1_3_180559_1543918229_03483_fav

Apă potabilă și canalizare pentru 300.000 de clujeni și sălăjeni. Costă 335 mil. euro

355 de milioane de euro. Aceasta este suma obţinută prin accesarea de fonduri europene în vederea modernizării reţelei de apă şi canalizare din judeţele Cluj şi Sălaj. 

Finalitatea acestui program este extrem de precisă, respectiv racordarea la reţeaua de apă potabilă a circa un sfert de milion de persoane şi la cea de canalizare a peste 70 de mii de locuitori. În urma implementării proiectului, un procent de aproape 100% din populaţia judeţului Cluj va fi racordată la apă şi canalizare, fapt care îl situează pe primul loc în România în privinţa numărului de gospodării conectate la un sistem centralizat de furnizare a apei potabile.

Valoarea totală a investiţiilor din cadrul acestui proiect regional se ridică la peste 355,6 milioane de euro. Din valoarea eligibilă a proiectului, 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar 13% este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului, respectiv cele din judeţele Cluj şi Sălaj.

Având finalitatea la sfârşitul anului 2023, proiectul vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din 174 de localităţi prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiţii de siguranţă şi protecţie a sănătăţii în localităţi care au peste 50 de locuitori şi asigurarea colectării şi epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 persoane.

Lucrările efective vor demara în primăvara anului viitor când vor fi semnate contractele de de execuţie. În acest moment, Compania de Apă Someş este în faza de pregătire a documentaţiilor tehnice în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>