calculator

Anul economic 2015: Noul Cod Fiscal, falimentul Astra (I)

Anul 2015 a fost marcat, pe plan economic, de adoptarea noului Cod Fiscal, aplicat din 2016, a legii insolvenţei persoanelor fizice şi a dării în plată, accelerate şi de criza francului elveţian, prima amânată de Guvern cu un an, a doua retrimisă în Parlament de preşedinte,dar şi de falimentul Astra, arata o sinteza Mediafax.

Noul Cod Fiscal a fost aprobat în varianta finală la începutul lunii septembrie, după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul în Parlament pentru a avea loc o dezbatere publică “aşa cum se cuvine”, mai ales în urma semnalelor de alarmă trase de Banca Naţională asupra dezechilibrelor produse prin introducerea simultană a numeroase măsuri de relaxare fiscală, care ar fi pus în pericol macrostabilitatea economică şi ar fi condus la un deficit prea mare.

Principalele amendamente aduse Codului Fiscal în Parlament, după dezbateri, au vizat reducerea cotei TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19%, de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii speciale (taxa pe stâlp) de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole, pentru care eliminarea impozitului se aplică din 2016, precum şi eliminarea supraaccizei la carburanţi, de la 1 ianuarie 2017.

Cota de TVA se va reduce la începutul anului viitor de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, nivel care se va aplica şi pentru evenimentele sportive şi culturale, în prezent fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea.

În schimb, noul Cod Fiscal creşte sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate (PFA), pentru care a fost introdusă obligatoriu contribuţia la pensii de 10,5% din venitul net realizat, plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, măsură care a stârnit nemulţumirea celor vizaţi, aceasta aplicându-se indiferent dacă persoana respectivă are şi statutul de salariat. În prezent, PFA-urile achită contribuţia la pensii dacă obţin doar venituri din activităţi independente.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale Codului Fiscal se referă la reducerea impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, aplicat de anul viitor pentru câştigurile aferente acestui an, iar din 2017 se va adăuga o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate. Iniţial, actul normativ prevedea aplicarea din 2017, pentru dividendele aferente anului 2016, însă măsura a fost devansată ulterior prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, adoptată recent de Parlament prin proiect de lege.

Aceasta mai prevede reducerea cotei TVA pentru furnizarea de apă, de la 20% la 9%, majorarea plafoanelor în care se încadrează o microîntreprindere, de la 65.000 euro la 100.000 euro, precum şi impozitarea diferenţiată a acestora în funcţie de numărul angajaţilor. Astfel, se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajaţi, dar scade la 2% dacă firma are un salariat şi la 1% dacă angajează două persoane. Facililitatea fiscală este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă.

Un alt eveniment răsunător al anului a fost, de data aceasta pe piaţa asigurărilor, falimentul companiei Astra Asigurări, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis la finele lunii august retragerea autorizaţiei de funcţionare şi începerea procedurii de intrare în faliment, după ce procesul de majorare a capitalului cu 425 milioane de lei a eşuat. Decizia finală privind deschiderea procedurii a fost luată de Tribunalul Bucureşti la începutul lunii decembrie, acesta fiind cel mai mare faliment de pe piaţa asigurărilor din România.

Astra, situată pe locul al treilea în funcţie de primele subscrise, s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special compania KPMG Advisory. La sfârşitul lunii august, când ASF a decis intrarea în faliment, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Compania este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, prin firmele The Nova Group Investments România, care deţine o participaţie de 72,71%, şi Epsilon Estate Provider, cu 26,27%.

KPMG Restructuring, companie desemnată de instanţă ca lichidator judiciar provizoriu pentru Astra, va elabora în perioada imediat următoare o strategie de lichidare eficientă a patrimoniului, prin transfer de business al portofoliilor de asigurare şi vânzarea individuală a celorlalte active.

Conform legii, principala atribuţie a lichidatorului este de a conduce activitatea debitorului pe parcursul procedurii de lichidare în scopul conservării şi valorificării activelor, în concordanţă cu deciziile creditorilor. De asemenea, lichidatorul trebuie să analizeze activitatea societăţii în raport cu situaţia de fapt şi să întocmească un raport amănunţit asupra cauzelor şi a împrejurărilor care au condus la starea de insolvenţă, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă intrarea în faliment a societăţii.
Principalul creditor al Astra este Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care a preluat activitatea de avizare a daunelor şi de plată a acestora în limita plafonului garantat de 100.000 de euro.

Asigurătorul a încetat activităţile de subscriere la momentul retragerii autorizaţiei de către ASF.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor preluase, la începutul lunii octombrie, 57.210 de dosare de daună de la Astra şi primise 2.100 cereri de deschidere de dosare de daună, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a poliţelor şi dosarelor de daună sunt în România, respectiv 1,82 milioane de poliţe şi 51.566 de dosare de daună. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 poliţe şi 193 dosare daună, pentru cea din Slovacia 22.752 poliţe şi 642 dosare daună, iar pentru Ungaria 191.241 poliţe şi 4.809 dosare daună.

După decizia definitivă a instanţei pentru deschiderea procedurii de faliment la Astra, FGA poate efectua plăţi pentru despăgubiri.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>