suprafaţă de 16.252 mp, care aparțin deja municipalităţii.

Potrivit raportului de evaluare, prețurile pe metru pătrat pe care le-a plătit administrația locală clujeană au fost în unele cazuri de 8 euro (fără taxa pe valoarea adăugată), iar la altele, de peste 163 de euro (fără TVA).

Strada a revenit Clujului după 10 ani

Strada Bună Ziua, din cartierul cu acelaşi nume, a fost trecută în urmă cu mai bine de 10 ani la CNADNR (actuala Companie Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, n. red.), care a investit în modernizarea ei, și era cerută de aproape trei ani de primăria clujeană, care dorește să o lărgească la 16 m. Hotărârea de guvern privind trecerea străzii în patrimoniul municipiului a fost aprobată în mai 2018.

Trei benzi auto și una velo

Strada Bună Ziua va fi lărgită lărgită la trei benzi de circulație, cu trotuare și piste de biciclete. Pe ambele părți ale străzii vor fi plantați arbori cu balot, vor exista stații de autobuz și pentru taximetre, dar și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Iluminatul public se va face cu LED. Costurile se ridică la 19,7 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Finanţarea se face din bani de la bugetul local şi alte surse constituite conform legii.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>