1_3_187476_1562055814_02314_fav

Alianța Vestului. Pentru ce plătește Clujul 160.000 de euro anual

Cluj-Napoca plătește 20.000 de lei pentru a face parte din Alianța Vestului, urmând să cotizeze anual încă 0.5 euro pe cap de locuitor, adică undeva la 160.000 de euro.

În cadrul ședinței Consiliului Local de joi, 4 iulie 2019, consilierul PSD Dan Ioan Morar a întrebat pe ce vor fi cheluiți acești bani spunând că nu este un mare susținător al acestui proiect “și nu datorită faptului că unește patru primării PNL, ci datorită faptului că, în an Centenar, a ales, poate nu intenționat, să aducă anumite idei care pot să aducă către federalizare și că, din punctul său de vedere, este un proiect strict politic, lansat în campanie electorală și că, conform delcarațiilor Corinei Crețu, în exercițiul 2014-2020 această alianță nu poate accesa fonduri structurale”. Acesta a mai spus că alianța își propune “proiecte foarte generale și de infrastructură pe care nu cred că Primăria Cluj-Napoca le poate susține sau influența în alte județe din România. De ce, pe lângă cei 20.000 de lei pe care îi alocăm astăzi ca și capital, de ce alocăm 165.000 de euro, cheltuieli de funcționare, la ce se vor folosi acești bani publici, având în vedere că nu avem niciun orizont de activitate în viitorul apropiat?”.

Și consilierul local ALDE, Adrian Mureşan, a întrebat la ce se folosesc cei 0.5 euro pe cap de locuitor ce urmează să fie plătiți anual către Alianța Vestului: “la salarii pentru consiliul director, la proiecte, la finanțare europeană? Nu mi-as dori să fie ceva asemănător cu Asociația Metropolitană, unde nu poți să zici că se întâmplă mare lucru”.

Răspunul la aceste întrebări a fost dat de primarul Emil Boc, care a făcut o paralelă cu modul în care s-a pornit proiectul Centurii Metropolitane din Cluj-Napoca: “Foarte clar, răspicat și fără echivoc: această structură urmărește ca, în parteneriat și împreună cu Guvernul, să aducă mai mulți bani în această țară. Actualul cadrul 2014-2021 nu permite acest lucru. Acum se negociază cadrul financiar multianual 2021-2027 și acest demers al nostru vizează parteneriatul cu Guvernul de a lucra împreună cu Guvernul și în locul lui de a aduce bani în țară după modelul realizării Centurii Metropolitane de la Cluj, unde numai Guvernul putea să absoarbă bani europeni, dar, din varii motive, nu a făcut-o și atunci Primăria Cluj-Napoca, împreună cu primarii din zonă, ne-am asociat și facem noi. Pe același principiu, în esență, vrem să lucrăm și 2021. Fie direct de la Bruxelles, dacă ne va permite cadrul legal care acum se negociază, fie împreună cu Guvernul. Proiectul nu este pentru primari. Ei pleacă, comunitățile rămân”, a răspund edilul Emil Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Primarul Clujului a mai explicat că cei 161.554 de euro vor fi utilizați pentru remunerația experților care vor realiza proiectele și pentru expertizele necesare întocmirii lor. “Proiectele trebuie pregătite până în 2021. Dacă așteptăm, riscăm să pierdem banii din acel exercițiu financiar. În septembrie se închide negocierea între Guvernul României și Comisia Europeană și vom ști pe câte paliere putem să lucrăm”.

Dacă la finalul lunii martie 2019, a fost stabilit sediul pentru Alianța Vestului, într-un spațiu aflat în Piața Libertății din Timișoara, dar s-a mai convenit și ca conducerea acesteia să fie rotativă, iar primul președinte a fost ales Nicolae Robu, mandatul său fiind pe un an de zile, în ședința de Consiliu Local Cluj-Napoca din 4 iulie 2019 s-a aprobatat, cu unanimitate de voturi, participarea municipiului la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului. Reprezentanții municipiului Cluj-Napoca în Adunarea Generală a Asociaților sunt edilul Emil Boc (membru), directorul Direcţiei Generale Comunicare, Dezvoltare Locală şi Management Proiecte Ovidiu Cîmpean (membru) și viceprimarul Dan Tarcea (membru supleant).

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, în 8 decembrie 2018, la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. Proiectul a fost anunţat încă de la începutul lui octombrie.

VEZI AICI OBIECTIVELE ȘI PROIECTELE ALIANȚEI VESTULUI!

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>