microhidrocentrala

Amendă pentru microhidrocentrala “inexistentă” de pe Someșul Cald

În albia râului Someșul Cald, s-a construit o microhidrocentrală, despre care autoritățile spun că nu au vreo informative. După ce informația a fost făcută publică de senatorul Mihai Goţiu, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa) spune că a dat o amendă de 10.000 de lei executantului lucrării.

Moară artizanală?

“ABA Someș-Tisa a luat act de interpelarea senatorului Mihai Goțiu și de situația prezentată în aceasta, prin Administrația Națională „Apele Române”, în data de 11 aprilie 2019. În aceeași zi, reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj s-a deplasat la fața locului, constatând prezenţa unei construcţii din beton, amplasată pe malul stâng al râului Someșul Cald, pe raza localității Râșca. În urma deplasării în teren, am procedat imediat la identificarea și contactarea beneficiarului și executantului lucrării. Acesta a fost convocat la sediul ABA Someș-Tisa, pentru a prezenta  actele deţinute, care au stat la baza realizării construcţiei.  În momentul respectiv, persoana nu se afla în țară.

În data de 15 aprilie 2019 beneficiarul s-a prezentat la sediul ABA Someș-Tisa și a declarat că intenționa construirea unui spațiu pentru petrecerea timpului liber, care să includă și o moară artizanală, lucrare care a fost începută în urmă cu câteva luni. Din documentele puse la dispoziţie s-a constatat faptul că lucrarea a fost executată fără a deţine acte de reglementare din punctul de vedere al gospodăririi apelor. Această faptă constituie contravenție, în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996 cu modificările și completările ulterioare. În consecință, executantul lucrării  a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 de lei. Totodată, reprezentanții instituției noastre i-au solicitat sistarea lucrărilor, până la stabilirea modului de soluționare a situației de către toate instituțiile implicate”, transmite Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Construcţia a început în toamnă 

În albia Someșului Cald s-a construit o microhidrocentrală despre care autoritățile spun că nu există, arăta, joi, 18 aprilie 2019, senatorul USR, Mihai Goţiu, printr-un comunicat de presă. ”Consiliul Județean Cluj a comunicat că nu a emis o autorizație de construire pe amplasamentul respectiv și că nu cunoaște funcțiunea clădirii. (…) În urma verificărilor efectuate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj în cartea funciară menționată mai sus nu este înregistrată nicio construcție și nu există cereri pe flux în vederea actualizării informațiilor tehnice”. Sunt fragmente dintr-un răspuns oficial al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ajuns la mine în această săptămână. Interpelarea, depusă la începutul lunii aprilie, se referea la imagini pe care le-am primit de la un cetățean, cu o construcție ridicată în albia râului Someșul Cald, în zona localității Mărișel (judeţul Cluj).

În urma răspunsului primit, i-am rugat pe colegii de la Cabinetul parlamentar să meargă în zonă și să obțină mai multe informații. Prima dintre ele: conform unor localnici, construcția ar fi început prin toamnă. A doua: șantierul construcției este conectat la rețeaua electrică, de către Electrica (conform fotografiilor). În baza căror acte și autorizații a fost conectat șantierul dacă nu există Autorizație de construire? A treia informație: după cum se poate vedea, construcția este în albia Someșului Cald. A patra informație: contactat telefonic, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Andrei Cherecheș, a afirmat, marți după-amiaza, că nu știe să se fi emis vreun aviz de gospodărire a apelor pentru construcție, dar că verifică și răspunde miercuri dimineața. Miercuri dimineața, mi-a transmis că voi primi răspunsul, oficial, prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor. Încă nu l-am primit. A cincea informație: după ce am consultat câțiva specialiști, cărora le-am arătat imaginile, ceea ce se construiește este o microhidrocentrală cu deviere de curs. A șasea informație: în zona construcției și în perimetrul acesteia nu a fost de găsit vreun panou cu informații despre șantier și construcție, așa cum se arată și în răspunsul MDRAP. Mi-aș fi dorit să am informații și de la Primărie (de la cea a comunei Râșca, că pe partea lor e construcția), dar d-l primar n-a fost de găsit la Primărie, nici n-a răspuns la telefon.

Cu siguranță, nu mă voi opri cu investigațiile aici, aștept răspunsuri suplimentare de la MDRAP, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor, cel de la ABA Someș-Tisa și raportul controlului Inspectoratului Județean în Construcții Cluj. În funcție de răspunsurile primite, voi depune și o sesizare penală (asta dacă nu se auto-sesizează între timp instituțiile cu atribuții de cercetare penală)”, arăta senatorul de Cluj.

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>