10410804_321361168020425_8716150417973960575_n

Brunch în livadă, la 5 minute de centrul Clujului

Ce spui de un brunch în aer liber, la livadă? Nu e o replică de film, niciun titlu de revistă glamour și nici măcar un început de recenzie într-un ghid turistic, deși acest ultim punct s-ar putea concretiza pentru Cluj-Napoca.

De o lună de zile, un local din centrul orașului își închide porțile la final de săptămână și îi invită pe clujeni să ia masa într-o livadă din Bună Ziua.

10483632_325581677598374_3031581767541829438_n

Weekend brunch @Livada Mint înseamnă două zile (n.red. sâmbătă și duminică, între orele 11-18) petrecute în aer liber, într-un decor inedit: cu baloți pe post de mese și scaune, hamace întinse între trunchiuri de pomi din care pot fi culese mere, pere sau prune. Și pentru că am pornit de la ideea de brunch (n.red. o combinație între micul dejun și prânz), meniul de mâncare este unul specific. O astfel de “escapadă” costă 40 de lei de persoană, iar inițiativa le aparține celor de la Mint Bistro (n.red. un local situat pe strada Gheorghe Șincai, nr.11).

“Weekend-urile de vară sunt frumoase dacă sunt petrecute în aer liber, într-un loc pe cât se poate de liniștit. Noi aveam o livadă a noastră în Bună Ziua, adică o locație accesibilă pentru clujeni, iar de aici până la evenimentele de tip brunch nu a fost decât un pas. Meniul îl stabilim încă din timpul săptămânii și include antreu, fel principal, desert și băutură. Preparăm atât mâncare pe bază de carne (pregătită pe grătar în livadă), dar și feluri vegetariene. Spre exemplu, ca antreu am avut pate de casă cu ceapă caramelizată, iar la gril burgeri preparați de un prieten din SUA. Burgerii au avut trecere mare, așa că i-am inclus și în meniul zilnic de la bistro”, povestește Rareș Sâncrăian, unul din proprietarii Mint Bistro.

10489639_319918691498006_7718275139248198398_n

Brunch special înainte de vacanță

Evenimentele de la Livada Mint par a fi pe placul clujenilor dacă e să luăm în calcul numărul “vizitatorilor” de la ultima ediție: 30 de persoane sâmbătă și 50 duminică.

Urmează o pauză de două săptămâni pentru brunch-urile din Bună Ziua, dar nu înainte de o ediție specială în weekend-ul 2-3 august 2014. Poarta galbenă a livadei va fi deschisă până târziu în noapte, iar atmosfera va fi completată de un foc de tabără și muzică live.

Ce este brunch-ul

Brunch-ul, un concept apărut în Marea Britanie, la sfârșitul secolului 19 (1896), reunește într-o singură masă mic-dejunul și prânzul – așa cum arată, de altfel, și etimologia cuvântului – breakfast & lunch. Brunch-ul începe, de obicei, între 11:30-12:00 și poate continua până după-masa târziu, în jurul orei 16:00. Este acceptat consumul de alcool.

Brunch-ul reprezintă totodată și entertainment, care, în majoritatea cazurilor, se traduce prin muzică live de bună calitate.

Cum se ajunge la Livada Mint

De pe Calea Turzii se intră pe strada Mihai Romanul, pe lângă showroom-ul Audi și după circa 300 de metri, la dreapta pe strada Eta Boeriu. De aici, încă 150 de metri înainte până în livada mare. O altă alternativă de a ajunge la locație este de pe strada Bună Ziua urcând apoi pe strada Măceșului.

1654180_327343884088820_8077927999494106699_n

 Local pentru nefumători în centrul Clujului

 În zilele săptămânii, echipa de la livadă și preparatele gustoase se mută în centrul orașului, mai exact pe strada Gheorghe Șincai, nr.11, la Mint Bistro. Localul deschis în luna mai 2014 vine cu o provocare pentru clientela clujeană: un spațiu în care nu se fumează. Deloc.

Afacerea a fost “pusă pe roate” de doi tineri, Rareș Sâncrăian și Dacian Morar, care au dorit să le ofere clujenilor un local “fresh”.

Rareș este clujean, are 26 de ani și a terminat Facultatea de Științe Politice. A încercat diverse job-uri, dar în călătoriile sale prin Europa a dat peste un concept de local pe care și l-ar fi dorit acasă. Avea bani puși deoparte și împreună cu Dacian a decis să-și deschidă propriul local. Zâmbește și admite că nu îi e ușor, dar merită ceea ce face pentru că are multe de învățat.

10364210_307390546084154_3778590947809756824_n

“La început am vrut să fac un salad bar pe Eroilor, dar acolo chiriile sunt foarte sumpe. În decembrie am găsit spațiul acesta. Aș fi vrut să aibă și grădină, dar am rezolvat problema cu livada. Și aici am pornit tot de la salate: lumea să primească farfuriile și tacâmurile și să vină să-și facă singuri salata. Lumea nu e obișnuită și nu prea a mers, așa că ne-am reorientat. Ideea de bază, până la urmă, e aceeași. Avem mâncare sănătoasă și proaspătă. În meniu am inclus supe, paste, dar și preparate din vită și somon. Facem multe quiche-uri, dar și deserturi. Ce ofer e ceea ce aș vrea și eu să mănânc. Și numele localului se traduce în viziunea noastră prin culoare și prospețime. În Portugalia am găsit un restaurant care se chamă Vitaminos și mi-a plăcut pentru că era alb, curat. Apoi, în Belgia am dat peste localul Mint și de acolo și numele nostru”, povestește Rareș.

10441101_317347541755121_2996165231143619714_n

 

10469699_312154838941058_2875573629373458089_n

 Pentru că e vară și pentru că sunt tineri, băieții pleacă două săptămâni în vacanță, iar Mint își închide porțile. Nu pleacă fără să-și fi făcut temele totuși. Din toamnă, pivnița cu vinuri a localului va găzdui seri cu muzică live. Jazz live. 

10371504_307390629417479_890807286565013155_n

Tags: ,

Un raspuns la “Brunch în livadă, la 5 minute de centrul Clujului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>