oliver

Antreprenor canadian: “Clujul ar putea deveni următoarea Praga”

“Clujul ar putea deveni următoarea Praga”, e de părere Oliver Ryffel, unul din proprietarii “Off the wall” – un nou restaurant situat în Piața Muzeului.

De altfel, denumirea restaurantului (n.red. ceva neobișnuit, puțin nebunesc) surprinde un gând ce trece prin mintea tuturor la auzul veștii că un străin, un elvețian care de la vârsta de 15 ani a trăit în Canada, s-a mutat și a deschis o afacere într-un orășel dintr-o țară localizată în sud-estul Europei Centrale. Oliver vede potențial în orașul din inima Transilvaniei, în special din punct de vedere al multiculturalității și nu face declarații gratuite. A fost martorul progresului în cele patru vizite pe care le-a făcut în România înainte de a lua decizia de a se stabili în Cluj.

oliver

Clujul se transformă continuu

“Ador să călătoresc, iar după ce am absolvit facultatea am vrut să vizitez Europa de Est. În 2006 am ajuns și în România, în București. Mi-a plăcut, dar pentru că am stat foarte puțin am vrut să revin în țara asta. În 2009 am venit la Cluj pentru patru săptămâni. Apoi, în 2011. Transilvania îmi aduce cumva aminte de Suedia. În Cluj am cunoscut foarte mulți oameni frumoși. Am văzut cum orașul evoluează de la un an la altul: administrativ, cultural și în special din punct de vedere al multiculturalității. E tranzitat pe tot parcursul anului de turiști străini. Alții se mută aici, am înțelesc că în special tineri care vin să studieze. Cu un așa melanj, localnicii au devenit receptivi la nou, dezvoltă o viziune occidentală. Și arhitectural are un farmec aparte, trecerea de la vechi la nou”, explică Oliver.

E avocat de meserie, dar un job avut în timpul facultății la bucătăria din campus s-a transformat în visul de a-și deschide cândva propriul restaurant. În 2012 și-a sunat cel mai bun prieten, pe Tayler care este chef în Canada – specializat pe bucătăria franțuzească, și l-a adus la Cluj. Au făcut un studiu de piață și au ajuns la concluzia că planul lor este viabil aici și a devenit realitate în vara lui 2014.

10500548_430852820391131_7572615307389004739_n

Restaurantul Off the wall” se află în Piața Muzeului, pe strada Georges Clemenceau, la numărul 3, în clădirea deținută de biroul de arhitectură Planwerk. La o primă impresie poate părea un local pretențions din pricina micii terase de pe strada pietonală, a stativului cu meniu la intrarea din sticlă masivă și a muzicii calde în surdină. “Vroiam o locație centrală, iar faptul că am găsit spațiul în clădirea unor arhitecți a fost un plus pentru noi. Ei ne-au ajutat să găsim un concept care să se potrivească cu clădirea și care să se muleze și pe viziunea noastră. Am vrut un design simplist, cu elemente de lemn masiv. Un plus este și subsolul din piatră cu arcade largi, ce scoate la suprafață o bucată din istoria orașului. Elementul cheie este însă bucătăria, care este deschisă. Clienții pot să-l vadă pe chef Tayler în acțiune pe tot parcursul procesului de găire”, punctează Oliver.

10406666_441650615978018_5668467493819736115_n

 

10502249_430853497057730_7111377031711689784_n

Specific nord-american, produse din piețele clujene

Întreg mapamondul a cunoscut în ultimii ani o industrializare gastronomică, caracterizată prin standardizarea gusturilor și pierderea diversității. Meniurile de restaurant au o influență puternică asupra felului în care se mănâcă acasă, iar Oliver și Tyler au dorit să le ofere clujenilor un restaurant cu un specific unic pe piața locală, dar care să aibă la bază doar produse cumpărate de la producători locali.

“Vrem să ne întoarcem la rădăcini, la gust. E un avantaj pentru noi că nu avem competiție din punct de vedere al specificului, dar produsele românești sunt fantastice. Legumele de la producătorii locali au un gust extraordinar și se simte diferența între o roșie de grădină și una din supermarket. Aveți o carne de vită (n.red. beef) foarte bună, iar noi avem istorie în acest domeniu și știm să o gătim corespunzător. De asemenea, pivnița noastră este plină de vinuri exclusiv românești. Aveți vinuri fine, prețioase. De ce am importa atunci?”, mărturisește Oliver.

10383108_444644209011992_8574017096774436456_n

 

10480174_430852707057809_449829085737713127_n

 

1908407_459841620825584_3034454213912607963_n

 

10372765_440346546108425_571355392664373690_n

 

10428493_421406318002448_8119346773997382273_n

 

Deși nu au dorit să dezvăluie la ce sumă se ridică investiția făcută la Cluj, cei doi spun că banii provin din buzunarul propriu și de la familie. Recunosc că a fost mai ieftin să facă acest pas aici decât în altă parte a lumii, dar chiar și așa va dura ceva timp până să vorbească despre profit. Îi liniștete faptul că nu sunt presați de rate și termene limită. Cu un titlu de Capitală a Tineretului în 2015 și o participare în cursa pentru tilul de Capitală Culturală Europeană în 2021, cei doi sunt bucuroși că au ales să se stabilească în inima Transilvaniei.   

Tags: ,

Un raspuns la “Antreprenor canadian: “Clujul ar putea deveni următoarea Praga””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>